Coșmarurile sunt vise urâte, înfricoșătoare, care te trezesc în mijlocul nopții. Ele afectează atât copiii, cât și adulții și sunt rezultatul unei activități cognitive perfect normale.
Dar ar trebui să fim îngrijorați dacă acestea apar în mod regulat? Ce se poate face în acest sens? Iată ce spun somnologii francezi.
Definiție: ce este un coșmar?
Un coșmar este un vis neplăcut însoțit de un sentiment de anxietate. Este rezultatul unei activități mentale care are loc în timpul somnului și se produce în timpul fazei de somn REM, fie la mijlocul, fie la sfârșitul nopții. Foarte adesea, emoția este atât de negativă și de intensă încât îl trezește pe subiect, care are dificultăți în a se culca din nou din cauza impresiei că ceea ce a visat este real.
Deşi sunt mult mai frecvente la copii, oricine poate avea coșmaruri, inclusiv adulții. Deși, pe măsură ce îmbătrânim, acestea tind să devină mai rare și relativ neutre. De cele mai multe ori, nu ne amintim conținutul viselor noastre.
Care sunt cauzele coșmarurilor recurente?
A avea coșmaruri este un mecanism perfect normal care reflectă o bună activitate cerebrală. Se consideră că acest proces este benefic, deoarece ne permite să reinterpretăm anumite aspecte ale vieții de zi cu zi pentru a le regla.
În principiu, coșmarurile sunt rare la vârsta adultă.
Coșmarurile pot apărea în mod cronic, de obicei pe o perioadă scurtă de timp, în special atunci când sunteți supus unui stres intens sau ați suferit un atac sau un eveniment traumatic.
Încercarea de a vă suprima sentimentele în timpul zilei poate crește, de asemenea, riscul de a avea coșmaruri.
StresControl Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii.
De exemplu, dacă o persoană a fost agresată sexual, poate întâmpina dificultăți în a face față emoțiilor sale negative în acel moment, care se vor acumula apoi în creier și vor bloca procesul de “digerare” a informațiilor. Cu alte cuvinte, atunci când ceva nu merge bine în viața noastră, creierul nostru încearcă să le refacă în timpul somnului: ne imaginăm ce este mai rău, astfel încât să ne putem confrunta mai bine cu realitatea a doua zi. Este, de asemenea, o oportunitate de a sorta toate informațiile pe care le-am primit.
Care sunt consecințele coșmarurilor recurente?
A avea vise neplăcute din când în când este perfect normal. Cu toate acestea, atunci când coșmarurile devin recurente, poate fi un semn de anxietate cronică. Pe termen lung, anxietatea poate fi responsabilă pentru boli cardiovasculare, reducerea funcției respiratorii, tulburări de somn și de dispoziție, probleme digestive și un sistem imunitar slăbit. Zi de zi, anxietatea are un impact asupra fiecărui aspect al vieții personale și profesionale a pacientului, precum și asupra celor din jur.
Naturalis SomnControl este un supliment alimentar pe baza de Valeriana, Magneziu, Melatonina, L-Triptofan, Mac-californian si Vitamina B6, recomandat persoanelor care au dificultati de adormire, in perioade de suprasolicitare in urma unui efort fizic sau intelectual intens, precum si persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau se confrunta cu schimbari de fus orar.
Care sunt cele mai frecvente coșmaruri la adulți?
La adulți, cele mai frecvente coșmaruri sunt:
- agresiunea fizică
- conflicte personale sau profesionale
- eșecul
- probleme de sănătate
- accidente
- dezastre naturale ;
- insecte
Coșmaruri recurente: care sunt soluțiile?
Atunci când apar în mod repetat, coșmarurile pot deveni un calvar. În astfel de cazuri, cel mai bine este să consultați un psihiatru sau un psiholog pentru a determina cauza coșmarurilor. Probabil că acestea sunt legate de stresul cronic sau posttraumatic, de o supraîncărcare emoțională sau de o problemă nerezolvată. Terapeutul îl poate învăța pe pacient cum să își gestioneze anxietățile și frustrările. De asemenea, poate fi utilă ținerea unui jurnal al coșmarurilor, care ajută la distanțarea de ceea ce se întâmplă în timpul somnului și pune lucrurile în perspectivă.
Imediat după coșmar, este esențial să vă dați seama cât mai repede posibil că visați și că evenimentul care vă traumatizează este doar un produs al imaginației dumneavoastră. În același timp, puteți aplica sfaturile clasice pentru a vă ajuta să adormiți și să aveți un somn mai bun. De exemplu, mergeți la culcare la ore fixe, treziți-vă la ore fixe, luați o cină ușoară, închideți ecranele cu cel puțin două ore înainte de a merge la culcare, faceți exerciții fizice regulate sau evitați ceaiul, cafeaua si alcoolul dupa ora 17.