Boli de piele, atenţie la pericolul din piscină!

boli de piele de la piscina

Există mai multe boli de piele pe care le poţi contracta în timp ce te relaxezi sau înoți în piscină vara. Nu pierde din vedere riscurile potențiale pentru sănătatea pielii tale. Specialiștii în dermatologie subliniază că expunerea la medii calde și umede, alături de substanțele chimice din piscine, pot crește susceptibilitatea la diverse boli de piele, infecții și probleme cutanate.

Farmaciștii Catena recomandă RILASTIL SUN SYSTEM Spray transparent pentru adulți SPF 50+. Spray incolor pentru corp, care se aplică ușor pe piele. Previne arsurile, petele și iritațiile provocate de expunerea la soare. Are acțiune antioxidantă*. Formulă produsului este testată dermatologic, putând fi pulverizată și pe pielea udă.

Piscinele, mai ales cele neîntreținute corespunzător, cu niveluri inadecvate de clor și filtrare deficitară, dar și plajele adiacente reprezintă medii propice dezvoltării ciupercilor. Suprafețele comune, cum ar fi podelele, vestiarele și marginile piscinei, pot fi ușor contaminate, iar contactul cu acestea amplifică riscul de infecții sau boli de piele.



Infecţiile fungice răspândite la piscine

Lipsa unei igiene personale adecvate contribuie semnificativ la răspândirea infecțiilor fungice sau chiar boli de piele: „Persoanele care nu acordă o atenție sporită îngrijirii picioarelor și uscării lor complete, după înot, pot fi mai predispuse la infecții fungice. De asemenea, utilizarea la comun a obiectelor personale, ca prosoapele și încălțămintea, poate facilita transmiterea ciupercilor de la o persoană la alta, deoarece aceste obiecte rețin umiditatea și devin medii propice pentru fungi.” explică dr. Ruxandra Popa, medic specialist dermatologie.

Printre cele mai răspândite tipuri de boli de piele sunt infecțiile fungice: piciorul atletului, dermatofitoza (tinea corporis), ciuperca unghiei și micoza inghinală (tinea cruris).

Clorul compromite bariera naturală a pielii

Atunci cînd vine vorba despre riscul de a contracta boli de piele, frecventarea piscinelor reprezintă unul dintre cele mai comune riscuri, pentru că poate duce și la apariția erupțiilor cutanate din mai multe motive. Primul este clorul utilizat pentru dezinfectarea piscinelor.

Fiind o substanță chimică puternică, clorul poate compromite bariera naturală de protecție și uleiurile naturale din piele, crescând susceptibilitatea la boli de piele, iritații și reacții alergice. „Persoanele cu eczeme sau psoriazis ar trebui să fie foarte atente la piscină, pentru că pot experimenta uscăciune, mâncărime, roșeață și chiar exacerbări ale simptomelor din cauza expunerii la clor”, avertizează dr. Popa.

Boli de piele provocate de bacterii şi microorganisme

La baza apariției unei boli de piele – erupții cutanate pot sta și bacteriile și microorganismele prezente în piscinele care nu respectă standarde ridicate de igienă. Microorganismele pot pătrunde în piele prin foliculi de păr, tăieturi sau zgârieturi, provocând boli de piele, precum foliculita (inflamația foliculilor de păr), celulita (infecție bacteriană a pielii).

Și granulomul de piscină, provocat de bacteria Mycobacterium marinum, este o infecție cutanată frecventă, care apare după expunerea la apă contaminată din piscină. Această afecțiune se manifestă prin noduli sau ulcerații pe piele, de obicei pe mâini sau picioare.

Infecţii virale ce pot cauza boli de piele

Infecțiile virale pot deveni, de asemenea, o reală provocare în mediul piscinelor publice, unde umiditatea crescută și microtraumele pielii favorizează transmiterea acestora.

Atunci când mergi desculț pe suprafețele dure din jurul piscinei, micile leziuni ale pielii deschid calea virusurilor către organism. Printre cele mai comune infecții virale care pot fi contractate la piscină se numără verucile, cauzate de anumite tulpini ale virusului papilloma uman (HPV), și molluscum contagiosum, o infecție determinată de un virus din familia Poxivirus.

În plus, persoanele sensibile la substanțele chimice din piscine, cum ar fi clorul și bromul, pot experimenta nu neaparat boli de piele, dar reacții alergice variabile în severitate. „Pentru a minimiza riscurile, cei cu sensibilități cunoscute ar trebui să aleagă piscinele cu apă sărată sau apele naturale și să ia măsuri pentru a reduce expunerea la aceste substanțe chimice”, recomandă dr. Ruxandra Popa.

Papucii, accesoriu obligatoriu la piscină

Ca să previi infecțiile virale și alte probleme şi boli de piele, dr. Ruxandra Popa recomandă ca niciodată să nu mergi la piscină fără papuci. Persoanele aflate în tratament pentru veruci sau molluscum trebuie să-și protejeze leziunile cu un pansament hidrofob. Mai mult decât atât, optează pentru o piscină de încredere, în care calitatea apei este monitorizată periodic, astfel încât să poți evita infecțiile sau dezechilibrele chimice ce pot provoca boli de piele.  Asigură-te să faci un duș înainte și după înot.

Aplică o cremă cu factor de protecție solară rezistentă la apă și un hidratant hipoalergenic, în acest fel protejezi pielea împotriva substanțelor chimice din piscină.

Evită hainele prea strânse care pot păstra umiditatea și irita pielea și nu neglija igiena personală în spațiile comune și la toalete. Spală-ți bine mâinile și evită să îți atingi fața, ca să minimizezi riscul contaminării cu virusuri sau bacterii care pot cauza boli de piele.