De-a lungul timpului, mai multe studii au incercat sa afle daca substanta numita cofeina are efecte negative asupra sarcinii si daca aceasta poate duce la avort sau la nasteri premature in cazul femeilor insarcinate care consuma cafea. Cu toate acestea, niciunul dintre studii nu a putut dovedi legatura dintre consumul de cofeina si acest tip de probleme in timpul sarcinii. Astfel ca, in 2010, Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor a anuntat ca 200 miligrame de cofeina pe zi nu prezinta riscuri pentru sarcina.
Acum, un nou studiu realizat de Federal University of Pelatos din Brazilia a aratat faptul ca nici bebelusii nu sufera tulburari ale somnului daca mama bea o ceasca de cafea pe zi in timpul sarcinii sau al alaptarii. Pentru studiu au fost intervievate 885 de mame care au raportat obiceiurile lor de somn si ale bebelusilor la varsta de 3 luni. Toate mamele consumasera cofeina in timpul sarcinii, iar 20% dintre ele erau chiar consumatoare inraite de cafea. Doar 14% dintre copii se trezeau de mai mult de 3 ori pe noapte, dar nu s-a constatat ca bebelusii femeilor care consumau mai multa cofeina se trezeau mai des decat ceilalti.
In urma studiului publicat in revista Pediatrics, cercetatorii au ajuns la concluzia ca, in cantitate moderata, consumul de cofeina nu prezinta riscuri.
Text: Bianca Badescu