Odata cu venirea primaverii incepe sa se manifeste asa-zisa astenie de primavara, prezenta la schimbarea anotimpurilor. In cele mai multe cazuri aceasta tulburare este resimtita din cauza slabirii sistemului imunitar, din cauza modificarilor bruste si ample de temperatura, dezechilibrelor alimentare, obiceiurilor proaste, cat si din cauza carentelor de vitamine si minerale.
La sfarsitul iernii, rezervele de vitamine si minerale sunt aproape goale si apar deficientele de fier, calciu, magneziu, seleniu, zinc si potasiu, precum si vitamine ca D, B, C si E etc.
Organismul vulnerabil
Vitaminele si mineralele din corpul nostru, atunci cand scad sub nivelul optim, pot sa ne induca anumite stari de disconfort sau chiar sa ne afecteze sanatatea. Deficitul de vitamine transforma un om normal intr-unul letargic, epuizat, absent si cu o capacitate scazuta de munca. Oamenii au in general o adaptabilitate mare la schimbari, pana cand influenta factorilor negativi ajunge la punctul critic. Atunci incep sa apara anumite semne sau simptome: organismul este mai vulnerabil la bolile infectioase si bacteriene, apare oboseala, apatia si durerile de cap, tulburarile circulatorii, durerile articulare etc.
Daca resimtim una dintre starile enumerate mai sus, este timpul sa oferim corpului nostru, pe langa hrana adecvata, anumite suplimente de vitamine si minerale, care in timpul iernii nu au fost bine asimilate din mancare.
Cateva dintre semnele acestor carente sunt prezentate mai jos:
- Fierul, atunci cand scade sub nivelul optim, poate duce la stari constante de oboseala, schimbari de dispozitie, sentimente de apatie si depresie. Lipsa lui din organism poate duce la anemie, care este adesea confundata cu depresia sau poate fi suprapusa peste aceasta. Anemia se trateaza cu suplimente nutritionale care contin fier. Exista insa si o gama larga de alimente care contin fier pentru a ajuta la indepartarea starilor negative generate de niveluri scazute ale acestui mineral, cum sunt: fructele de mare, in special stridiile, fasolea alba, lintea, tofu, spanacul, ciocolata neagra si ficatul de vita.
- Deficitul de vitamina D este resimtit la venirea primaverii, cand concentratia vitaminei atinge nivelul cel mai scazut, din cauza faptului ca expunerea la soare a fost redusa in timpul iernii. Carenta de vitamina D se manifesta prin slabirea sistemului imunitar. Vitamina D, atunci cand atinge nivelul optim, consolideaza mecanismele de protectie impotriva bolilor si imunitatea organismului. Vitamina D o gasim in uleiul de peste si in produsele lactate. Utilizarea suplimentelor de vitamina D ar trebui inceputa la sfarsitul verii si mentinuta pana la sfarsitul primaverii in situatiile cand deficitul ei din organism este mare.
- Scaderea nivelului de vitamina C din organism reduce imunitatea, marind vulnerabilitatea organismului la raceala si gripa si la anumite infectii. Oboseala este inseparabila de deficitul de vitamina C, in acest caz metabolismul fiind incetinit. Durerile articulare, circulatia proasta a sangelui, accelerarea proceselor oxidative din organism sunt tot o consecinta a scaderii nivelului de vitamina C. Vitamina C ajuta si la o mai buna absorbtie a fierului in organism, chiar in cazul unui consum de 25 pana la 50 mg de vitamina.
- Carenta complexului de vitamine B poate sa conduca la aparitia starilor depresive, pentru ca aceste vitamine sunt esentiale pentru buna functionarea a creierului si a sistemului nervos in ansamblu. Astfel, carenta de vitamina B6 duce la stari depresive pentru ca este periclitata producerea de neurotransmitatori in creier din aceasta cauza. Vitaminele B-12 si B-9 (cunoscuta si sub denumirea de acid folic) au functii similare importante; suplimentele de folat stimuleaza actiunea antidepresivelor.
Alte carente
De ajutor ne este mierea, o lingura dizolvata intr-un pahar cu apa calda seara inainte de culcare, va creste gradul de absorbtie al suplimentelor cu vitamine.
Oboseala, insotita de iritabilitate, poate fi semnul unei deficiente de Omega-3, fier, magneziu sau iod.
Insomnia, de asemenea, ne vorbeste deseori de lipsa de calciu care, in acest caz, nu mai ajuta la producerea melatoninei, hormonul care regleaza ciclul somn-trezire al corpului.
Intelegerea modului in care dieta afecteaza sanatatea fizica si psihica poate ajuta si la dobandirea unui sentiment de control al emotiilor, lucru ce va face ca tranzitia de la iarna la primavara sa fie mai usoara si mai placuta.
Text: Bianca Badescu