Atunci cand intretii relatii sexuale cu persoana iubita, te astepti ca totul sa fie perfect, sa tremuri de placere si sa atingi punctul culminant (a se citi orgasmul). Desigur, sexul poate fi si asa, dar, din pacate, de cele mai multe ori nu este. Dar ce te faci cand placerea se transforma in durere? In afara faptului ca unele femei au probleme cu atingerea orgasmului, se mai confrunta si cu dureri mistuitoare.
Intrebari frecvente despre durerea resimtita in timpul sexului
- Care sunt cauzele mai putin grave, dar frecvente ale durerilor vaginale in timpul actului sexual?
Ei bine, daca incerci sa intretii relatii sexuale si nu esti excitata, durerea cauzata de penetrare nu va intarzia sa apara. Lipsa de lubrifiere genereaza frecarea, care poate duce, la randul ei, la durere. Nivelul scazut de lubrifiere a vaginului poate avea drept cauzate anumite deficiente hormonale (cum ar fi vaginita atrofica, care poate aparea atunci cand nivelul de estrogen este scazut, dupa menopauza sau in timpul alaptarii).
Alte cauze frecvente ale durerilor din timpul actului sexual includ conditii ginecologice, cum ar fi inflamarea glandelor vestibulare de la deschiderea vaginului, vaginismul (contractii involuntare ale muschilor vaginali care pot face actul sexual dureros sau chiar imposibil) si anumite dureri vulvare, care sunt adesea resimtite ca o senzatie de arsura intensa.
- Cum stii daca durerea din timpul actului sexual semnaleaza o afectiune grava?
Daca nu ai avut dureri inainte si dintr-odata ai inceput sa ai dureri la contactul sexual, cel mai indicat este sa faci o vizita medicului de specialitate. Durerile pot semnala o boala cu transmitere sexuala (cum ar fi gonoreea sau chlamydia), endometrioza, prezenta unui chist ovarian sau chiar o conditie a vezicii urinare sau in cazuri foarte rare – cancer.
Alte conditii medicale care pot cauza dureri includ uscaciunea vaginala care apare in urma menopauzei sau a vaginitei atrofice. Desi acestea nu pun sanatatea in pericol, intotdeauna este binevenit un consult de specialitate.
- Ce pot face femeile pentru a preveni /reduce durerea din timpul actului sexual?
Lubrifierea insuficienta poate fi remediata cu lubrifianti sexuali. Daca lipsa lubrifierii are la baza motive hormonale, estrogenul vaginal poate reprezenta solutia salvatoare.
- Care sunt pasii non-medicali care pot fi urmati pentru a preveni /a calma durerea?
1. Folosirea lubrifiantilor naturali sau sintetici pentru a reduce frecarea;
2. Spalarea in cada in sezut pentru a diminua disconfortul dupa sex;
3. Incercarea diferitor pozitii sexuale pentru a le depista pe cele mai confortabile;
4. Concentrarea pe alte tipuri activitati sexuale – cum ar fi sexul oral – care nu provoaca durere.
- Ce nivel de durere ar trebui sa ne trimita la ginecolog?
In opinia mea, orice durere recurenta in timpul actului sexual ar trebui sa fie investigata de catre un medic ginecolog. Asta nu inseamna neaparat ca ceva este in neregula, dar nici ceva normal nu este. Sexul nu ar trebui sa raneasca si exista aproape intotdeauna o modalitate de a imbunatati lucrurile. Deci, nu-ti fie frica sa ceri ajutor!
Text: Andreea Popescu