Bronzul natural vs bronzul artificial. Tu ce varianta alegi?

bronz-naturalBronzul, care era considerat decadent in trecutul nu foarte indepartat, a ajuns in zilele noastre la rang de accesoriu de moda. Pielea aramie a capatat valente noi, prin bronz reusind sa ne punem in valoare mult mai bine trasaturile, deoarece acesta intensifica culoarea ochilor si a parului si creeaza iluzia optica de subtiere, astfel ca persoanele bronzate par mai slabe. Aflat undeva la limita intre moft si necesitate, bronzul a primit de-a lungul timpului o atentie deosebita, astfel ca astazi, pe langa razele solare, exista si alte cateva variante de colorare a pielii in mod artificial. Orice metoda de bronzare am alege, este important ca inainte de expunerea la soare sa ne exfoliem si hidratam pielea; in caz contrar, aceasta nu se va colora uniform.



Bronzul natural

Chiar si bronzul natural se diversifica si se imparte in doua ramuri, cel putin la noi in tara: bronzul de mare si bronzul de munte. Dupa altitudinea de 1800 – 2000 metri, atmosfera de munte determina procese chimice specifice care fac ca bronzul sa se impregneze profund pe piele si astfel sa fie mai intens si sa persiste mai mult fata de cel de mare. Pentru ca bronzul natural sa capete aspect placut si sa dureze cat mai mult, este necesar sa se urmeze cateva reguli. In primul rand, intervalul orar corect in care trebuie sa ne expunem razelor solare este dimineata, pana in ora 11:00, si seara, dupa ora 17:00. Soarele din mijlocul zilei, desi da senzatia unui bronz rapid si puternic, nu face altceva decat sa arda pielea. In plus, nuanta se va pierde dupa cateva zile, iar pielea se va coji, lasand in urma pete inestetice. La fel de importanta pentru obtinerea unui bronz curat este si folosirea produselor cu SPF, mitul conform caruia acestea impiedica bronzarea fiind deja demontat de specialistii in domeniu. Un pont care asigura o tenta aramie pielii pe cale naturala este consumul morcovilor si al alimentelor inchise la culoare ca afinele, murele, dar si spanacul si ardeiul gras rosu.

Solarul

Bronzarea la solar, una dintre cele mai folosite metode de bronzare artificiala, se aseamana foarte mult cu cea pe cale naturala, deoarece presupune folosirea razelor ultraviolete. Acestea stimuleaza in mod artificial melanina, pigmentul care da culoare pielii. Diferenta este ca pielea capata mai usor si mai repede un aspect aramiu, intensitatea ultravioletelor fiind mai mare, iar timpul de expunere, mai mic. La fel ca la plaja, si la solar trebuie sa folositi produse cu SPF adecvat tipului de piele. Nu abuzati de solar din dorinta de a obtine un bronz mai puternic – riscati sa va ardeti pielea si sa o deshidratati, iar nuanta obtinuta sa fie excesiv de artificiala.

Produsele autobronzante

Fie ca vorbim despre creme, lotiuni sau spray-uri autobronzante, pe piata cosmetica gasim o gama variata de astfel de produse cu efect de bronzare. Aceste produse contin pigmenti de colorare, de tipul betacarotenului, iar rezultatul este vizibil in aproximativ o ora. Un alt avantaj este faptul ca obtii bronzul mult dorit fara a-ti expune pielea razelor ultraviolete; in plus, acestea pot contine agenti de hidratare benefici pielii, riscul alergiilor fiind destul de scazut. Un dezavantaj, in schimb, este faptul ca aplicarea lor necesita mare atentie; in caz contrar, pielea poate sa capete umbre si pete.

Bronzarea organica

O tehnica mai noua in acest domeniu este bronzarea organica. Aceasta se efectueaza in saloanele cosmetice si presupune aplicarea, cu ajutorul unui aparat special, a unui mix de substante naturale cu efect bronzant, care nu doar coloreaza pielea, ci o si hranesc si hidrateaza. Metoda ofera, in doar cateva minute, un bronz natural si sanatos, iar efectul sau dureaza pana la 10 zile, fara a determina reactii adverse la nivelul epidermei.

Bronzarea orientala cu henna

Aceasta metoda de bronzare orientala, deja celebra la Hollywood, este una 100% naturala si presupune aplicarea unui cocktail preparat din ingrediente naturale in combinatie cu henna. Acest tip de bronzare artificiala aduce pielii beneficii importante, taninul, substanta activa din henna, pe langa rolul de pigmentare, avand proprietatea de a tonifia pielea, de a inchide porii si a intari vasele de sange.

Farmacistii Catena recomanda produsele Pharma Nord. Daca iti doresti o bronzare rapida si o protectie solara pe masura, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Bio-Caroten + vitamina E de la Pharma Nord! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole