Benone Sinulescu a fost unul dintre cei mai iubiți soliști de muzică populară din țară. A avut o viață plină de povești și un optimism incurabil.
Îndrăgitul artist și-a dat ultima suflare la vârsta de 84 de ani. Acesta a lăsat multă durere în urmă, fiind unul dintre cei mai apreciați artiști. El o să fie dus la o casă mortuară, iar apropiații vor putea să îl conducă pe ultimul drum la cimitirul Eternitatea.
Benone Sinulescu a avut o carieră spectaculoasă
Primele semne ale talentului muzical au apărut în copilărie. Primele experiențe muzicale ale sale s-au derulat în corul bisericii, unde cânta la Denii și la Prohod.
După terminarea școlii elementare din Siriu, nea Beni devine solistul școlii din Pleșcoi și dirijorul corului.
Benone Sinulescu avea deja la vârsta de 12-13 ani un repertoriu extrem de vast, cunoscând pe de rost cântecele Ioanei Radu, Mariei Tănase, Mariei Lătărețu și ale lui Ion Luican.
După ce a absolvit Școală Tehnică din Buzău, Benone Sinulescu a plecat în București unde a dat examen la Școală Specială de Muzică. Din păcate, din cauza unei încurcături nu a intrat de prima dată. Mai târziu s-a prezentat din nou, fiind cooptat în clasa doamnei Elisabeta Moldoveanu `”o excepțională profesoară de canto`, după cum o caracteriza artistul.
Primele înregistrări radio au fost la vârsta de 18 ani
În anul 1956 a înregistrat `Străina mamei, străină`, `La Lenuța sub cerdac` și `În munții Buzăului`.
Cele mai mari succese le-a repurtat cu ansamblul `Ciocârlia`. Concerte susținute în fața a sute de mii de oameni, pe stadioane pline sau în săli arhipline îi aduc în memorie multe momente pe care cu greu le poate uită.
După o vreme de la acel succes, Benone Sinulescu obține un angajament de `juma’ de normă` în orchestra `Barbu Lăutaru` a Filarmonicii de Stat `George Enescu`. În toată acea perioada le-a avut colege de scenă pe Maria Lătărețu, Maria Tănase, Ioana Radu, Mia Braia, Ion Luican, Angela Moldovan, Lucreția Ciobanu, Rodica Bujor, Ion Cristoreanu, Ștefan Lăzărescu, Emil Gavris, Alexandru Grozuta și mulți alțîi.
În spectacolele susținute pe scenă Ateneului Român, cu `Barbu Lăutaru` s-a născut ideea dialogului muzical cu Irina Loghin.
Nea Beni vorbea fără ocolișuri și despre experiențele avute în timpul regimului comunist când era chemat să cânte și să încânte urechilor președinților vremii. A cântat în față lui Hrușciov, a lui Brejnev, a lui Klaus al Austriei, Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu, și mulți alții.
Cântecul care l-a impresionat pe Ceaușescu , `Radu Mamii`, a fost nevoit să-l cânte de nenumărate ori la recepțiile oferite de fostul dictator. De câte ori era invitat la vreo recepție era sfătuit să pregătească un repertoriu amplu în care să cuprindă atât cântece mai vechi, cât și mai noi.
Timpul trecea, dar nea Beni rămânea același om plin de viață și voie bună
Anul 1999 îi deschide lui Benone Sinulescu un alt tărâm, încă neexploatat – cel al muzicii dance cu influențe folclorice. Începe cea mai interesantă colaborare muzicală din carieră să avându-i că parteneri de scenă pe băieții de la `Ro-Mania` (cel mai bine vândut grup etno-dance din România în acei ani).
Cu melodia `Radu mamii` și `Crâșmărița din Buzău`, nea Beni începe o nouă `escaladare` a calităților sale profesionale prin apariții radio-TV și în concerte alături de o trupa de tineri ce doreau cu ardoare să aducă muzică populară românească și, implicit, hora în discoteci.
Schimbare de imagine pentru tinerele generații
La scurt timp după aceea urmează pentru Benone Sinulescu o schimbare de imagine ce avea să fie foarte bine primită de public și, mai ales, de publicul tânăr. O imagine mai sportivă ce se plia perfect pe atitudinea sa plină de expansiune și optimism.
Succesele alături de Ro-Mania au continuat, prin editarea altor cântece preluate din repertoriul lui nea Beni : `Radu mamii`, `Dulce-i vinul`, `Lasă-mă să beau`, `Haideți să cântăm`, `Cocoșel de la Buzău`, `Hai să ciocnim, paharul plin` și multe altele.
Pentru acel material discografic, artistul primește la sfârșitul anului 2002 `Discul de Aur` pentru vânzări excepționale. În anul 2003 obține premiul Ministerului Culturii pentru întreaga activitate. În același an este decorat de către Președinția României.
Cum și-a cunoscut Benone Sinulescu soția
Talentul său l-a urcat pe cele mai înalte culmi ale succesului. Iubit, apreciat și aclamat, Benone Sinulescu a fost, fără dar și poate, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România. Totuși, chiar dacă a strălucit mereu pe scenă, acesta a avut anumite probleme în viața personală.
Cântărețul a cucerit multe doamne și domnișoare care visau să îl facă pe acesta să se așeze la casa lui, dar abia la 40, în urmă cu patru decenii, el și-a întâlnit aleasa și a mers în fața altarului. Povestea lor de dragoste este impresionantă.
Totuși, cei doi nu au fost binecuvântați cu urmași. Artistul a trecut prin câteva momente dificile, mai ales pentru că soția lui a pierdut câteva sarcini.
Surse: benonesinulescu.eu, bestmusic.ro, kfetele.ro
Iulia Mirică
Foto: google images