Siropurile naturale reprezinta o sursa excelenta de vitamine, minerale si substante antioxidante concentrate, cu efecte deosebit de benefice pentru sanatatea organsimului. Adaosul de uleiuri esentiale mareste eficacitatea terapeutica, aceste siropuri putand fi administrate in deplina siguranta atat adultilor, cat si copiilor, deoarece nu contin alcool, au gust placut si sunt usor de administrat.
Primavara, organismul trebuie sa faca fata nu numai unor conditii meteo schimbatoare, dar si atacului diferitor agenti infectiosi (bacterii, virusuri) ce produc infectii in special la nivelul aparatului respirator (guturai, viroze, traheo-bronsite, pneumonii, faringo-amigdalite, sinuzite) si la nivel genito-urinar (cistite, uretrite sau infectii recidivante de tip herpes).
Stimuleaza imunitatea organismului
Aceste siropuri contin plante cu actiune imunostimulatoare si imunomodulatoare, antiseptica, expectoranta si antiinflamatorie. Dintre aceste plante amintim echinaceea, catina – un rezervor natural de vitamine, minerale si antioxidanti, isopul – fluidificator al secretiilor bronsice. Mugurii de plop negru au efect antiseptic respirator, bronhodilatator, mucolitic, expectorant, antiinflamator si antifebril prin salicina. Propolisul, unul dintre produsele naturale ale stupului, are actiune antibiotica si antiseptica deosebita. Uleiurile esentiale de lamaie, brad, ienupar, tea-tree, cimbru-de-cultura sunt antiseptice, antiinflamatorii, mucolitice si expectorante.
Combat infectiile respiratorii
Pentru combaterea infectiilor respiratorii si a starilor gripale, poti apela cu incredere la un sirop pe baza de plante, propolis si uleiuri esentiale. Acestea au actiune imunostimulatoare, antivirala, antiinflamatorie si mucolitica si sunt utile in caz de infectii respiratorii: guturai, gripa, laringite, traheo-bronsite, tuse persistenta. Siropurile antivirale au la baza echinacea, catina, cuisoare, ghimbir, lemn-dulce, soc si propolis, benefice pentru favorizarea circulatiei, decongestionarea cailor respiratorii, fluidizarea secretiilor bronsice si faringiene. Rolul antibiotic, antiviral si antiinflamator este asigurat de uleiurile volatile din busuioc, salvie, scortisoara, cimbru-de-cultura, tea-tree.
Calmeaza tusea
Infectiile respiratorii, de natura bacteriana sau virala, se asociaza frecvent cu tuse care poate fi iritativa, seaca sau insotita de expectoratie. Tusea este un act reflex ce nu trebuie reprimat, deoarece reprezinta un mecanism de aparare si de eliminare a secretiilor bronsice. Exista siropuri naturale pe baza de uleiuri volatile care au actiune antitusiva si expectoranta. Calmeaza tusea iritativa seaca si favorizeaza expectoratia , fluidifica secretiile bronhice, ajuta la decongestionarea cailor respiratorii, usurand respiratia. Astfel de siropuri au in compozitie plante cu actiune antiseptica si antiinflamatorie, mucolitica si expectoranta, precum si bronhodilatatoare: isop, patlagina, nalba-mare, ciubotica-cucului, lemn dulce, scai vanat, ghimbir. Uleiurile volatile de menta creata, eucalipt, pin, cimbru-de-cultura, roinita ajuta la eliminarea secretiilor de la nivelul cailor respiratorii, usureaza respiratia, favorizeaza expectortia si au actiune antispastica si calmanta.
Diminueaza stresul
Pentru diminuarea stresului la care organismul nostru este supus zilnic, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, este benefica utilizarea unui siropului natural antistres, care te ajuta sa depasesti cu bine toate provocarile si tensiunile mediului inconjurator. De asemenea, iti redau echilibrul psihoemotional, la calmare si relaxare. Un astfel de sirop contine tei, roinita, sunatoare, verbina, salvie si uleiuri volatile (roinita si lavanda), ce combat anxietatea, agitatia, tensiunea nervoasa, insomnia.
In ce scop se administreaza siropurile naturale?
Siropurile naturale pe baza de uleiuri esentiale se pot administra in scop preventiv, pentru a stimula imunitatea nespecifica a organismului si a-i creste capacitatea de aparare in lupta cu agentii infectiosi. In scop curativ, se administreaza inca de la primele semne de boala, deoarece scurteaza durata bolii, amelioreaza eficient simptomatologia si previn aparitia complicatiilor, in special la persoanele cu deficite imunitare, la copii si batrani.
Consultant: Dr. Ruxandra Constantina