Boli intestinale ale lumii moderne

decupat_Boli intestinaleIn ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu boli intestinale despre care inainte nici macar nu auzisera. De la sindromul colonului iritabil, la colita ulcerativa sau boala Crohn, toate sunt afectiuni ale lumii moderne ale caror mecanisme nu au fost inca elucidate pe deplin. Cei care sufera de aceste afectiuni le confunda uneori cu afectiuni gastrointestinale banale, iar diagnosticul nu este nici el chiar usor de stabilit.



Sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil este o tulburare care afecteaza contractiile musculare ale colonului si de care sufera aproximativ 1 din 5 persoane. Acest sindrom se manifesta prin balonari, diaree care alterneaza cu constipatia, mucozitati in scaun si durere abdominala. Nu se cunosc pe deplin cauzele sindromului colonului iritabil, insa acesta are legatura cu o functioare defectuoasa a sistemului nervos gastrointestinal. Exista si factori care agraveaza acest simptom, cum ar fi stresul, hormonii (femeile sunt de doua ori mai predispuse sa dezvolte acest sindrom) si anumite mâncaruri. Nu s-a stabilit inca o legatura clara intre alergiile sau intolerantele alimentare si sindromul colonului iritabil, insa s-a constatat ca sunt alimente si bauturi care inrautatesc simptomele: laptele, condimentele, bauturile carbogazoase, alcoolul, ciocolata, brocoli, varza, fasolea si fructele. Tratamentele disponibile la ora actuala se adreseaza durerii si tulburarilor de tranzit, dar nu pot vindeca in totalitate acest sindrom.

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza este provocata de o deficienta de lactaza, o enzima produsa de intestinul subtire care ajuta la procesarea lactozei. Diareea, scaunele frecvente, balonarile, durerile de cap, durerile abdominale sunt cel mai des intâlnite simptome ale intolerantei la lactoza si apar in general dupa o jumatate de ora de la administrarea produselor si pot dura pâna la 2 zile. Intoleranta la lactoza poate aparea chiar de la nastere in cazuri rare, poate fi dezvoltata in timp prin scaderea nivelului de lactaza sau in urma unei interventii chirurgicale sau a unei boli cum este boala Crohn. Persoanele cu intoleranta trebuie sa evite produsele lactate, dar si alte produse care contin lactoza cum ar fi anumite mezeluri sau anumite dulciuri (este important sa cititi eticheta produselor pentru a vedea lista ingredientelor) sau pot lua suplimente de lactaza.

Colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala ce afecteaza colonul si rectul, astfel ca tractul digestiv sufera de inflamatii si ulceratii. Simptomele colitei ulcerative includ: diaree, durere abdominala, durere rectala, sângerari rectale, scaune dese, pierdere in greutate, oboseala si chiar febra. Colita ulcerativa este provocata de un raspuns anormal al sistemului imunitar. In plus, exista bacterii si virusuri a caror prezenta este legata de aceasta boala. Se pare ca diversificarea florei microbiene intestinale se asociaza cu boli autoimune. Factorul ereditar are si el un rol in dezvoltarea acestei afectiuni, astfel ca sansele de a dezvolta aceasta boala sunt mai mari daca este prezenta si la un alt membru al familiei. In timp, colita ulcerativa poate duce la complicatii si de aceea este necesar ca, in cazul in care observati ca aveti simptomele de mai sus, sa mergeti la medic. Testele de sânge, analizele materiilor fecale si colonoscopia pot ajuta la stabilirea unui diagnostic corect. Colita ulcerativa se trateaza medicamentos sau prin interventie chirurgicala. De asemenea, simptomele se pot ameliora daca avem o dieta corecta si ne ferim de stres.

Boala Crohn

Boala Crohn este tot o afectiune inflamatorie intestinala, insa este diferita de colita ulcerativa. Desi simptomele celor doua boli sunt similare, zona tractului digestiv care este afectata este diferita in boala Crohn. In timp ce colita ulcerativa se limiteaza la afectarea colonului, boala Crohn afecteaza intestinul subtire si inceputul intestinului gros. Boala Crohn apare in general la tineri cu vârste cuprinse intre 15 si 35 de ani. Sistemul imunitar ataca bacterile bune din intestin si astfel se creeaza inflamatia. Cei mai afectati de aceasta boala sunt est-europenii. Pe lânga factorul ereditar, mediul in care traim joaca un rol important in aceasta afectiune, boala Crohn aparând mai frecvent in zonele urbane decât in cele rurale, in tarile dezvoltate decât in cele subdezvoltate, in zonele nordice mai degraba decât in zonele sudice. Pe lânga tratamentul recomandat de medic, pentru a tine sub control simptomele bolii Crohn, este nevoie sa facem anumite schimbari in alimentatia noastra. Sunt de evitat: untul, margarina, prajelile, in general toate alimentele grase, pentru ca acestea nu mai pot fi absorbite normal in intestin; lactatele (poate fi vorba despre o intoleranta la lactoza); alimentele bogate in fibre cum ar fi fructele si legumele proaspete, cerealele integrale, nucile, semintele, broccoli, conopida; mâncarurile condimentate si alcoolul.

Farmacistii Catena recomanda produsul GastroRem Pylopass. Daca iti doresti sa-ti pastrezi sanatatea sistemului digestiv, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar GastroRem Pylopass de la Laboratoarele Remedia! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Bianca Badescu