Broccoli

broccoli

 

Broccoli este o legumă cruciferă, din specia verzei, a conopidei, guliei sau a verzei de Bruxelles, cu beneficii grozave în organism. De-a lungul timpului au fost realizate numeroase studii pentru a afla ce poate face pentru organismul uman. Aduce aproximativ 12% din necesarul zilnic de fibre, 6% din necesarul de potasiu și 4% din necesarul de fier.

Citește în continuare pentru a afla cum este indicat să consumi broccoli pentru ca organismul tău să beneficieze de toți nutrienții.

Broccoli – valori nutriționale și beneficii

Broccoli este bogată în Vitamina A, C, K, D, E și B (B1, B2, B3, B6, și B12). Conține potasiu, fosfor, zinc, fier, calciu, fibre și proteine. Modul în care îl gătești poate reduce substanțele nutritive, așa că, pentru a nu pierde din beneficii, ideal este să mănânci broccoli crud, ușor călit sau fiert la abur.

Valori nutriționale

O cană de broccoli ( aproximativ 91 de grame) are cantitate redusă de grăsimi, 3% proteine, 7% carbohidrați și 90% apă. Organismul tău va mai primi:

  • Vitaminele A, C, D, K, E,B 6, B12,
  •  Fosfor,
  • Tiamină,
  • Fier,
  • Calciu,
  • Folat,
  • Zinc,
  • Potasiu
  • Riboflavină
  • Niacină

Toate acestea, ca aport optim în organism, asigură o bună funcționare, iar pentru tine înseamnă evitarea diferitor afecțiuni sau boli chiar și forme de cancer.

Beneficiile consumului de broccoli

De altfel, broccoli este recunoscut pentru stimularea digestiei și combaterea constipației, datorită fibrelor. Studiile au arătat că această legumă precum și altele din sfera cruciferelor au beneficii majore, datorită compușilor de sulf, în reducerea riscului de a dezvolta cancer.

Iată alte câteva aspecte în privința cărora ajută această legumă:

1.     Broccoli sprijină ficatul și gestionarea diabetului

Conținutul de sulforafan poate ajuta în scăderea glicemiei, au arătat studiile, astfel că poate sprijini gestionarea diabetului de tip 2. Sulforafanul din broccoli acționează pe mai multe funcții implicându-se în combaterea formării de celule canceroase.

Prezintă beneficii importante în privința ficatului, în prevenirea cancerului hepatic, dar s-a dovedit de mare ajutor și în combaterea ficatului gras, căci poate limita absorbția grăsimilor și producția de lipide în ficat.

2.     Susține aparatul cardiovascular și reduce colesterolul rău

Un studiu realizat în 2018 a arătat că broccoli poate scădea riscul de boli cardiovasculare. A fost realizat pe 950 de femei cu vârste înaintate, iar cele care consumau broccoli aveau pereții arteriali mai subțiri.

Mai mult, colesterolul bun (HDL) este important în organism și are multiple funcții, iar broccoli are capacitatea de a-l scădea pe cel rău (LDL).

3.     Beneficii pentru susținerea digestiei și scăderea în greutate

Un alt studiu realizat a arătat că broccoli, consumat regulat, sprijină eliminarea bacteriei Helicobacter pylori iar asta, datorită conținutului de sulforafan (un compus al sulfului) care poate ucide bacteria.

Datorită conținutului de fibre, digestia va funcționa în condiții bune, organismul va procesa rapid tot ce a fost introdus în organism și va elimina ce este toxic. O digestie bună te va menține la un număr de kilograme adecvat, iar dacă vrei să slăbești, consumul de broccoli te ajută. Trebuie însă să urmărești cum îl tolerezi căci poate produce balonare celor care suferă de sindromul colonului iritabil.

4.     Încetinește îmbătrânirea și susține sănătatea ochilor

Broccoli este benefic atunci vine vorba de stres oxidativ. Îmbătrânirea este un proces natural, dar alimentația joacă un rol important iar acest aliment o poate încetini. Sulforafanul are capacitatea de a crește activitatea genelor antioxidante.

Broccoli are în conținut luteină și zeaxantină cu rol în reducerea riscului de a dezvolta tulburări la nivelul ochilor, dar și Vitamina A precum și betacaroten care întăresc vederea.

Consumul de broccoli vine cu multe beneficii pentru organism însă, nu este tolerat de toată lumea și nici indicat în cazul unei alergii, problemelor glandei tiroide sau în cazul tratamentelor de subțiere a sângelui (vitamina K poate interacționa cu tratamentul medicamentos).

Vezi si alte plante cu B