Suferintele venoase, insuficienta circulatorie venoasa sau boala varicoasa reprezinta o imbolnavire cronica a venelor superficiale ale membrelor inferioare. Suferintele venoase se intalnesc in proportie de 15% din populatia adulta, in special la persoanele de sex feminin.
Aceasta imbolnavire consta in aparitia unor dilatatii venoase sinuoase, drept consecinta a modificarilor distrofice ale peretelui venos.
Trebuie stiut faptul ca exista doua sisteme venoase ale membrelor inferioare, si anume sistemul, circulatia sau reteaua venoasa superficiala si cea profunda. Aceste doua sisteme sunt legate intre ele prin venele comunicante. Ambele sisteme sunt prevazute cu valve care dirijeaza sangele intr-un singur sens, de la periferie spre centru, impiedicand refluxul venos cand stam in picioare. In timp ce sistemul venos profund are rolul de transport al sangelui, cel superficial indeplineste in principal, rolul de rezervor. In caz de insuficienta venoasa cronica, in sistemul superficial stagneaza in mod patologic, o cantitate de pana la 300 ml sange.
Ce inseamna statul in picioare?
Datorita bipedismului (statului in picioare), cele doua elemente, si anume: forta gravitatiei si presiunea abdominala, se opun circulatiei de intoarcere. Desi exista si alte elemente, forta principala care asigura intoarcerea venoasa, opunandu-se fortei gravitationale, este pompa musculara. Este de la sine inteles faptul ca sistemul venos profund beneficiaza de acest aspect, in timp ce circulatia superficiala este lipsita de avantajele pompei musculare.
Circulatia superficiala de intoarcere este facilitata prin interventia sistemului nervos simpatic, ceea ce conduce la vasoconstrictie. Cauza initiala a insuficientei venoase o constituie slabirea valvelor, cu aparitia dilatarilor venoase varicoase, venele cedand presiunii hidrostatice, care se accentueaza, dupa cum aratam, in ortostatism. Slabirea rezistentei valvelor sau a peretilor venosi se afla in legatura cu factorii genetici, in special prin lipsa fibrelor elastice din peretele venos. Factorii favorizanti sunt cei care maresc presiunea hidrostatica in sistemul venos al membrelor pelvine, precum: ortostatismul prelungit, supraponderalismul sau obezitatea, cat si sarcina cu profilul sau hormonal specific. In timpul mersului intra in actiune pompa periferica, diminuand staza venoasa.
Cum evolueaza boala varicoasa?
Staza accentuata din insuficienta venoasa cronica, cat si reducerea vitezei de circulatie a sangelui venos vor conduce la stocarea unei mari cantitati de sange, proces care poate fi insotit de ameteli la schimbarea brusca a pozitiei din orizontala in cea verticala.
Boala varicoasa se manifesta si evolueaza in patru stadii. Pe parcursul acestor stadii varicele aflate sub forma unor dilatatii sinuoase, se extind dinspre gamba spre coapsa. Apare starea de oboseala in ortostatism (pozitia in picioare), tensiunea in gambe si senzatia de greutate. Ulterior, apar tulburarile trofice traduse prin ulcerul varicos, cu modificari de culoare ale tegumentului. Cand lichidul stagnant din vas trece prin peretele acestuia in tesuturile din jur, apare flebedemul. Edemul limfatic se constata dupa ortostatismul prelungit, la sfarsitul unei zile. Cand presiunea din tesuturi creste, se produce proliferarea fibroblastilor, favorizandu-se aparitia celulitei scleroase. O complicatie redutabila a bolii varicoase o constituie flebitele care beneficiaza de efectele unguentelor cu heparina si cortizon aplicate local, de purtarea fasei elastice si evitarea imobilizarii in pat.
Tratamentul bolii
Tratamentul bolii varicoase este profilactic (preventiv) si curativ. Tratamentul preventiv se adreseaza persoanelor cu predispozitie familiala sau celor cu varice aparute precoce. Se va recomanda purtarea de ciorapi elastici sau a fasei elastice, cat si perioade de repaus cu membrele inferioare ridicate la 15 -30° fata de nivelul patului.
Se mai recomanda:
– practicarea unor sporturi precum ciclismul, inotul, canotajul, mersul pe jos in ritm alert;
– gimnastica medicala, hidrokinetoterapia (beneficiaza de presiunea hidrostatica a apei);
– talasoterapia;
– compresia pneumatica externa cu mansete sau cizme policompartimentate;
– electrogimnastica adaptata;
– masaj special de drenaj venolimfatic al membrelor inferioare;
– evitarea supraponderalitatii, obezitatii, constipatiei etc.
Tratamentul curativ este chirurgical sau se pot folosi o serie de substante care sclerozeaza varicele mici.
Ce va recomandam?
Gimnastica medicala sau de intretinere consta in efectuarea urmatoarelor exercitii:
– rotatii ale picioarelor din articulatia gleznei;
– flexii-extensii ale picioarelor din articulatia gleznei (miscarea de pompaj din pozitia sezand pe scaun, fortand la sfarsitul miscarii);
– flexii-extensii ale gambelor din articulatia genunchiului, tot din pozitia sezand pe scaun;
– mersul pe varfuri si pe calcaie, pe latura interna si pe cea externa a piciorului;
– contractii izometrice ale grupurilor musculare ale piciorului, gambei, coapsei si centurii pelvine sau bazinului;
– miscari de rotatie ampla (bicicleta) din intins pe spate, cu picioarele in aer.
Medic primar balneofizioterapie si recuperare medicala,
Sef lucr.univ, doctor in stiinte medicale,
Spital Clinic de Urgenta Floreasca si Medical Care, Centru de Recuperare Medicala, Bucuresti