Exista beneficii ale consumului de bere? Se pare ca da! Cercetarile au aratat ca berea are acelasi efect benefic ca si cel al vinului, consumul unui pahar zilnic pentru femei si maxim doua pentru barbati reduce riscurile de accident vascular cerebral (cu cca 20%) sau de infarct miocardic (cu 30-40%), precum si de diabet, dementa senila.
Berea si vinul rosu contin cantitati similare de polifenoli (antioxidanti), de 4-5 ori mai mult decat vinul alb. De asemenea este stiut ca alcoolul are proprietatea de a creste nivelul sanguin al HDL-colesterolului (partea buna, protectoare) si de a diminua riscul de aparitie a cheagurilor de sange (efect antitrombotic, antiagregant – mai ales berea neagra).
Berea contine si vitamina B6, care previne sinteza de homocisteina (aminoacid) implicata in afectiunile cardiovasculare. Studiile au aratat ca cei ce consuma bere au un nivel mai ridicat de vitamina B6 si mai scazut de homocisteina, spre deosebire de cei ce prefera vinul sau lichiorul al caror nivel al homocisteinei este mai crescut cu pana la 10%.
Retineti!
Berea:
• este nutritiva consumata cu moderatie;
• nu contine colesterol sau alte grasimi;
• are un efect de relaxare asupra intregului organism, reducand stresul;
• te ajuta sa ai un somn mai bun;
• previne bolile cardiace si imbunatateste circulatia sangelui;
• imbunatateste diureza (scade riscul litiazei renale);
• contine proteine, calciu, carbohidrati, sodiu, potasiu, fosfor, vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxina), B9 (folat), B12;
• scade nivelul insulinemiei (reduce frecventa de aparitie a aterosclerozei);
• favorizeaza depunerea calciului si a altor minerale in oase;
• prin alcoolul pe care il contine si prin aciditate distruge sau inhiba multiplicarea unor bacterii patogene din intestin.
Berea este buna, dar consumata cu moderatie!
Consumul unor cantitati excesive de bere este asociat cu cresterea riscului de a dezvolta boli grave, precum hipertensiunea arteriala, cancer, afectiuni hepatice, malformatii fetale. Un semnal de alarma este cresterea in diametru a abdomenului (mai ales la barbati, la peste 94 cm), crestere datorata depunerii de grasime in jurul organelor abdominale. In timp creste nivelul colesterolului in sange conducand la cresterea riscului de boli cardiovasculare. Cantitati mari de bere aduc organismului un extra-aport caloric care anuleaza efectele benefice ale bauturii. Consumata in cantitati moderate berea aduce bucurie, relaxare, inveseleste spiritul alaturi de prieteni si contribuie in mod real la o viata mai sanatoasa!
Medic Specialist Medicina de Familie
Competenta Ecografie Generala