Boala timpului liber: de ce ne simtim rau atunci cand ne este lumea mai draga?

Te-ai intrebat vreodata de ce se intampla sa te imbolnavesti din senin, chiar in timpul celor doua zile libere de la sfarsit de saptamana sau fix atunci cand iti iei concediu? Ei bine, cercetatorii olandezi au descoperit motivul pentru care organismul ne tradeaza si ne da planurile peste cap. L-au denumit generic „boala timpului liber” si, in urma unui studiu, au ajuns la concluzia ca aproximativ 3% din populatie este afectata de acest sindrom in fiecare weekend sau vacanta.

Primele studii referitoare la boala timpului liber au indicat faptul ca durerile de cap, starea de oboseala acuta, senzatia de greata, insomniile, durerile musculare si ale articulatiilor, racelile, depresia, nervozitatea si anxietatea se numara printre cele mai frecvente simptome resimtite atat de femei, cat si de barbati, mai ales in timpul weekendurilor sau concediilor.



Fitness la birou impotriva asteniei

Cea mai mare parte a persoanelor care au participat la cercetari prezentau astfel de simptome de cel putin zece ani, in timp ce altii se confruntau cu o stare generala proasta, similara cu cea generata de viroze.

Sistemul imunitar, in vacanta

Un lucru interesant observat de psihologii Ad Vingerhoets si Maaike Van Huijgevoort, de la Universitatatea Tilburg, a fost ca simptomele se ameliorau la scurt timp dupa ce persoanele reveneau la locul de munca si intrau in rutina de zi cu zi. Asa s-a ajuns la concluzia ca in timpul saptamanii organismul se mobilizeaza si face fata provocarilor, pentru ca in weekend sau in concediu, cand ne relaxam din punct de vedere psihologic, sistemul imunitar sa nu mai fie sustinut de adrenalina care ne-a tinut in priza si sa apara problemele de sanatate.

Factorii care declanseaza boala

Esther Sternberg, cercetator specializat neuroendocrinologie in cadrul Institutului National al Sanatatii din SUA, a explicat mecanismul din spatele bolii timpului liber. Aceasta a punctat ca, in perioadele aglomerate, glandele adrenale elibereaza adrenalina, hormon care ne ofera energie si sustine sistemul imunitar in intervale scurte de timp.

Declaram razboi asteniei de primavara!

Cata vreme nivelul adrenalinei este ridicat, organismul produce si cortizol, un hormon antiinflamator care transmite semnale sistemului imunitar pentru a reduce ritmul. Imediat ce volumul de munca se diminueaza, deci si starea de stres, nivelul adrenalinei din organism scade, cel al cortizolului ramane temporar ridicat, iar sistemul imunitar se leneveste. Tocmai instalarea aceastei stari vulnerabile ne face mai predispusi la resimtirea simptomelor neplacute identificate in cadrul cercetarilor.

O alta teorie avansata de specialisti a fost ca organismul are tendinta sa ignore semnalele de alarma atunci cand trecem printr-o perioada stresanta, dar acestea nu mai pot fi neglijate cand ne relaxam. Un exemplu este faptul ca adesea tragem de noi sa finalizam un proiect sau sa terminam pregatirile pentru Craciun, pentru ca, la scurt timp dupa rezolvarea problemelor sa picam fizic, dar si psihic, din cauza efortului depus.

Cum combat vedetele astenia de primavara?

Cum prevenim neplacerile

Specialistii au facut o serie de recomandari care ne-ar putea ajuta sa prevenim boala timpului liber. Important este sa nu sarim peste mesele principale ale zilei, pentru ca, atunci cand nu mancam, nivelul de glucoza din sange fluctueaza, ceea ce duce la cresterea productiei de hormoni ai stresului, cum este adrenalina. O dieta echilibrata, formata din 20% grasimi, 20% proteine si intre 40 si 60% carbohidrati, sustine organismul in momentele solicitante. Hidratarea optima este, de asemenea, importanta. Consumul de alcool si de bauturi bogate in cofeina este nerecomandat. Nu in ultimul rand, trebuie sa respectam un program de somn, pentru ca oboseala activeaza glandele adrenale.

Pentru reducerea starii de oboseala si de extenuare, dar si pentru buna functionare a sistemului nervos, farmacistii Catena recomanda MaxiMag, supliment alimentar care contine magneziu ionic si vitamina B6. Mai multe detalii despre produs gasiti aici!

Text: Oana Baltoc