Cand auziti de salinoterapie ati fi tentati sa credeti ca ne referim la curele cu aerosoli din salinele naturale, insa, de aceasta data, noi va propunem un tratament alternativ si complementar pentru ceea ce se numeste terapia cu sare. In Romania exista mai multe saline naturale. La Praid, la Slanic Prahova, la Turda, la Targu Ocna si la Ocnele Mari, se afla cele mai frumoase monumente ale naturii inchinate sarii. Insa nu toata lumea poate ajunge cu usurinta sa se bucure de o cura de tratament, de aceea specialistii in domeniu au inventat salinele artificiale si salinele de suprafata.
Ce inseamna salina de suprafata?
Salina de suprafata, diferita de salina artificiala, este o replica a salinei de adancime, construita din blocuri de sare neprelucrata aduse din salinele naturale. Peretii si podeaua sunt placati cu bulgari de sare activa, iar tavanul este construit dintr-un material care are proprietatea de a cristaliza in timp. Salina de suprafata este mult mai eficienta decat cea de adancime deoarece concentratia de aerosoli este mult mai ridicata. De asemenea, in aceste saline se poate regla temperatura si umiditatea, ceea ce in salinele naturale nu se poate intampla. Astfel, tratamentul se reduce la minim 15 sedinte, cu repetari, in functie de gravitatea bolii, intre 2 si 4 ori pe an. Procentul de ameliorari si vindecari prin salinoterapie este unul considerabil, atingand pragul de 87%.
Sarea, miracolul din natura
Sarea contine multiple substante minerale si 37 de elemente chimice, dintre care amintim fierul, magneziul, calciul, iodul, potasiul, sodiul, sulful manganul, seleniul si litiul, toate cu rol in mineralizarea si hidratarea organismului. Astfel, sarea devine o substanta bactericida si dezinfectanta, capabila sa aduca beneficii intregului organism.
Ce presupune salinoterapia si ce afectiuni trateaza?
Salinoterapia presupune inhalarea de aerosoli care se depun la nivelul cailor respiratorii, actionand prin distrugerea focarelor de infectie existente. Efectele salinoterapiei sunt multiple si au actiune asupra intregului organism. Astfel, amelioreaza problemele respiratorii (astm, bronsite, polipi, insuficienta respiratorie, emfizem pulmonar) si trateaza afectiunile ORL (rinite, sinuzite, otite, amigdalite), inlatura stresul si oboseala, detoxifiaza organismul si intareste imunitatea, trateaza insomniile, ajuta in regenerarea pielii si imbunatateste functionarea aparatului digestiv. Pe de alta parte, salinoterapia este benefica persoanelor care doresc sa renunte la fumat, care sufera de alergii sezoniere, apnee, disfunctii ale tiroidei si meteosensibilitate.
Contraindicatiile salinoterapiei
Salinoterapia presupune si anumite restrictii si acestea se adreseaza persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, boala Basedow, TBC si cancer pulmonar, hipertiroidism sau epilepsie. De asemenea, acest tip de tratament, nu este recomandat femeilor aflate intr-un stadiu avansat de sarcina.
Saline artificiale se gasesc in majoritatea oraselor din tara, insa nu toate functioneaza dupa acelasi brevet de inventie al salinei de suprafata, unele dintre ele folosind sare procesata sau generatoare de aerolosi, eficacitatea acestora fiind mult mai redusa.
Pentru mai multe detalii, accesati site-ul www.salineleroman.ro.
Text: Madalina Manole