Blefaroplastie, investiție în frumusețe și stare de bine

blefaroplastie

Dacă te gândești să apelezi la o procedură de blefaroplastie și ești în faza în care colectezi informații, ești în locul potrivit! Chirurgia pleoapelor poate fi recomandată atât pentru latura estetică, dar și când prezintă o problemă medicală. Aceasta vine cu beneficii reale, dar este extrem de important să te informezi corect înainte pentru că nu este lipsită de riscuri.

Află din acest articol ce presupune, cu ce beneficii vine, cum decurge operația, perioada de vindecare, dar mai ales ce este indicat să faci înainte și după blefaroplastie.



Ce este blefaroplastia și ce presupune?

Când vorbim de blefaroplastie ne referim la o intervenție chirurgicală de estetică a pleoapelor în vederea obținerii unei îmbunătățiri a aspectului. Adesea, se apelează la operația de blefaroplastie în cazul pleoapelor căzute pentru a fi corectate, dar nu numai. Mai exact, blefaroplastia se referă la îndepărtarea excesului de piele din zona ochilor pentru a arăta mai bine sau la întinderea mușchilor și țesuturilor din jurul ochilor, având același rezultat.

Tipuri de blefaroplastie și beneficii

Această procedură poate fi realizată pentru pleoapele superioare, cele inferioare sau ambele, după caz. Alegerea tipului de intervenție se decide împreună cu medicul pentru că se face în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient și, ar fi bine să iei în considerare propunerea medicului. Iată ce presupun cele două tipuri de blefaroplastie:

1.     Blefaroplastia inferioară

Presupune îndepărtarea excesului de piele sau remodelarea grăsimii pleoapei inferioare iar dacă este necesar, după strângerea pleoapei se poate realiza și un lifting. În funcție de mod de lucru, în unele cazuri, când se optează pentru reconturarea grăsimii pleoapei inferioare se poate realiza o blefaroplastie fără tăierea pielii ceea ce înseamnă că nu vor rămâne cicatrici pentru că se realizează printr-o incizie, pe interiorul pleoapei. Dacă este necesară îndepărtarea unei părți de piele, atunci operațiunea ar putea fi realizată printr-o incizie pe lungimea pielii pleoapei inferioare, asunsă sub gene.

2.     Blefaroplastie superioară

Este cel mai des întâlnită variantă de intervenție, atât din motive de funcționalitate cât și estetice. O blefaroplastie presupune reconstruirea pleoapei superioare în funcție de scopul dorit.

Printre beneficiile obținute după blefaroplastie se numără:

  1. Îmbunătățirea aspectului estetic al ochilor,
  2. Restabilirea câmpului vizual,
  3. Creșterea încrederii de sine,
  4. Aspect întinerit al feței,
  5. Rezultate pe termen lung.

Când și cui este recomandată această procedură chirurgicală?

Procedura de blefaroplastie este recomandată persoanelor sănătoase, fără afecțiuni oftalmologice grave, dar care se confruntă cu probleme estetice sau funcționale ale pleoapelor cum sunt: pungile de grăsime de sub ochi, lăsarea pleoapelor superioare, dificultăți în privința vederii periferice.

Concret, se poate apela la procedura de blefaroplastie atunci când surplusul de piele și grăsime de la nivelul pleoapelor afectează bunăstarea persoanei prin senzație de ochi obosiți, un aspect îmbătrânit și disconfort în perioada de lucru la calculator sau la citit.

Apelează la ea deopotrivă femei și bărbați, dar în general, intervenția de blefaroplastie este recomandată la vârste înaintate când, probleme ca cele menționate apar. Este însă, solicitată și de persoane mai tinere cu vârste de 35-40 de ani, căci este, totodată, o procedură anti-îmbătrânire.

Operația de blefaroplastie este contraindicată persoanelor care au diabet, ochi uscați, sprâncene căzute sau neuniforme, hipertiroidie, boli cardiovasculare sau glaucom. Spune-i medicului despre probleme tale de sănătate!

Cum se desfășoară operația de blefaroplastie ?

Totul începe cu o consultație în care ți se explică tot ce ai nevoie să știi înainte de blefaroplastie, veți discuta despre așteptările tale, riscuri, medicație pe care o urmezi inclusiv suplimente pe care le consumi, etc.

Intervenția de blefaroplastie se realizează, în cele mai multe cazuri, sub anestezie locală, dar depinde și de complexitate. După pregătire și anestezie medicul urmează planul stabilit împreună și, operația de blefaroplastie presupune realizarea unor incizii în pliurile naturale ale pleoapelor superioare și în zona inferioară a genelor, pentru pleoapele inferioare.

Continuă, dacă este cazul cu o incizie în colțul ochiului pentru eliminarea pungilor de sub ochi. Partea de incizii este realizată astfel pentru că în acest fel, după procedura de blefaroplastie sunt șanse mari să nu rămână cicatrici vizibile.

Apoi, medicul îndepărtează pielea în exces și remodelează grăsimea din jurul ochilor corectând în acest fel, aspectul pleoapelor căzute și pungile de sub ochi. Trebuie să știi că tehnologia actuală vine cu o alternativă laser pentru blefaroplastie, preferată pentru precizie și vindecare mai rapidă.

Operația se încheie cu închiderea inciziilor cu suturi fine care se suprimă în 5-7 zile și, bandajare. Intervenția poate dura între 1-3 ore, în funcție de complexitate. Urmează o supraveghere medicală pentru câteva ore pentru siguranță, imediat după blefaroplastie.

Perioada de vindecare este atât pentru pleoapa superioară cât și cea inferioară, cea din urmă vindecându-se mai greu, estimată între 2-4 săptămâni. În urma unei proceduri de blefaroplastie, pot apărea umflături, vânătăi și discomfort, dar este esențial să respecți îndrumările medicului iar acestea se vor retrage.

Lucruri pe care să le faci înainte și după blefaroplastie

Dincolo de faptul că este foarte important să te informezi temeinic despre ce presupune o blefaroplastie, ai nevoie să iei în considerare situația ta pentru ca atunci când ajungi în fața medicului la consulatație să știi ce să-l întrebi, dar mai sunt câteva elemente:

Înainte de operația de blefaroplastie

Este posibil ca medicul să solicite efectuarea unor teste și evaluări pentru a fi clară situația unor potențiale afecțiuni sau impedimente în procedura de blefaroplastie. Apoi, medicul te va întreba despre medicamentele administrate și poate recomanda stoparea, temporară, a unor tratamente dacă este cazul. Adesea, pacienții care fumează, sunt sfătuiți să renunțe la asta pe perioada în care se realizează procedura și cea de vindecare. Toatea acestea pot influența.

După intervenția de blefaroplastie

Recuperarea și odihna sunt elemente de importanță majoră. După 5-7 zile de la blefaroplastie, pot fi îndepărtate firele în timp ce edemul și echimozele își pot face retragerea în prima săptămână de la operație. Medicul îți va spune ce ai de făcut în privința somnului, de exemplu să dormi cu capul pe două sau trei perne. De asemenea, după blefaroplastie nu este recomandat să suprasoliciți ochii, sub nicio formă și, dacă obișnuiești, renunță până la vindecare la lentilele de contact sau machiaje și produse cosmetice în zona ochilor.

Ai grijă, de asemenea, la duș pentru a nu-ți intra șampon în ochi, dar nici praf în cazul anumitor activități. Sunt interzise după blefaroplastie înotul și hidromasajul până la vindecare. Evită orice îți poate afecta ochii. După primele 10 zile de la blefaroplastie, pacientul se poate întoarce la locul de muncă și sunt evitate activitățile care pot ridica tensiunea arterială. Preț de un an de zile ochelarii de soare, în zilele însorite, sunt nelipsiți.

Blefaroplastie – riscuri

Ai aflat până acum ce presupune această procedură însă, trebuie să știi că aceasta nu este lipsită de riscuri și, principalele sunt infecția și sângerarea. Spuneam, este esențial să respecți toate recomandările medicului după intervenție pentru că igiena și problemele de coagulare a sângelui sunt principalele efecte neplăcute. Acesta îți va spune cum să te îngrijești pentru că igiena joacă un rol elementar. După blefaroplastie, conform unui studiu, există o rată a infecțiilor postoperatorii de 2,5 % din cazuri.

Apoi, există riscul ca, după operație, să rămână totuși cicatrici sau o modificare a culorii pielii în zona în care s-a intervenit. Schimbările pigmentare sunt însă rare. Există și cazuri în care, după blefaroplastie rezultatele să nu mulțumească pacientul, de exemplu, dacă se depistează o asimetrie între pleoape.

Nu sunt excluse nici situațiile în urma cărora să fie necesare alte intervenții chirurgicale pentru corectare sau dacă apar probleme de vedere ori dificultate la închiderea ochilor, iritații precum și uscăciune oculară. Astfel de situații sunt rare în blefaroplastie, majoritatea pacienților sunt mulțumiți de rezultate așa că, nu lăsa asta să te influențeze, sunt doar riscuri!

Dacă vrei să apelezi la blefaroplastie, informează-te foarte bine și despre clinica și medicul la care vrei să mergi și nu uita să discuți cu medicul chirurg despre tot ce ai nevoie!