Cand nu este recomandata albirea dentara si ce boli pot duce la ingalbenirea dintilor

Albirea dintilor este o procedura stomatologica la care apeleaza tot mai multi romani in dorinta de a avea nu doar o dantura sanatoasa, ci si cat mai aspectuoasa. Oana Florea, medic dentist cu competenta implantologie orala, apreciata inclusiv pentru experienta in lucrul cu copiii si cu pacientii anxiosi, care se tem de stomatolog, ne-a oferit informatii despre cele mai noi metode folosite pentru a avea dinti stralucitori, dar si despre situatiile in care albirea dentara poate sa nu aiba efect.



Tonica: Care sunt cauzele care duc la ingalbenirea dintilor?

Oana Florea: Atat obiceiurile alimentare, cat si anumite obisnuinte nealimentare au o mare influenta asupra culorii dentare. Se pot enumera sase cauze ce favorizeaza ingalbenirea dintilor si conduc deseori catre mult-dorita albire dentara: culoarea este dobandita genetic, cu varsta, dintii se mai ingalbenesc, fumatorii, precum si consumatorii de cafea, ceai, vin rosu, sucuri de afine sau sfecla rosie sufera de colorarea dintilor (discromia dentara), iar unele medicamente sau metale coloreaza dintii, ba chiar anumite paste de dinti sau ape de gura. Bolile de sange sau unele afectiuni hepatice pot, de asemenea, influenta culoarea dentara.

Sunt si situatii in care consumul supradozat de fluor conduce la afectiunea numita fluoroza, aceasta manifestandu-se prin aparitia unor pete/striuri albe pe suprafata dintilor. Tratamentele antibiotice in timpul formarii dintilor sau traumatismele dentare sunt iarasi cauze de discromie dentara.

Care sunt cele mai moderne tehnici de albire a dintilor?

Intre metodele de albire se diferentiaza doua mari tipuri, asa-numita Home Bleaching (albirea pentru acasa) si albirea practicata in cabinetul stomatologic. Intre cele doua, albirea facuta in cabinet, sub controlul vizual al personalului de specialitate, este de preferat. Pentru ca se utilizeaza substante mult mai concentrate, cu timp de actionare mult mai scurt, in general sedinta dureaza intre o ora si o ora si jumatate.

Cum se realizeaza corect igiena dentara

De asemenea, in cabinet se poate utiliza o metoda prin care gelul de albire este activat termic cu ajutorul razei laser, existand un intreg kit pus la dispozitie pentru fiecare pacient in parte. Albirea are un succes vizibil imediat si un efect de lunga durata. Aceasta este considerata cea mai eficienta metoda, avand si un pret mai costisitor.

Cat dureaza o sedinta de albire a dintilor facuta acasa, fata de cea de la cabinet? Exista anumite interdictii sau recomandari dupa incheierea procedurii?

In functie de metoda aleasa, durata procedurii de albire variaza de la cateva zile, in cazul metodei pentru acasa, la aproximativ 30 de minute – 1 ora pentru albirea cu laser. Exista persoane care acuza o anumita sensibilitate dentara dupa albire, astfel ca se recomanda ca 48h sa nu se consume alimente si bauturi reci. Este de preferat ca in prima saptamana dupa albire sa nu se consume alimente, bauturi sau alte substante (tutun, ape de gura, medicamente) colorate.

Albirea dintilor poate sa afecteze in vreun fel structura dintelui?

Substantele acreditate folosite astazi (carbamida si peroxidul de hidrogen), nu produc niciun fel de daune structurii dentare, atata timp cat sunt utilizate cu discernamant, la recomandarea medicului dentist.

De ce cad dintii? Cauze incredibile

Exista si persoane in cazul carora procedura de albire a dintilor poate sa nu aiba efectul dorit?

Da, exista astfel de situatii, in cazul afectiunilor hematologice, hepatice sau al fluorozei dentare. In aceste cazuri, coloratia apare din interiorul dintilor, astfel ca peroxizii utilizati in cazul albirii dentare nu pot albi dintele.

Dar situatii in care albirea dintilor nu ar fi recomandata?

Exista situatii in care albirea dentara nu este recomandata. Este vorba despre femei insarcinate sau care alapteaza – copii cu varsta sub 16 ani, pulpa dentara fiind inca in dezvoltare, exista riscul sensibilizarii acesteia -,-persoanele alergice la substantele utilizate sau cele care sufera, in general, de sensibilitate dentara. Pacientii cu multiple leziuni carioase nu pot beneficia de albire, decat dupa tratarea tuturor leziunilor, la fel in cazul retractiilor gingivale si radacinilor dentare expuse, zone pe care protectia smaltului dentar este absenta.

Ce interval de timp este recomandat sa treaca intre doua albiri ale dintilor?

In principiu, in functie de necesitate, la interval de 2-3 ani se poate relua procedura de albire fara riscuri. Smaltul dentar devine dupa sesiunea de albire ceva mai putin rezistent la abraziune. Studiile arata ca acest efect dispare dupa 5-10 zile si dintele devine la fel de rezistent ca anterior.

Care este, orientativ, pretul unui albiri profesionale?

Pretul unei albiri variaza intre 150-300 de euro, in functie de metoda aleasa de medic impreuna cu pacientul.

Farmacistii Catena recomanda apa de gura cu gust de menta Genera, un produs care are capacitatea de a inlatura placa bacteriana si de proteja eficient impotriva cariilor, pe langa faptul ca asigura o respiratie proaspata. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Oana Baltoc