Branca ursului

branca ursului

 

Branca ursului este cunoscută pentru sprijinirea fertilității, dar are mult mai multe beneficii pentru organism. Proprietățile sale ajută în combaterea mai multor afecțiuni sau chiar infecții bacteriene, dar are și acțiune sedativă calmând sistemul nervos. Combate cu succes stresul oxidativ din organism încetinând procesul de îmbătrânire și favorizând circulația sângelui.

Află din acest articol cu ce beneficii vine administrarea de suplimente pe bază de branca ursului atât pentru femei cât și pentru bărbați.

Branca ursului – informații generale

Este o plantă erbacee iar denumirea ei științifică este de Heracleum Sphondylium. Branca ursului este utilizată în scop terapeutic începând de la rădăcina ei, flori sau semințe. Se găsește în toată Europa și America de Nord, pe marginea drumurilor din zonele muntoase sau submontane. Branca ursului poate atinge în creșterea ei o înălțime de până la 2 metri având frunze mari și florile albe.

Este o plantă bogată în substanțe care aduc beneficii organismului, precum:

  • Colina (similar complexului de B-uri),
  • Bioflavonoide,
  • Tanin,
  • Uleiuri volatile,
  • Fitosteroli,
  • Acizi organici,
  • Urocumarine

Branca ursului – beneficii importante

Branca ursului poate fi consumată sub formă de suplimente (capsule), tincturi sau ceaiuri pentru sporirea fertilității fiind considerată un afrodisiac natural, dar efectul nu este confirmat științific.

Este însă cunoscut faptul că planta este bogată în compuși fenolici precum: acid ferulic, rutin, quercetină, rutozida, quercetol, acid clorogenic și izocercitrin. Este folosită în tratarea diferitor probleme de natură sexuală, în sensul de stimulare a forței și vitalității. Branca ursului este un bun vasodilatator periferic.

Astfel, compușii activi ai plantei vin cu beneficii în organism și proprietăți antimicrobiene, imunostimulatoare, antioxidante, anticonvulsivante, citotoxice, anticandidozice, vasorelaxante, afrodisiace sau sedative.

Iată cum poate ajuta branca ursului organismul tău:

1.    Sprijină scăderea presiunii arteriale

Pentru cei care suferă de hipertensiune arterială, această plantă îi poate ajuta pentru că este un bun vasodilatator astfel, că printre beneficii se numără și controlul hipertensiunii arteriale. Acest aspect a fost demonstrat științific iar tinctura din branca ursului poate relaxa arterele și favoriza circulația sângelui. Nu este cunoscută posibilitatea de interacțiune cu tratamentele medicamentoase în problemele de hipertensiunea arterială.

2.    Branca ursului reglează menstruația și ajută în sindromul postmenopauză

În cele mai multe situații, menstruația apare la un interval de 28 de zile. Dacă însă, este dereglată trebuie să știi că branca ursului poate fi un remediu eficient căci are capacitatea de a stimula și regla activitatea ovarelor. În plus, cura cu tinctură stimulează producția de estrogen având un efect tonifiant și revitalizant a organismului. Asta va ajuta și în privința osteoporozei.

3.    Beneficii în probleme de infertilitate

Datorită proprietății vasodilatatoare și a stimulării hormonale, branca ursului acționează asupra sistemului nervos central. În privința problemelor de impotență, administrarea a 1-3 lingurițe de tinctură amestecată într-un pahar cu apă și băută înainte cu 30 de minute de actul sexual, poate fi de ajutor (a nu se combina cu alte suplimente).

Atât în problemele de infertilitate la femei cât și la bărbați, branca ursului poate avea beneficii pe mai multe planuri. Cauzele infertilității pot fi multiple, dar s-a dovedit că administrarea de capsule cu conținut din această plantă stimulează ovulația și vasodilatația genitală.

Bărbaților care se confruntă cu infertilitate asociată oligospermiei și astenospermiei le pot fi de ajutor comprimatele pe bază de branca ursului, consumate între 4-8/zi timp de 3 luni cu pauză de 3 săptămâni, după care se reia tratamentul pentru 6-24 luni. Nu înainte de a discuta cu medicul despre asta! Mai mult, aceste suplimente pot stimula secreția de testosteron.

Gama de beneficii este mult mai mare având în vedere proprietatea antimicrobiană căci branca ursului poate îmbunătăți acțiunea substanțelor cu efect antibiotic și antimicotic sprijinind tratamentele în BTS (boli cu transmitere sexuală) sau alte infecții bacteriene.

Vezi si alte plante cu B