Sa fii manierat include multe, sa stii cum sa te comporti cu tine si cu cei din jur nu inseamna ca trebuie sa iei parte la multe intruniri sau sa citesti multe carti pe aceasta tema. In primii ani de viata, parintii sunt responsabili de buna crestere si sunt datori sa ne ajute si sa ne invete cele necesare pentru o educatie corespunzatoare.
De cand te nasti si pe tot parcursul vietii esti dispus sa inveti si sa iti aprofundezi cunostintele pentru a trai in liniste si fericit. Bunele maniere trebuie sa le arati tot timpul, nu este de-ajuns doar sa le cunosti si sa le pastrezi pentru tine, de-a lungul vietii esti pus in multe situatii in care trebuie sa dovedesti ca esti in masura sa te exprimi corect si sa te porti corespunzator. La serviciu, acasa, cu prietenii intr-un restaurant sau oriunde ne-am afla, trebuie sa dam dovada de bune maniere si sa ne comportam ca atare.
Conversatia este o arta, iar cel ce se ocupa de aceasta trebuie sa fie un adevarat maestru. Evident, unele stangacii pot aparea, sunt inevitabile, dar le putem controla si, cu urmatorea ocazie, nu le vom mai repeta. O greseala de interpretare, de exprimare este permisa si iertata o data, dar daca faci din asta o obisnuinta, atunci cu siguranta nu este bine si iertarea din partea celorlalti nu va veni de prea multe ori.
Cuvintele vulgare nu au ce sa caute in exprimarea ta, de preferat este sa eviti violenta verbala. Toate acestea nu duc la o conversatie tocmai placuta si nimeni din jurul tau nu este vinovat daca starea ta dintr-o anumita zi nu este tocmai grozava.
Scrisul este la fel de important ca si vorbitul liber si trebuie sa stim ca nu scriem asa cum vorbim. Scrisul reprezinta clar o dovada a greselilor de limba sau… a inculturii. Scriitoarea franceza Colette spunea, la un moment dat: “A avea stil inseamna a scrie ca toata lumea… si ca nimeni”. In ultima vreme, scrisul a devenit mult mai simplu cu ajutorul telefonului mobil. Indiferent ce vrem sa scriem, telefonul ne este la indemana si deloc complicat de folosit. Nu este adevarat ca nu se mai scrie asa mult ca in trecut, de exemplu nu se mai trimit scrisori sau carti postale, acum totul s-a adaptat la noile metode de comunicare, e-mail, sms sau diferite retele de socializare.
De altfel, pentru o exprimare cat mai corecta si pentru a facilita intelegerea celor din jur, nu folositi cuvinte pretioase, sofisticate doar pentru a da bine.
“Buna ziua”, “multumesc”, “va rog” sunt doar cateva formule de politete ce nu ar trebui sa lipseasca din vocabularul tau, bunul simt se dovedeste si prin simple cuvinte spuse la momentul potrivit.
Sunt replici ce le invatam o data in viata si nu avem cum sa le uitam vreodata, suntem invatati de cei dragi de langa noi si, la randul nostrum, ii vom invata pe cei dragi noua. Deci nu uita sa dai dovada de cunoasterea bunelor maniere in fiecare moment al fiecarei zile si cu toata lumea ce iti iese in cale.
Text: Maria Camelia Diaconu