Beneficiile uleiului de masline

decupat_Beneficiile uleiului de  masline1Uleiul de masline este cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate si este ticsit cu vitamine, minerale si antioxidanti, fiind un adevarat elixir pentru sanatate, dar si pentru frumusete. Acesta constituie baza alimentatiei sanatoase si este trucul cosmetic cel mai apreciat de catre femei, beneficiile sale fiind recunoscute chiar si pe plan medical. Trebuie tinut cont ca exista mai multe tipuri de ulei de masline, diferentiate in functie de metoda de obtinere. Astfel, amintim uleiul de masline pur, de o calitate inferioara, uleiul de masline virgin, slab supus procesului de procesare, deci mai sanatos, uleiul de masline presat la rece, de o calitate superioara, si uleiul de masline extravirgin, considerat cel mai bun dintre toate.



Uleiul de masline in sanatate

Datorita aportului foarte mare de antioxidanti, uleiul de masline previne aparitia cancerului de piele si a cancerului mamar. Contributia sa de exceptie se remarca si in preventia bolilor de inima si a accidentului vascular deoarece uleiul de masline are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului „rau”, LDL, si de a mentine tensiunea arteriala in limite normale. De asemenea, uleiul de masline protejeaza pancreasul si ficatul de stresul oxidativ si este eficient in preventia diabetului, persoanele deja diagnosticate astfel putand sa-l consume cu incredere, contribuind la stabilizarea glicemiei. Pe de alta parte, uleiul de masline poate fi folosit in tratarea unor boli psihice, studiile aratand o ameliorare a simptomelor in cazul pacientilor diagnosticati cu depresie si Alzheimer. O lingura de ulei de masline pe zi protejeaza stomacul si intestinul gros, avand rol antiinflamator, si, totodata, reduce sforaitul si imbunatateste conditia in cazul persoanelor care sufera de astm. Incalzit si picurat in ureche, uleiul de masline amelioreaza durerea locala si faciliteaza eliminarea cerumenului. O alta proprietate remarcabila a acestui ulei este capacitatea de a curata cavitatea bucala de toxine si de bacterii, prevenind, astfel, mirosul neplacut, cariile si bolile gingivale. Totodata, grabeste vindecarea leziunilor. Astfel, zilnic, gura trebuie clatita cu ulei de masline care apoi se scuipa, fara a se inghiti.

decupat_Beneficiile uleiului de masline2Uleiul de masline in frumusete

Fie ca vorbim de par, de unghii sau de piele, uleiul de masline constituie baza multor tratamente de infrumusetare. Proprietatile sale nutritive si hidratante il ridica la rang de produs cosmetic, fiind util in refacerea texturii firului de par si a patului unghial, in tratarea matretii, in regenerarea tesutului cutanat si in ameliorarea simptomelor cauzate de acnee. Pielea unsa periodic cu ulei de masline devine mai catifelata, mai stralucitoare si mai elastica, o proprietate extrem de importanta a acestuia fiind faptul ca intarzie procesul de imbatranire celulara si diminueaza ridurile de expresie. De asemenea, se poate folosi, ca atare, ca demachiant sau ca exfoliant, in combinatie cu zahar, zat de cafea sau bicarbonat de sodiu. Totodata, previne si trateaza arsurile solare si iritatiile de la nivelul dermului si hidrateaza pielea uscata. Folosit in combinatie cu diferite alimente, in special cu fructe, uleiul de masline constituie baza mastilor de fata, dar si de par. Parul deteriorat tratat astfel va capata suplete si stralucire si va deveni mai matasos si mai rezistent.

Uleiul de masline in dieta

Persoanele care se supun unui regim de slabire trebuie sa ia in calcul ca uleiul de masline se bucura de un real succes in ameliorarea senzatiei de foame, protejand, in acelasi timp, si stomacul de eventualele arsuri cauzate de schimbarile alimentare. In plus, uleiul de masline consumat zilnic accelereaza metabolismul, grabind arderea grasimilor.

Text: Madalina Manole