Expunerea la soare pentru un bronz de invidiat și practicarea înotului pe timp de vară sunt printre cele mai râvnite activități de sezon. Dar cum nu putem merge la mare în fiecare weekend, în anotimpul cald piscinele și ștrandurile publice devin principalele puncte de atracție. Însă, din păcate, ciupercile și bacteriile se înmulţesc rapid în medii umede, calde și aglomerate.
Dacă ai leziuni la nivelul pielii sau dacă înghiți apă din bazin, aceste microorganisme pot pătrunde mai uşor în corp, cauzând infecţii la nivelul sistemului digestiv, al pielii, unghiilor, ochilor, urechilor sau al organelor genitale. Cele mai frecvente boli de la piscine
Foliculita
Foliculita se poate manifesta după trei zile de la contactul cu sursa de infecție. Simptomele sunt reprezentate de apariția unor bășicuțe cu puroi, în regiunea toracică, pe braţe şi pe picioare. Acestea se vindecă de la sine şi nu persistă, de obicei, mai mult de 5 până la 10 zile. Mai rar este posibil ca, dacă nu tratezi foliculita, să se instaleze furunculoza, afecțiune care se prezintă printr-o erupţie simultană sau succesivă a mai multor furuncule.
Dermatita de contact
În cazul persoanelor cu piele mai sensibilă și clorul din apă poate daună pielii, în special dacă este adăugat în exces. Pot apărea eczeme, inflamații și alergii manifestate prin erupţii roşiatice și mâncărimi supărătoare.
Conjunctivita
Conjunctivita este o boală contagioasă care afectează ochii, dar simptomele nu apar pe loc, la contactul cu bacteriile sau virusurile din apă, ci după aproximativ o săptămână. Boala se manifestă prin înroşirea ochilor şi umflarea pleoapelor, lăcrimatul abundent și senzaţia de corp străin în ochi. Conjunctivita bacteriană se tratează cu antibiotice (picaturi, unguent sau pastile), iar cea virală se vindecă natural în cel mult o săptămână.
Micoza piciorului
Pentru a evita infectarea pielii de la nivelul tălpilor și degetelor de la picioare, când mergi la piscină este indicat să folosești papuci. În cazul infecției micotice pot apărea între degetele de la picioare băşicuţe urât mirositoare, asociate cu mâncărimile și înroşirea şi descuamarea pielii. Tratamentul adecvat este un antimicotic local, însoțit de menţinerea unei igiene riguroase și evitarea încălţămintei de proastă calitate.
Ciuperca la nivelul unghiilor
Ciuperca la nivelul unghiei se apare cel mai adesea din cauza extinderii micozei piciorului. Se manifestă prin unghii îngroşate, modificate la culoare şi friabile. Este o afecţiune care se tratează mai greu, pe termen lung, cu antibiotice locale și orale.
Ptiriazis versicolor
O boală des întâlnită ca urmare a frecventării piscinelor este și pitiriazisul versicolor, o ciupercă a pielii ce se dezvoltă în medii umede şi calde. Petele apar în special pe torace, dar și pe mâini, gât, coapse, abdomen sau faţă. Deşi nu produc mâncărimi, fără tratament antimicotic adecvat de până la şase săptămâni, tind să se extindă pe corp.
Granulomul de piscină
Întâlnit mai ales la înotători, granulomul de piscină (produs de Mycobacterium marinum) debutează cu o leziune roşiatică de dimensiuni reduse, care în timp se extinde şi se cronicizează. Tratamentul pe bază de antibiotice este complex și de durată, iar în multe cazuri e nevoie de intervenţie chirurgicală.
Otita de piscină
Nu doar pielea, ci și urechile pot suferi în urma băilor în locuri publice. Apa rămasă în conductul auditiv extern favorizează dezvoltarea în exces a germenilor, după câteva rezultatul fiind o inflamație acută, asociată cu durere intensă, senzații de pulsiune, mâncărimi și înfundare.
Autor: Arabela Boboc