Podoaba capilara a fost intotdeauna arma secreta a femeilor prin care reprezentantele sexului frumos au reusit sa inspire mister, candoare, senzualitate si, nu in ultimul rand, feminitate…Si influenteaza modul in care ne vad altii. Acest lucru nu cred ca mai surprinde pe nimeni. Parul poate influenta cu usurinta starea de spirit generala a unei persoane, dar ii poate trada de asemenea si nivelul de sanatate si chiar de fericire si bunastare.
Tocmai de aceea, de-a lungul timpului, acesta a creat prejudecati in randul femeilor in legatura cu firea lor, cu inteligenta, sexualitatea sau chiar moralitatea lor. Oricare ar fi cauzele care duc la caderea parului, cert este ca peste jumatate din populatia de sex feminin se confrunta mai devreme sau mai tarziu cu aceasta problema. Caderea parului are un impact psihologic, emotional si social devastator asupra femeilor. Din fericire, stiinta moderna ne-a dat o multime de moduri de prevenire a acestei probleme, dar si informatiile necesare pentru ingrijirea parului.
Cauze…
Cea mai frecventa cauza a caderii parului este de fapt de tip hormonal. Schimbarile la nivelul hormonilor, precum cele intalnite in perioada menopauzei, sarcinei, conditiilor glandei tiroide sau stoparii ori inceperii administrarii de pilule contraceptive, pot cauza aceasta neplacere. Responsabile pentru caderea parului sunt si tehnicile de ingrijire a parului, stresul, boala sau dieta nesanatoasa. Vopsirea, decolorarea, hair styling-ul obsesiv, periajul agresiv, samponarea excesiva pot dauna foliculilor parului si duc la caderea parului la femei.
Remedii…
1. Proteine + alimentatie adecvata = par sanatos
Firele de par sunt constituite, in principal, din proteine, iar deficitul de proteine ??poate duce la pierderea lui. Pentru a evita acest lucru, adauga in dieta ta zilnica fructe bogate in magneziu, potasiu si fosfor, deoarece ajuta la restabilirea echilibrului alcalin/acid in organism si la o mai buna circulatie la nivelul scalpului. Concentreaza-te mai ales pe produsele ce contin atat biotina, cat si acizi grasi omega 3, care dau si stralucire parului.
2. Apa, atu-ul frumusetii naturale
Compozitia firului de par este un sfert apa. Asa ca, indicat este sa bei cel putin 4 pana la 8 pahare de apa pe zi pentru a avea un par sanatos. Parul uman contine 80% proteine, 15% apa si cantitati mici de lipide si de material anorganic. Apa e indispesabila cand vine vorba de frumusetea firelor de par deoarece aceasta ajuta la indepartarea toxinelor vinovate de aspectul tern al parului. Deci, bea apa!!! Cat de multa poti!
3. Un scalp sanatos, un par fara probleme
Masarea scalpului cu anumite uleiuri vegetale poate incuraja cresterea parului. Inca din anul 1999, dermatologii de la Royal Infirmary, Aberdeen, din Scotia au testat un amestec precis de cimbru, lavanda, rozmarin, seminte de struguri de jojoba si uleiuri din lemn de cedru pe 43 de persoane care sufereau de afectiuni grave ale podoabei capilare. Dupa sapte luni de studiu, mai mult de jumatate dintre participanti au remarcat imbunatatiri considerabile la nivelul parului. In plus, oamenii de stiinta si medicii de specialitate sfatuiesc femeile sa apeleze cu incredere la tratamente cu uleiuri esentiale de plante pentru tratarea problemelor capilare.
4. Ce-i mult strica…
Desi exista multe dezbateri asupra faptului ca produsele ce contin alcool pot provoca uscarea si caderea parului, majoritatea dintre noi nu cites[te ambalajele produselor. Asa cum consumul de alcool in cantitati ridicate te face sa te simti ingrozitor, tot asa o cantitate prea mare de alcool din produsele de ingrijire a parului, il pot face sa para deshidratat si uscat. Din fericire pentru noi, in comert exista mai multe alternative ale produselor de ingrijire care nu contin alcool. De asemenea, opteaza pentru un produs natural, de calitate superioara, facut special pentru tipul tau de par. In felul acesta, parul tau isi poate regasi stralucirea, elasticitatea fara a-l pune in pericol.
6. Un par curat, un aspect ingrijit
Ingrijirea parului incepe cu alegerea unui sampon de calitate, potrivit tipului de par. Orice sampon contine agenti de curatire, ingredientul de baza fiind reprezentat de un surfactant principal pentru efectul de detergent si de spumare. Tocmai de aceea trebuie sa te uiti la etichete inainte sa investesti prea mult sau prea putin in produsul tau. Intotdeauna dupa folosirea samponului, parul se da cu balsam. De obicei, balsamul se aplica mai mult pe firul si varful de par, si nu pe radacini. Atentie insa, o cantitate prea mare de balsm iti va lasa parul prea moale si tern si sunt sigura ca nu vrei asta.
Text: Andreea Popescu