Cu totii ne dorim un sef care sa ne ghideze si sa ne inspire sa ne indeplinim telurile pe masura ce contribuim la succesul organizatiei. Foarte putini sunt cei care intalnesc un astfel de lider. Astazi, pe buzele tuturor apare aceeasi intrebare: „Pot fi implinit atat pe plan personal, cat si profesional?”. Ambele aspecte sunt la fel de importante, iar succesul pe unul dintre planuri nu ar trebui sa te coste succesul pe celalalt. Aproape de ultimii ani din viata, tindem sa regretam ca am pierdut unele dintre cele mai frumoase momente, tocmai de aceea ar trebui sa deschidem larg ochii cat inca existenta mai are sens pentru noi.
Controlul anxietatii
In urma cu ceva timp, existau limite bine definite intre serviciu si viata personala. Dar, in contextul de astazi, viata personala a inceput sa fie din ce in ce mai des „invadata”, tocmai de aceea echilibrul a devenit foarte fragil, aproape ca atarna de un fir de ata. Foarte multi oameni se confrunta cu frici si nesiguranta la locul de munca. Unii isi fac probleme din cauza salariului, altii au foarte putine sanse de a fi promovati si mai exista si cei care au foarte mult de lucru si simt ca nu mai fac fata carierei. Aceste aspecte ne indeamna sa lucram din ce in ce mai mult, chiar si acasa, agatandu-ne cu dintii de ceea ce avem. Solutia ar fi aceea de a crea mai mult spatiu in viata personala, fara ca „borcanele sa se incurce”. Anxietatea si gandurile negre trebuie sa dispara, iar gandirea pozitiva trebuie sa ia locul tuturor acestor aspecte negative. Incearca sa te detasezi de ceea ce ai de facut pentru serviciu atunci cand esti in compania persoanelor apropiate si bucura-te, pur si simplu, de moment.
Scopul vietii
Scopul vietii este sa experimentezi cat mai mult si sa inveti cat cuprinde. Gasirea scopului vietii incepe cu momentul in care surprinzi ceea ce iti bucura cu adevarat inima. Este, practic, firul care conecteaza toate partile vietii tale. Odata ce ti-ai facut o idee detaliata despre acest scop, este nevoie sa te decizi cu privire la obiectivele importante din viata personala, respectiv cariera. Vei sti ce ai de facut cu viata ta. Iar asta poate salva o multime de timp, bani, dureri de cap si de… suflet. In goana nebuna dupa „aspectele materiale”, uitam cat de important este sa respiram aerul curat, sa admiram natura si sa ne apreciem prietenii. Nopti tarzii petrecute la serviciu, deadline-uri cat cuprinde si taskuri care vin toate odata, la pachet − acestea sunt cumva „aliatii” unei vietii personale esuate. Daca, in majoritatea timpului, raspunsurile tale la invitatiile prietenilor sunt „Nu am timp pentru ca lucrez!” sau „Am un proiect de finalizat!”, atunci s-ar putea ca, peste cativa ani, sa te trezesti si sa realizezi ca ai cam ramas singur.
Cantareste intotdeauna
Cariera iti aduce, clar, pe langa recunoastere, si venituri, dar nu trebuie sa fie unicul tau scop in viata. Daca vei alerga tot timpul dupa cariera si vei face eforturi in acest sens, nu vei mai fi absolut deloc rational si vei pune viata personala pe planul doi. Este important sa-ti indeplinesti si visurile personale inainte de a-ti pierde capacitatea, chiar si fizica, de a face acest lucru. Trebuie sa inveti sa iti stabilesti prioritatile, sa te dedici serviciului atunci cand esti in timpul programului, sa rezolvi o data − de doua ori problemele care apar in afara lui, dar sa nu devina obisnuinta. In afara jobului, bucura-te de tot ceea ce este normal sa te bucuri, treci prin toate ciclurile vietii, analizeaza, fa modificari de cate ori este necesar si nu te lasa prinsa in aceasta capcana pentru ca viata nu se rezuma doar la cariera.
Text: Ruxandra Dumitrescu