Beneficiile sporturilor de iarnă

Iarna, mulți dintre noi tindem să ne ascundem în confortul căminului și să evităm ieșirile în aer liber. Cel mai des pretext este frică de a răci, iar cea mai comună repercusiune este acumularea kilogramelor. Ei bine, această este o alegere total greșită, contraargumentele fiind multe și puternice. În primul rând, ieșirea în natură și mersul prin zăpadă imunizează și energizează organismul și sunt extrem de benefice sistemului nervos. Dacă, pe deasupra, mai practicăm și un sport de iarnă, atunci deja vorbim de beneficii aduse siluetei, căci aceste activități ajută la o ardere rapidă a caloriilor, chiar dacă temperaturile sunt pe minus.

Farmaciștii Catena recomandă în perioadele stresante, precum cele în care avem de dat examene sau când avem de dus la bun sfârșit anumite proiecte profesionale, dar și când ai nevoie de un aport de energie și este foarte important să avem grijă de sistemul imunitar, un supliment pe măsură. Susținătorul nostru este Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne oferă energie și ne ajută să ne concentrăm întreagă zi și are un gust delicios de căpșune.



Beneficiile schiatului

Un sport de iarnă foarte îndrăgit și foarte practicat la noi în țară este schiatul. Marele sau avantaj este că poate fi practicat la orice vârstă și, în plus, este ușor de învățat. Considerat un sport elegant, relaxant și puternic tonifiant, schiatul câștigă teren de la an la an, iar pârtiile tind să devină tot mai aglomerate. Tipul acesta de antrenament pune în mișcare toți mușchii corpului, în special cei abdominali și ai picioarelor, și are capacitatea să stimuleze adrenalină la cote înalte. Este o adevărată provocare pentru sistemul cardiovascular, care-și îmbunătățește semnificativ starea, și pentru menținerea echilibrului și flexibilității organismului. În funcție de complexitatea stilului de schiat abordat, într-o ora se ard între 350-600 de calorii.

Beneficiile patinajul

În topul sporturilor de iarnă practicate la noi în țară este și patinajul, activitate asemănătoare hocheiului pe gheață. Cu toate că mulți îl consideră doar o formă de distracție, acesta aduce numeroase beneficii sănătății. În primul rând, grație mișcărilor variate, prin patinaj se îmbunătățește capacitatea de coordonare în spațiu, mobilitatea și echilibrul și, în al doilea rând, conform studiilor, este o bună modalitate de eliberare a stresului și de tratare a depresiei. Favorizează mușchii picioarelor, îmbunătățește activitatea inimii și crește rezistență organismului. O ora de plimbat pe patine ajută la arderea a aproximativ 500 de calorii. Pentru o mai bună oxigenare celulară se recomandă patinajul pe piste amenajate în aer liber.

Snowboardingul

Snowboardingul, cunoscut popular că „datul cu placă pe pârtie”, este un sport mai ușor de învățat și cu o complexitate mai redusă decât schiatul, însă cu beneficii pe măsură. Este foarte practicat printre adolescenți, pune în mișcare mușchii inferiori ai corpului și este responsabil de eliberarea în organism a unei cantități mari de endorfine, substanțe ce îmbunătățesc considerabil starea de spirit și tratează anxietatea. Snowboardingul necesită o mare flexibilitate și agilitate și arde 450-500 de calorii într-o ora. Coborârea pantei în viteză crește considerabil cantitatea de adrenalină produsă în organism.

Snowshoeingul

Snowshoeingul este un sport mai puțîn cunoscut la noi în țară, cu toate că această metodă de deplasare pe zăpadă este practicată încă din cele mai vechi timpuri. Activitatea presupune mersul pe zăpadă cu ajutorul unor încălțări speciale numite rachete de zăpadă. Nu necesită abilități speciale și nicio pregătire prealabilă și se adresează oricui. Snowshoeingul este ideal pentru drumeții și, la arderea caloriilor, este cel mai eficient dintre sporturile de iarnă, contribuind la topirea a cel puțin 500-600 de calorii pe ora, în funcție de stilul de mers ales. Pentru a crește complexitatea, alegeți să mergeți pe zăpadă moale și pe trasee mai puțîn circulate.

Săniușul

Unul dintre cele mai distractive sporturi ale iernii care, fără inhibiții, se poate practică la orice vârstă este saniusul. Pe lângă relaxarea și bună dispoziție pe care le oferă, prin urcat frecvent și coborât rapid, se ard aproximativ 450 de calorii.

Știați că…

Construind un om de zăpadă, pierdeți 250 de calorii pe ora?

Bulgăreală sau bătaia cu zăpadă arde până la 350 de calorii pe ora?

Curățatul zăpezii cu lopata are și beneficii? Se topesc 200 de calorii în 30 de minute.