Cand emotiile ne influenteaza sanatatea

shutterstock 26758594Devine tot mai clar faptul ca niciun gand nu se naste in lipsa emotiei si ca emotiile, fie ele pozitive sau negative, au un efect insemnat asupra sanatatii si a functionarii organismului. Datorita celor mai recente progrese din neurostiinta, acum putem masura oarecum emotiile, precum si efectele lor asupra sanatatii noastre mentale si fizice.

Un studiu din 2003, publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, a asociat activitatea cerebrala “negativa” cu un sistem imunitar slabit. Dr. Richard Davidson, care a condus aceasta cercetare, a afirmat: “Emotiile joaca un rol important in modularea sistemelor organismului, care ne influenteaza starea de sanatate”.

  • Trecutul ne afecteaza prezentul

In urma experientelor noastre de viata, acumulam in mod inevitabil tensiune emotionala si amintiri problematice. Cele mai tulburatoare dintre acestea se transforma in tipare emotionale negative puternic inradacinate, care ne determina inconstient reactia la presiunile exercitate de viata.

Cuvantul “emotie” provine din latinescul “e”, de la “iesire”, si “motio”, adica “miscare”. Asadar, emotia este o energie naturala, o experienta dinamica ce trebuie sa treaca prin corp si apoi sa iasa. Insa, in copilarie, suntem adesea invatati sa nu ne exprimam emotiile; de exemplu, poate ca ni sa spus ca “baietii nu plang” sau “nu te mai comporta ca un copil”. Sau, cand suntem furiosi, suntem educati ca nu se cuvine sa ne comportam ca atare: “Sa nu indraznesti sa ridici tonul la mine!”. La un anumit nivel, majoritatea dintre noi suntem invatati ca emotiile nu sunt in regula. Ca adulti sanatosi, trebuie sa ne desprindem de tiparele emotionale din trecut care ne dau viata peste cap si nu ne mai sunt de niciun folos. Dupa cum spunea adesea Fritz Perls, fondatorul terapiei gestaltiste, “singura cale de iesire este prin tine”. Nu este usor, iar marea majoritate a oamenilor neaga simptomele sau se anesteziaza prin munca, televizor, mancare, alcool sau cu ajutorul unui anumit drog. Eliberandu-ne de emotiile negative asociate cu amintirile, devenim mai capabili sa reactionam spontan intr-o anumita situatie, ceea ce ne permite sa fim mai prezenti in relatiile pe care le avem si mai deschisi la darurile lumii din jurul nostru.

 

  • Corpul exprima ce mintea reprima

Aceste emotii se depoziteaza efectiv, de-a lungul vietii, in memoria noastra celulara. Ele se pot manifesta sub forma tensiunii fizice, dand nastere mai multor probleme de sanatate, printre care dureri de cap, ulcere, sindromul colonului iritabil (SCI), dar si unor boli mai grave, cum este cancerul. Emotiile extreme afecteaza inima, slabesc sistemul imunitar si inhiba digestia.

Beneficiile sanatatii emotionale

Sanatatea emotionala este la fel de importanta ca si cea fizica, iar tulburarile emotionale provoaca tot atata suferinta, daca nu chiar mai multa. Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca problemele de sanatate mentala reprezinta principala provocare a secolului XXI. O perspectiva pozitiva asupra vietii conteaza foarte mult.

Text: Alina Lupa