Concediile sunt asteptate cu sufletul la gura, ca sa nu mai vorbim despre weekendurile de vara in care ne dorim sa evadam. Fiecare calatorie pe care o facem, fiecare mijloc de transport si chiar fiecare destinatie, fie ca vorbim despre deplasari la noi in tara, in zona europeana sau in locuri mai exotice, ne pot pune in pericol sanatatea. Bolile pe care le poti lua din calatorii sau bolile de calatori nu trebuie sa-ti strice sub nicio forma distractia.
Diareea calatorului
Diareea calatorului este o tulburare a tractului digestiv ce provoaca scaune moi si crampe abdominale. Aceasta afectiune apare ca urmare a consumului de alimente contaminate sau apa potabila contaminata. Din fericire, diareea calatorului nu este grava, ci doar neplacuta. Atunci cand vizitezi un loc unde clima, conditiile sociale, standardele si practicile sanitare sunt diferite de acelea cu care esti obisnuit, apare un risc crescut de a dezvolta diareea calatorului. Diareea poate aparea fie in timpul calatoriei, fie imediat ce ai ajuns acasa, dar dispare, de obicei, in doua zile daca se administreaza tratamentul recomandat. Printre simptome se numara trei sau mai multe scaune moi pe zi, nevoia urgenta de a merge la toaleta, crampe abdominale, greata, varsaturi, febra. Unii oameni pot experimenta si o deshidratare severa, varsaturi persistente, scaune cu sange, dureri severe la nivelul rectului. Cea mai comuna cauza este infectia cu bacteria E.coli care se ataseaza de mucoasa intestinului si elibereaza o toxina ce cauzeaza diareea si crampele abdominale. Atentie la consumul de apa, la alimentele pe care le mananci, evita fructele de mare si spala-te pe maini! Nu exista niciun vaccin impotriva acestei afectiuni.
Malaria
Malaria este o boala grava si uneori fatala, intalnita cel mai des in tarile tropicale. Ea este raspandita de catre femelele de tantar care poarta un parazit numit Plasmodium. In corpul uman, parazitul se multiplica in ficat si apoi afecteaza si globulele rosii. Simptomele includ febra, dureri de cap si voma si apar la 10 – 15 zile dupa muscatura. Daca nu este tratata, aceasta boala poate pune viata in pericol. In unele parti ale lumii, acesti paraziti au dezvoltat rezistenta la un numar de medicamente care trateaza malaria. Ai grija daca ti-ai programat o vacanta intr-o zona tropicala sau subtropicala a lumii, in America Centrala sau de Sud, Africa, Asia.
Febra Dengue
Febra Dengue este o afectiune ce apare tot in zonele tropicale si subtropicale ale lumii, cauzata de o familie de virusuri transmise de catre tantari. Debuteaza brusc si evolueaza benign, iar printre simptome se numara febra, durerile de cap, durerile de muschi si articulatii, oboseala, eruptii cutanate. Afectiunea se poate vindeca in cateva zile, iar complicatiile foarte serioase nu sunt foarte comune. Nu exista un tratament antiviral specific, iar febra si durerile de cap sunt tratate individual. Daca planuiesti sa te relaxezi in Caraibe, pune in bagaj si produse care sa-ti apere pielea de muscaturile de tantari.
Meningita
Meningita presupune infectia membranelor ce invelesc creierul si maduva spinarii si a lichidului cefalorahidian ce le inconjoara. Primele simptome includ aparitia starii febrile, dureri de cap, greata, varsaturi. Meningita este cauzata de diferite tipuri de germeni, iar mai expusi riscului sunt copiii, adultii tineri si persoanele cu un sistem imunitar scazut. Germenii care sunt prezenti in nas si gat (meningita bacteriana) pot fi transmisi de la o persoana la alta. O zona de risc este Africa, iar persoanelor ce calatoresc in zone de risc li se cere sa se vaccineze. Febra galbena sau cea tifoida sunt, de asemenea, afectiuni impotriva carora trebuie sa te vaccinezi daca pornesti la drum. Febra tifoida este cauzata de catre bacteria Salmonella typhi si se manifesta prin dureri de cap, lipsa apetitului, constipatie sau diaree. Se transmite prin intermediul apei sau alimentelor contaminate, iar daca vei vizita India, este neaparat nevoie sa-ti faci un vaccin.
Hepatita A
Hepatita A este cauzata de catre un virus si se transmite prin intermediul apei sau alimentelor contaminate cu fecale umane. Se mai numeste si boala mainilor murdare. Legumele si fructele care cresc aproape de pamant, precum capsunile sau salata verde, sunt foarte riscante. La fel si stridiile si scoicile care se hranesc pe fundul marii. Daca practicile corespunzatoare de igiena nu sunt urmate, virusul se poate transmite usor. Simptome precum slabiciunea, pierderea poftei de mancare, greata si febra ar trebui sa te puna pe ganduri. Vaccinurile impotriva hepatitei A sunt disponibile si ar trebui sa le iei in considerare.
Farmacistii Catena recomanda produsele Genera. Daca iti doresti protectie eficienta impotriva microbilor si bacteriilor dar si o ingrijire adecvata a mainilor, atunci cu siguranta vei fi incantata de gelul antibacterian de la Genera! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Ruxandra Dumitrescu