Buretele de vase, cel mai murdar obiect din casa

Buretele de vase, cel mai murdar obiect din casaBuretele de vase este unul dintre cele mai murdare obiecte din casa. Si da, este chiar mai murdar decat capacul de toaleta sau galeata de gunoi. Pentru ca buretele de bucatarie are acea textura speciala in care uneori pot aparea crapaturi, el devine un fel de „hotel al microbilor” pentru ca poate gazdui agenti patogeni. Buretele de bucatarie ar trebui dezinfectat, insa nu stim exact cate dintre gospodine fac acest lucru. Atunci cand o persoana sterge masa sau spala vasele, agentii patogeni isi fac culcusul in acest mediu umed si mai mult decat perfect pentru dezvoltarea lor.

 



Dezinfectarea buretelui de vase

De vreme ce buretele ramane umed pana la urmatoarea utilizare, potrivit expertilor, la fiecare 20 de minute apar noi bacterii. La fel de periculos este si tocatorul utilizat in bucatarie pe care gospodinele taie adesea carne, legume, fructe etc. Atunci cand utilizezi un burete pentru a curata o farfurie si consideri acea farfurie curata, ei bine, probabil ca vasul respectiv este mai murdar decat a fost la inceput. Apa si detergentul nu ucid germenii, ci doar ii indeparteaza. Iar un burete murdar de vase presupune automat si un strat de microbi ce acopera vesela. Iar daca buretele a capatat un anumit miros, acolo unde acest miros exista este clar ca sunt si germeni. Cum il poti dezinfecta? Expertii sustin ca se amesteca o parte clor cu noua parti de apa pentru a obtine o solutie dezinfectanta. Lasa buretele in acest amestec intre 10 si 30 de secunde, pentru ca in acest mod toate bacteriile vor fi ucise. Este foarte important ca buretele sa se usuce pentru ca germenii sa nu se poata dezvolta.

 

Text: Ruxandra Dumitrescu