În fiecare zi pierdem în jur de 100 de fire de păr, lucru absolut normal întrucât părul se regenerează încontinuu. Problema apare când se intensifică acest proces de cădere și nu mai observăm doar câteva fire de păr în perie sau pe haine.
Oamenii se nasc cu un număr definit de foliculi piloși și nu există o modalitate de creșterea a acestui număr. Scalpul unei persoane obișnuite conține în general 100.000-150.000 de fire de păr, din care 85% se află într-un proces permanent de creștere. Din fiecare folicul crește un fir de păr complet nou, de aprox. 20 de ori în timpul unei vieți.
Firul de păr este compus din keratină și apă și este hrănit de vasele de sânge aflate la baza folicului.
Procesul de creștere și de cădere a părului este constituit din 4 etape:
Faza anagenă (de creștere): este produs pigmentul, durează între 2-7 ani și determină lungimea părului.
Faza catagenă (de tranziție): durează aprox. 10 zile, perioadă în care foliculul se micșorează cu până la 1/6 din lungimea sa normală, iar baza firului se deplasează spre exterior, la suprafața pielii.
Faza telogenă (de repaus): durează în jur de 3 luni, etapă în care aprox. 10-15% din păr se află în faza de odihnă. Firul rămâne atașat foliculului, însă nu mai crește.
Faza exogenă: de cădere a firelor de păr aflate în etapa de repaus și care face parte din procesul normal de reînnoire a părului. Aprox 50-100 de fire de păr cad zilnic.
Dacă părul intră în faza de repaus prea devreme, poate provoca subțierea și căderea excesivă a acestuia.
Cauzele căderii părului
Cea mai frecventă cauză a căderii a părului este reprezentată de tulburările hormonale. Acestea pot apărea la orice vârstă, însă, de obicei, apar în perioada de menopauză, în timpul sarcinii sau după naștere (scade nivelul estrogenilor). O altă cauză este alimentația dezechilibrată. Subnutriția, în special deficiențele de proteine, de aminoacizi sau de vitamine și minerale (ex. fier, zinc) pot duce la rărirea părului pe întreaga suprafață a capului. De asemenea, alte cauze pot fi: factorii ereditari, înaintarea în vârstă, administrarea de medicamente sau stresul cotidian.
Tratament
Dacă observați că în ultima perioadă de timp (fără legătură cu schimbarea sezonului) părul cade mai mult decât în mod obișnuit, indicat este să mergeți la un control pentru efectuarea unui set de analize care să ajute la identificare cauzelor exacte care provoacă căderea părului.
Dacă doctorul nu sugerează vreun tratament sau terapie medicamentoasă, pot fi de folos produsele cosmetice care luptă împotriva căderii părului, existente în farmacii. Acestea sunt special formulate pentru această afecțiune și acționează prin reducerea căderii părului.
Gama PARUSAN conține nutrienți care asigură în mod țintit aprovizionarea cu susbstanțe nutritive la nivelul scalpului și a rădăcinii firului de păr. Produsele PARUSAN sunt recomandate persoanelor cu păr rar sau celor care se confruntă cu căderea difuză a părului.
GAMA PARUSAN este disponibilă în Farmaciile CATENA!