Calciul, esential in sezonul rece

Calciul_esential_in_sezonul_receIn timpul iernii, durerile de oase pot deveni de nesuportat atat pentru persoanele sanatoase, cat mai ales pentru cele ce sufera de afectiuni ale oaselor, precum osteoporoza. Din fericire, oamenii de stiinta au descoperit cauzele si, mai presus de atat, au gasit remediul.

 

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Sydney, Australia, a publicat rezultatele unui studiu cu durata de doi ani cu privire la sanatatea oaselor prin care confirma faptul ca, pe parcursul sezonului rece, sistemul osos are de suferit chiar si in cazurile in care pacientii sunt clinic sanatosi.

Cum calciul este componenta principala a oaselor, orice scadere a nivelului de calciu din organism duce, inevitabil, la dureri osoase si, in cazul persoanelor varstnice sau predispuse la astfel de afectiuni, chiar la osteoporoza.

 

 

Cum se manifesta hipocalcemia?

Hipocalcemia este cauzata, in general, de lipsa calciului din alimentatia noastra zilnica, dar si de anumite tratamente medicale. Se manifesta prin stari de oboseala, ameteala, furnicaturi in zona mainilor, crampe musculare si ritm cardiac neregulat. In timpul iernii, aceasta afectiune se poate acutiza, intrucat calciul este absorbit mai greu de catre organism in mod natural, fata de perioada verii. In anotimpul cald, organismul nostru este capabil sa sintetizeze singur vitamina D, datorita expunerii mai indelungate la lumina naturala. Pe de alta parte, iarna, cand timpul in care soarele straluceste pe cer se reduce considerabil, nivelul de vitamina D din organism scade si el, cauzand astfel dureri si afectiuni osoase. Dar care este legatura dintre calciu si vitamina D? Este foarte simplu: practic, vitamina D este esentiala pentru asimilarea calciului. Ea permite absorbtia calciului in intestin si transportul acestuia prin sange.

Femeile si osteoporoza

Mai ales dupa instalarea menopauzei, femeile sunt expuse riscului ca oasele sa devina fragile si chiar atinse de osteoporoza, din cauza deficitului de calciu. De asemenea, nivelul scazut de estrogeni impiedica absorbtia optima a calciului in organism si, totodata, duce la pierderea de masa osoasa. Din acest motiv este recomandata combinarea suplimentelor de calciu cu tratamentele hormonale prescrise de medic, pentru a sustine cat mai bine absorbtia de calciu de catre organism. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii la osteoporoza, din cauza faptului ca au oasele mult mai fragile si mai subtiri si, in plus, se confrunta cu menopauza. Insa toate aceste neplaceri pot fi prevenite sau cel putin ameliorate printr-un stil de viata activ si sanatos, care sa includa sport, o alimentatie bogata in nutrienti esentiali, administrarea unor suplimente de calciu si vitamina D si, nu in ultimul rand, gandire pozitiva.

Surse naturale de calciu

In special in sezonul rece, cand, asa cum am mai mentionat, absorbtia de calciu se realizeaza mai greu, este important sa includem in alimentatie surse naturale de calciu si, de asemenea, sa luam suplimentele de vitamina D prescrise de medicul nostru de familie. Printre sursele cele mai bogate de calciu se numara produsele lactate – diferite tipuri de branzeturi (branza topita, mozzarella, telemea, cheddar) – si sardinele. De asemenea, calciul se regaseste in stare naturala si in multe legume, potrivite pentru perioadele de post cum este cea de dinainte de Craciun. Cele mai importante surse vegetale de calciu sunt spanacul, varza, broccoli, tofu (branza vegetala din soia), migdalele, citricele – grepfruit, portocale – si semintele de susan. Exista chiar si o gustare dulce si delicioasa cu care ne putem delecta in sezonul rece, bogata in calciu: smochinele uscate.

Caror grupe de pacienti le se recomanda suplimentele de calciu?

In lunile friguroase recomand suplimente alimentare cu vitamina D3 si calciu anumitor grupe de pacienti, incepand cu sugarii, copiii, tinerele gravide si proaspetele mamici care alapteaza, pana la persoanele care prezinta risc de fractura, precum femeile aflate in premenopauza si menopauza sau persoanele varstnice. In principiu, pacientilor din categoriile enumerate le sunt necesare suplimente cu calciu si vitamina D3 administrate timp de zece zile pe luna, in perioada septembrie-aprilie, din cauza nivelului scazut de vitamina D3 prezent in organism in acest interval anual.  ¥nainte este obligatorie o verificare a valorilor calcemiei.

 

Text: Raluca Mateescu

Consultant: Dr. Fedosia Mateescu, Medicina de familie