Desi stim foarte bine ca cele mai concrete si reale informatii cu privire la sanatatea sexuala le putem primi de la medicul nostru, multi dintre noi nu apelam la serviciile lui. Poate din cauza ca ne simtim inconfortabil sa discutam astfel de detalii, poate ca ne simtim intimidate sau poate ca suferim pur si simplu de anxietate. Cert este ca alegem, in cele din urma, sa cautam raspunsuri cu ajutorul mediului online.
Chiar daca, in anumite situatii, mediul online ne pune la dispozitie informatii concrete despre bolile cu transmitere sexuala, contraceptive si multe altele de natura sexuala, de cele mai multe ori aceste informatii se dovedesc a fi intr-un final eronate. E foarte bine ca incercam sa ne cunoastem mai bine corpul si ca incercam sa aflam care sunt consecintele unei partide de sex, insa un studiu recent realizat la Universitatea Stanford cu privire la sanatatea reproducerii adolescentilor a constatat ca site-urile de sanatate sunt adesea pline de erori, omisiuni si sfaturi depasite si ca raspunsurile reale nu sunt intotdeauna usor de gasit. Plecand de la aceasta constatare, am aflat raspunsurile la intrebarile noastre de la Dr. Sophia Yen, MD, cercetator principal si medic de specialitate in cadrul Lucile Packard Children’s Hospital in Palo Alto, California.
Mit: BTS – Bolile cu transmitere sexuala pot fi transmise si de pe scaunul de la toaleta
Bolile cu transmitere sexuala sau infectiile nu pot trai in afara corpului pentru o perioada lunga de timp, mai ales pe o suprafata rece, tare ca un scaun de toaleta. In plus, ele nu sunt prezente in urina, astfel incat sansele de a lua BTS in astfel de conditii sunt destul de putine. Trebuie sa fiti insa mult mai atenti la contactul cu pielea altei persoane, in special la contactul buzelor. Cu ajutorul sarutului, de exemplu, se poate raspandi herpesul (sarutul poate raspandi chiar si gonoreea si chlamydia orala), iar in timpul actului sexual pot fi transmisi veruci genitali, herpes, scabie si paduchi pubieni.
Mit: Nu poti ramane insarcinata prima data cand faci sex
Desi multe dintre adolescentele din ziua de astazi cred ca, atunci cand intretin pentru prima data relatii sexuale, nu pot ramane insarcinate, acest lucru se intampla, si destul de frecvent chiar. Ca este prima data cand intretii relatii sexuale sau nu, esti la fel de expusa riscului unei sarcini ca oricare alta femeie. “De fapt, unele statistici spun ca 20% dintre femei raman insarcinate inca de la primul contact sexual”.
Mit: Nu poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei
Este putin probabil, dar totusi posibil, mai ales daca nu folosesti nicio metoda contraceptiva. Unele femei au perioade in care menstruatia se suprapune perioadei ovulatiei, ceea ce inseamna ca pot fi fertile, chiar daca sunt la menstruatie. Sa presupunem ca aveti un ciclu scurt (21 de zile, de exemplu) si perioada dureaza o saptamana. Daca intretineti relatii sexuale la sfarsitul perioadei menstruale, puteti ramane fara doar si poate insarcinata, deoarece spermatozoizii pot trai pana la 72 de ore in tractul reproductiv.
Mit: Femeile au voie sa faca testul Papanicolau doar dupa varsta de 18 ani
In 2003, Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie a schimbat recomandarea pentru testul Papanicolau – cunoscut si sub numele de frotiu Papanicolau. Intre timp, asociatia a propus ca testul sa poate fi facut imediat ce o femeie a intretinut relatii sexuale, chiar daca aceasta nu a implinit varsta de 18 ani. In prezent, testele Papanicolau nu sunt recomandate femeilor care nu si-au inceput viata sexuala. Femeile tinere ar trebui sa fie in masura sa abordeze astfel de subiecte cu medicii lor si sa discute despre aceste aspecte fara a fi nevoite sa fie supuse unor teste timpurii. Poate ca va intrebati care este motivul acestor schimbari. Cele mai multe cazuri de aparitie a virusului Papiloma Uman HPV pot determina modificari ale tesuturilor de la nivelul membrelor superioare si inferioare, corzilor vocale, gurii si organelor genitale. Singurul mod de a depista displazia este examenul Papanicolau sau biopsia (prelevarea si examinarea unei parti de tesut).
Mit: Pastila de a doua zi provoaca avortul
Planul B, cunoscut si sub denumirea de “pilula de a doua zi”, nu este acelasi lucru cu RU-486, o pastila care cauzeaza avortul. De fapt, daca luati pastila atunci cand sunteti deja insarcinata, mai mult ca sigur aceasta va duce la avortarea directa a copilului. In cercetarile anterioare, mai mult de 30% dintre adolescentii activi sexuali au declarat ca credeau ca contraceptivele de urgenta induc avortul. Din ceea ce a fost studiat pana acum in mediul online, se pare ca 10 din cele 34 de site-uri studiate nu au mentionat diferenta dintre cele doua medicamente. “Nimanui nu ii place cuvantul «avort»”. Este de-a dreptul injositor faptul ca cele mai multe site-uri de informare sexuala nu aduc la cunostinta tinerilor diferenta dintre aceste doua medicamente. Pilula de a doua zi, luata in termen de 72 de ore de la contactul sexual, nu duce la avort. Mai mult de atat, nici macar nu poate fi vorba in acest moment de un avort, atata timp cat spermatozoizii nu au apucat sa se cazeze in uterul femeii”.
Mit: Anticonceptionalele duc la cresterea in greutate
Desi s-au facut atat de multe studii clinice pe aceasta tema, nimic nu a fost in masura sa dovedeasca faptul ca exista o anumita corelatie intre contraceptivele orale si cresterea in greutate.
Singurul lucru concret este rezultatul unui articol de revizuire publicat in 2006, in care au fost analizate 44 de studii anterioare si in urma caruia s-a constatat ca depinde de genele ficarei femei daca se ingrasa in timpul administrarii anticonceptionalelor sau nu.
“Am auzit de la mai multe paciente faptul ca se simt ingrozite de cresterea in greutate. Multe dintre ele mai degraba ar renunta la sex ca sa previna o sarcina decat sa se ingrase.“
Mitului acestuia conform caruia anticonceptionalele duc la cresterea in greutate a inceput sa ii se dea crezare dupa ce s-a constatat faptul ca un anumit timp de contraceptiv, si anume medroxiprogesteron acetat depozit (DMPA), cel mai utilizat contraceptiv injectabil, duce la cresterea in greutate. Intr-un studiu publicat in luna martie a anului 2009, oamenii de stiinta de la Universitatea din Texas au constatat ca acest contraceptiv injectabil duce la cresterea in greutate cu 11 kilograme in trei ani.
Mit: DIU nu este indicat adolescentelor
Dispozitivele intrauterine (DIU) sunt obiecte mici introduse prin colul uterin si plasate in uter pentru a preveni sarcina pana la 12 ani. Intrucat nu trebuie sa mai ai grija administrarii pastilei in fiecare zi pentru a preveni o sarcina nedorita, steriletul reprezinta o modalitate convenabila si pe termen lung pentru a preveni sarcina. Anumite informatii sugerau ca DIU pot creste riscul de aparitie a bolilor inflamatorii pelvine la femeile cu varste sub 18 ani. Dar, incepand cu anul 2007, la American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) s-a constatat ca DIU este foarte eficient pentru prevenirea sarcinilor nedorite, atat in cazul adultilor, cat si in cazul adolescentilor. Nu exista dovezi care sa demonstreze ca folosirea unui DIU creste riscul pentru o sarcina ectopica.
Mit: Spalaturile vaginale reprezinta un mod sanatos de a curata vaginul
Vaginul are o capacitate uluitoare de autocuratare, iar dusurile fac, de fapt, mai mult rau decat bine, potrivit Centrului National de informare sexuala al Femeilor. Bacteriile naturale gasite in vagin il ajuta sa ramana curat si sanatos, iar dusul vaginal poate perturba acest echilibru ducand la raspandirea infectiilor vaginale in trompele uterine, uter si ovare. In plus, dusurile nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala sau impotriva aparitiei unei sarcini. De fapt, dusurile fac ca femeia sa ramana mai usor insarcinata, deoarece apa impinge mai departe materialul seminal ajungand in vagin si in colul uterin. Un studiu publicat de American Journal of Public Health a scos la iveala faptul ca femeile care fac dusuri vaginale au sanse reduse cu 30% de a face copii in luna respectiva. Spalarea regulata cu apa calda si sapunuri blande, fara parfum, va ajuta la mentinerea curata a vaginului. Prin urmare, incercati sa evitati tampoanele parfumate, pudrele de orice natura, spray-urile sau alte produse asemanatoare in zona intima deoarece se pot produce iritatii.
Text: Andreea Popescu