Bolile copilariei

Bolile copilariei - principala 2Bolile contagioase ale copilariei sunt aproape exclusiv de cauza virala, calea de infectie fiind predominant aeriana, avand interval de frecventa maxima intre varsta de sugar si cea de scolar. Impotriva majoritatii acestor boli exista metode de profilaxie primara specifica − vaccinarea.



Varicela sau varsatul de vant

Este rezultatul primo-infectiei cu virusul varicelo-zosterian, boala fiind mult mai blanda atunci cand infectia are loc in timpul copilariei, fata de formele severe de boala la adult. Virusul este extrem de contagios, afectand aproximativ 90% dintre contactii susceptibili (nevaccinati sau care nu au facut boala), iar infectia se poate realiza fie pe cale aeriana, fie prin contact direct cu fluidul din veziculele caracteristice. Perioada de incubatie este de aproximativ doua saptamani de la momentul primo-contactului cu virusul. Simptomele sunt febra, modificarea starii generale, pierderea poftei de mancare, faringita, urmate de aparitia in aproximativ 24 de ore a unei eruptii, initial maculara (aspect de pete rosii), ulterior veziculara, generalizata, intens pruriginoasa. Exista mai multe valuri de eruptie, copilul avand simultan leziuni cutanate de mai multe tipuri. De obicei, in a patra zi de boala, apare ultimul val eruptiv, veziculele urmand sa se vindece − se transforma in cruste care cad in urmatoarele 7-14 zile, lasand pielea vindecata putin decolorata. In cazul copilului cu un sistem imunitar competent, boala este autolimitata, cu evolutie blanda si fara complicatii. Tratamentul este simptomatic: antitermice, creme sau lotiuni speciale care sa calmeze pruritul, care uneori poate fi cauza de disconfort intens. Ca preventie, exista posibilitatea vaccinarii impotriva varicelei, vaccinul facand parte din schema de vaccinare optionala.

Rubeola, pojarul mic sau pojarelulBolile copilariei - sec - Rubeola 2

Rezulta dupa infectia pe cale aeriana cu virusul rubeolic. Boala are forme usoare sau moderate, de multe ori trecand neremarcata. Se caracterizeaza prin febra usoara sau moderata, adenopatii moderat dureroase si o eruptie caracteristica, micro-maculo-eritematoasa (puncte mici, rosii), generalizata, care apare mai intai la nivelul fetei si se intinde in 24 de ore pe tot corpul. Eruptia nu produce mancarime. De cele mai multe ori, antitermicele/antiinflamatoarele sunt suficiente ca tratament. Vaccinarea anti-rubeola intra in vaccinul ROR (Rubeola-Oreion-Rujeola), care face parte din schema de vaccinare obligatorie.

Rujeola sau pojarul

Este produsa de un virus din familia Paramyxovirus, este foarte contagioasa, la fel ca varicela, si se transmite si ea pe cale aeriana, in picaturi microscopice de secretii din caile respiratorii superioare ale persoanelor aflate in faza contagioasa a bolii. Perioada de incubatie variaza intre 8 si 10 zile, copilul neavand simptome in aceasta perioada si ramane contagios inca 2-5 zile dupa aparitia primelor semne de boala. Boala debuteaza cu febra, de multe ori inalta, 39-40 ˚C, tuse spastica, conjunctivita bilaterala, rinoree abundenta, stare generala alterata, toate contribuind la asa-numitul aspect de „plans” al copilului. Urmeaza aparitia exantemului, eruptia aparand initial pe fata, apoi se extinde catre membre si trunchi, pruritul fiind moderat. In cazul formelor tipice de boala, tratamentul simptomatic este suficient. Preventia rujeolei este realizata odata cu vaccinarea ROR.

Parotidita epidemica sau oreionul

Este cauzata de infectia cu virusul urlian. Infectia se face tot pe cale aeriana, atunci cand exista contact apropiat sau cand se petrece mult timp in spatii inchise cu persoane aflate in perioada infectioasa. Perioada de incubatie este intre 14 si 18 zile de la infectie, boala debutand cu simptome nespecifice: febra, stare generala de rau, lipsa poftei de mancare, dureri musculare. Simptomele apar cu aproximativ doua zile inaintea parotiditei − inflamatia glandelor parotide, care dau un aspect caracteristic de „gat umflat”. Boala este autolimitata frecvent cu evolutie buna. Complicatiile importante apar in cazul pacientilor post-pubertari, fiind reprezentate de orhiepididimita (inflamatie acuta testiculara) si ooforita (inflamatie acuta a ovarelor). Profilaxia oreionului este cuprinsa tot in vaccinul ROR.

Scarlatina

Este o complicatie a faringitei streptococice si este caracterizata de aparitia unei eruptii cutanate, asociata anginei streptococice, fiind manifestarea unui raspuns tardiv al corpului la endotoxina produsa de streptococ. Eruptia este caracterizata de multiple papule mici, rosiatice, care se albesc la vitropresiune si care confera o senzatie rugoasa pielii. Exantemul apare initial pe fata si se intinde la nivelul trunchiului si al membrelor, exceptand regiunea periorala, palmele si talpile care raman neafectate. Leziunile cutanate se vindeca de la sine, de cele mai multe ori aparand descuamarea.

Boala gura-mana-picior

Este urmarea infectiei cu Enterovirus, cel mai frecvent de tip A, caracterizata de aparitia unor pete rosiatice (macule) la nivelul mucoasei bucale, alaturi de macule, maculo-papule sau papulo-pustule la nivelul mainilor si picioarelor. Calea de transmitere este una fecal-orala, prin nerespectarea regulilor de igiena. Pe langa leziunile cutanate, copilul asociaza durere la nivelul bucal, disfagie, diaree. Complicatii ale bolii pot aparea atunci cand pacientul nu se mai poate hidrata si, ulterior, alimenta. Preventia bolii consta in urmarea unor reguli de igiena de baza.

Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru