Cu noua luni in urma, in luna mai a anului trecut, Bianca Brad urma sa aduca pe lume un copil. O fetita. Cu cateva zile insa inainte de se naste, fetita a murit, sufocata cu cordonul ombilical. O tragedie peste care cu greu a reusit sa treaca. In prezent, Bianca isi doreste sa ajute mamicile care au trecut prin asa ceva, demarand campania „Mame de ingeri”. Ce are ea de spus, vom afla in randurile de mai jos.
Pentru Bianca a fost o surpriza placuta faptul ca va avea un al doilea copil, mai ales ca era si fetita, Bianca avand deja un baietel pe nume Luca. La ecografia facuta in vederea efectuarii testului de amniocenteza, a reiesit ca fetita avea tetralogia Fallot, o malformatie congenitala la inimioara. In aceste cazuri, unii medici rcomanda intreruperea sarcinii, ei insa nu i s-a recomandat. Nu se stie din ce motive a aparut aceasta malformatie, deoarece Bianca nu a fumat si nu a consumat alcool niciodata. A ales sa taca. Si-a purtat in tacere suferinta, dar a continuat sa mearga mai departe si sa caute modalitatile de ameliorare a bolii fetitei dupa nastere. „Am gasit in Munchen o clinica specializata, unde urma sa nasc si cea mica sa fie preluata imediat in sala de operatii, in cazul in care era nevoie de o interventie urgenta”.
Doctotita a tacut si apoi a spus: „Imi pare rau”
„Am plecat in Germania cu doar cateva zile inainte de data la care urma sa nasc prin cezariana. M-am dus la control, pentru a vedea starea fetitei si pentru a confirma ziua operatiei. M-au conectat la aparatul care monitorizeaza bataile inimii fatului… si nu se auzea nimic. Stiind ca am lichid amniotic in exces si ca uneori pozitia nu e favorabila, nu m-am gandit la nimic rau… M-au dus la ecograf, si in incaperea respectiva s-a facut liniste… Ecranul era doar in nuante de gri… Ma gandeam ca inca nu a dat drumul la aparat… Doctorita a tacut si apoi a spus: ”Imi pare rau…” si eu tot nu intelegeam! Mintea mea refuza sa accepte… Nu stiu cum sa descriu ce am simtit atunci… chiar nu exista cuvinte potrivite.” Durerea pe care a simtit-o Bianca in acel moment este indescriptibila.
Campania „Mame de ingeri”
Campania initiata de Bianca are rolul de a ajuta mamele care trec prin tragedii similare, dar si de a atrage atentia asupra conditiilor de consiliere care se acorda mamelor in spitalele din Romania. Si, de asemenea, ar vrea sa afle de ce biserica refuza sa faca o slujba speciala copiilor nascuti morti. Care este adevarul?
Parerea psihologului
Recuperarea completa dupa o asemenea tragedie este un mit. Unii parinti isi schimba total modul de viata (scriu carti despre tragedia lor, isi continua studiile si exista cazuri in care unul dintre parinti a ajuns avocat pentru a corecta nedreptatea legata de moartea copilului), care i-ar fi facut mandri pe copiii lor. Toate aceste lucruri pot fi constructive, reprezentand faptul ca „ceva bun” poate aparea dupa o pierdere.
Fiecare persoana trebuie sa caute o semnificatie a pierderii pentru a putea da vietii un nou sens. Familia trebuie, in diferite moduri, sa-si integreze pierderea in propriile lor vieti si sa reinvesteasca in dragoste, intelegere, comunicare, in munca, intr-un cuvant, in viata.”
Sorina Cristea – psiholog
Mamicile care au trecut prin situatii similare ii pot scrie Biancai pe adresa www.biancabrad.com/pierderea_sarcinii sau la OP 26, cp 383