Când va fi ziua de 25 de ore?

În noaptea de 24 spre 25 octombrie, ultimul week-end din lună, vom trece la ora de iarnă. Ziua de duminică va avea, astfel, 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an. Și asta pentru că ora 4.00 AM devine ora 3.00 AM.

Putem spune că această schimbare aduce un prim avantaj. Acela că dormim mai mult cu o oră. Însă nu vorbim numai de beneficii odată cu această schimbare. După trecerea la sezonul rece și acomodarea cu schimbarea de temperatura, organismul nostru trebuie să treacă acum printr-o nouă provocare. Urmează o perioadă mai lungă din zi în care va fi privat de lumina naturală. 



Perturbarea ceasului biologic

Potrivit cercetărilor recente, schimbarea orei de două ori în fiecare an, prin trecerea la ora de vară sau cea de iarnă, are consecințe grave asupra organismului uman. Asta pe lângă reacțiile comune precum oboseală accentuată, irascibilitatea, anxietatea, creșterea nivelului de stres, durerile de cap, tulburările de somn și cele hormonale sau disconfortul general.

Studiile au arătat că schimbarea orei perturbă ceasul biologic și produce dereglări hormonale. Cel mai afectat hormon fiind melatonina, responsabilă cu reglarea ceasului biologic al organismului. Dar sunt și alte probleme de sănătate ce se pot agrava odată cu schimbarea orei.

Apare riscul de…

  • Infarct miocardic
  • Atac cerebral
  • Depresia
  • Suicidul
  • Migrenă
  • Insomnia
  • Rata avortului

Europenii sunt nehotărâți

Studii de specialitate au demonstrat faptul că adaptarea organismului la schimbarea orei poate dura până la 10 săptămâni. Pentru ca această trecere să se facă cât mai bine și mai rapid, specialiștii recomandă un program de odihnă corespunzător, o activitate fizică susținută și o alimentație echilibrată.

În vara anului 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică pe acest subiect, la care 84% dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei. Statele din Uniunea Europeană ar fi trebuit să decidă până la finalul lunii aprilie dacă sunt sau nu de acord cu rămânerea la ora de vară. Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Astfel încât termenul de informare a fost prelungit până în primăvara anului viitor.

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Foto Shutterstock