Dragostea este un sentiment atat de intens incat te poate coplesi si te face sa pierzi situatia de sub control si, nu de putine ori, te impinge in patima obsesiei. Insa, intre cele doua stari exista o mare diferenta, a fi obsedat de cineva nu este sinonim, in niciun caz, cu a-l iubi. In plus, obsesia este o adevarata boala care, in timp, distruge sentimente si relatii.
Aceste aspecte le au in comun toate cuplurile longevive
Exclusivitatea imbolnaveste relatia
Atunci cand ne indragostim de cineva avem tendinta de a ridica un zid in jurul nostru si a-l tine pe partener doar in interiorul acestuia. Este normal sa ne dorim sa petrecem cat mai mult timp impreuna, insa, nu impus, nu cu forta. Aceasta exclusivitate copleste, atat pe noi cat si pe partener, pentru ca, in loc sa ne bucuram de relatie si sa ne relaxam impreuna, devenim mai degraba precauti si tot timpul in alerta, stresati ca stam impreuna. Ingradirea libertatii celuilalt este primul pas care conduce catre obsesivitate.
Totul despre manipularea feminina si masculina
Obsesia inseamna manipulare
Se poate intampla intr-o relatie ca unul dintre parteneri sa-si piarda mai repede interesul, -nu neaparat si sentimentele-, situatie care poate dura o perioada limitata, daca este administrata cu rabdare si interes, sau poate conduce la despartire. Ei bine, atunci cand vorbim de iubire, partenerii incearca sa caute cauza si sa o dizolve, incercand sa ramana uniti. Daca vorbim de obsesie, atunci intervine manipularea. Persoana cealalta va incerca sa-l manipuleze pe cel dezinteresat, va incerca sa-l tina alaturi facandu-l sa se simta vinovat si il va acuza de destramarea relatiei. In unele cazuri, manipularea conduce pana la victimizare si amenintare.
Stima de sine intr-o relatie
Obsesivitatea traduce o stima de sine scazuta
S-a demonstrat ca persoanele care fac o obsesie pentru cineva se confrunta, in paralel, cu o stima de sine scazuta. Exista ceva ce le nemultumeste, ce le lipseste, exista o nevoie mare intr-un anume domeniu, si, daca au gasit in partener rezolvarea, atunci incep sa fie obsedate de acesta. In plus, cand ai o parere proasta despre tine, implicit nici nu te simti suficient de buna pentru partener. Aici intervine frica de a-l pierde si pasii catre destramarea relatiei sunt din ce in ce mai putini. Tine cont ca iubirea presupune sa va completati unul pe celelalt si nu sa-ti completeze partenerul lipsurile. De asemenea, comunicati mai mult si incercati sa aflati impreuna de unde provine aceasta stima de sine scazuta pentru a o rezolva.
Text: Madalina Manole