Sarutul este primul mod in care iti exprimi dragostea fata de partener. In plus, sarutul, ca manifestare erotica, este o metoda excelenta de relaxare, diminuand semnificativ efectele stresului. Un simplu sarut te poate tine departe de riduri pentru ca pune in miscare 29 de muschi faciali. Placerea sarutului poate da uneori si dureri. Atingerea pasionala a buzelor in semn de afectiune poate fi o sursa de imbolnavire cu mononucleoza.
Cunoscuta in popor sub denumirea de “boala sarutului”, mononucleoza este o infectie virala acuta, provocata de virusul Epstein Barr (EBV, care face parte din familia virusurilor herpetice). Boala este frecventa la persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani. Se pare ca peste 30 la suta dintre tinerii din lumea intreaga sufera de “boala sarutului”, virusul aflandu-se in saliva. “Se transmite aerian sau prin contact mai intim (sarut) si determina de regula o angina (infectie in gat) cu adenomegalie generalizata si destul de frecvent hepato-splenomegalie. Iubeste structurile ganglionare si, de aceea, este un virus foarte anergizant (scade rezistenta organismului) si afecteaza imunitatea. In aproximativ 40% din cazuri se acompaniaza de hepatita mononucleozica. Este intre germenii care pot sa genereze Sindromul Oboselii Cronice, astfel ca, pacientii, chiar si in convalescenta, sunt extrem de astenici”, spune dr. Dumitru Ionescu, medic primar boli infectioase.
Simptome asemanatoare oricarei boli respiratorii
Infectia cu EBV se manifesta prin dureri de cap, respiratie ingreunata, stari de oboseala fizica si psihica, febra, marirea ganglionilor limfatici (in special in zona gatului), dureri musculare. Daca esti o femeie pesimista, cu predispozitie spre depresii, sau ai sistemul imunitar slabit, e bine sa stii ca ai un risc mult mai ridicat de contacta virusul decat femeile cu imunitate crescuta si pozitive in gandire. In cazul in care te confrunti cu astfel de probleme, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa consulti un medic ORL-ist, deoarece simptomele sunt asemanatoare oricarei boli respiratorii. Pentru confirmarea infectarii sunt necesare si efectuarea unor analize de sange. Daca ai contactat sau nu virusul, mergi la medic intr-un timp cat mai scurt, caci boala poate avea si complicatii.
Repaus la pat in perioada bolii
“De regula boala sarutului nu pune probleme. Se trateaza angina in faza acuta si pacientii sunt vitaminizati”, mai spune dr. Ionescu. Splenomegalia este una dintre cele mai severe complicatii. Afectiunea se manifesta prin marirea sau chiar ruperea splinei. Este momentul in care ritmul cardiac creste rapid, apar ametelile, tulburarile de respiratie, durerile puternice in partea stanga, urmate uneori chiar de hemoragie. Situatiile in care apar complicatii sunt foarte rare. Perioada de incubatie a agentului patogen este de o luna – o luna si jumatate. Durerile de gat si temperatura corpului crescuta dureaza in jur de trei saptamani, celelalte simptome fiind resimtite patru saptamani, sau chiar mai mult. “Boala sarutului” necesita repaus la pat, o alimentatie usoara cu continut mare de vitamine si saruri minerale, consumarea multor lichide si, bineinteles, medicamente pentru scaderea febrei, pentru calmarea durerilor de gat si de cap. Virusul ramane in corp chiar si dupa ce infectia dispare, dar nu mai poate fi un pericol pentru sanatatea ta deoarece organismul produce anticorpi care iti cresc imunitatea. Cu alte cuvinte, mononucleoza se face o singura data.
Cum te feresti de mononucleoza?
EBV este o afectiune care poate fi prevenita, insa acest lucru este extrem de complicat pentru multe persoane. Prevenirea implica evitarea oricarui contact cu saliva altei persoane. Dificil, nu-i asa? Mai ales cand arzi de nerabdare sa-ti exprimi afectiunea fata de iubitul tau. O regula care se impune atunci cand esti bolnava. Spune “NU” sarutului pe toata perioada bolii! De asemenea, este important sa te speli pe maini cat mai des posibil si sa nu folosesti farfuriile, canile, paharele, lingurile, furculitele, cutitele si linguritele in comun cu altcineva. Pune mana la gura ori de cate ori tusesti sau stranuti ca sa eviti raspandirea virusului.
Loredana (TRIDENT): “Am suferit doar de boala indragostirii”
Una dintre vedetele autohtone, cu lipici la reprezentantii sexului opus ne-a marturisit ca sarutul i-a adus doar placere, nu si durere. “Intotdeauna am sarutat pe cine am simtit nevoia sa sarut, iar partenerii mei, toti, au fost sanatosi tun. Am auzit de aceasta afectiune, dar nu am avut asemenea probleme de sanatate. Nu am suferit de boala sarutului, poate doar de cea a indragostirii”, spune Loredana, blonda de la TRIDENT.
Consultant: Dr. Dumitru Ionescu,
Medic primar boli infectioase