Incidenta bolii Lyme poate fi de zece ori mai mare decat estimarile actuale ale autoritatilor din domeniul sanatatii. Boala Lyme, cunoscuta si sub numele de borelioza Lyme, este cauzata de bacteria BorreliaBurgdorferi si este transmisa omului prin muscatura de capusa. Antibioticele utilizate pentru a trata boala ajuta la tratarea acesteia daca este diagnosticata la timp.
Dar simptomele pot persista chiar de ani de zile: oboseala cronica, dureri neuromusculare si chiar paralizie.
Aceste simptome sunt comune cu alte boli cum ar fi sindromul de fibromialgie, tiroida Hashimoto, lupus sau scleroza multipla. Cu toate acestea, boala Lyme este subdiagnosticata.
“Bacteriile implicate nu sunt foarte bine intelese, deoarece s-a studiat foarte putin pe aceasta tema, iar aceasta boala scapa de multe ori de testele de sange actuale”, este de parere savantul Michell Virtug, de la Universitatea din Marea Britanie.
Boala Lyme se poate transmite prin contact sexual?
Desi studiile anterioare afirma ca boala nu se transmite de la om la om (prin atingere, sarut, act sexual), nu se transmite prin aer, apa sau hrana si nici de la animale la om, studiile recente par sa contrazica acest lucru. Potrivit unui studiu prezentat in luna ianuarie in “Journal of Investigative Medicine”, boala Lyme poate fi luata si prin contact sexual. Cercetatorii britanici au descoperit ca femeile care au boala Lyme au avut infectii vaginale si ca jumatate din barbatii care sufera de aceasta boala au avut infectii urogenitale.
Savantii din cadrul centrului pentru Controlul Bolilor (Institutul American de Sanatate Publica) au declarat ca vor aprofunda studiul evolutiei acestei boli.
Text: Andreea Popescu