Beneficiile postului asupra siluetei

nutritie_post_sursa_shutterstockMulte dintre noi doamnele, ne facem griji in perioada postului cu privire la ce alimente putem sa consumam fara a ne afecta silueta. Mai mult, daca avem puterea sa tinem tot postul, cu ce mancaruri ne putem delecta de Craciun fara a pune in pericol bila? Ne raspunde la intrebari Luiza Bucur, specialist in fitness si nutritie.

TONICA: Ce alimente putem consuma in post astfel incat acestea sa nu ne afecteze silueta si sa nu avem senzatia de foame permanenta?
LUIZA BUCUR: In perioada postului vor fi servite alimente cat mai variate, cereale integrale, cartofi, soia, mazare, fasole, oleaginoase, orez nedecorticat, paste din faina integrala, cartofi (fierti sau copti), tofu, nuci si seminte, si cel mai important fructe si legume proaspete, surse de enzime, vitamine si minerale.

O alimentatie vegetariana variata si sanatoasa ar trebui sa dea senzatia de satietate, mai ales ca proteinele vegetale si prezenta fibrelor vegetale asigura o buna digestie.

TONICA: Este bine pentru sanatate sa tinem tot postul? Nu apar dezechilibre in alimentatie si, implicit, dezechilibre hormonale, dureri de cap, indispozitie etc?
LUIZA BUCUR: Postul este un bun prilej de dezintoxicare a organismului, acesta este si scopul postului, de purificare a trupului si a sufletului. Este indicat avizul medicului inainte de inceperea regimului vegetarian pe perioada postului, mai ales pentru persoanele care sunt in crestere, sportivi, cei ce depun activitati fizice intense, gravide etc. O varianta ar fi regimul ovo-lacto-vegetarian pe aceasta perioada, precum si suplimentarea cu minerale si vitamine, doar cu prescriptie medicala. In acelasi timp, persoanele care sufera de afectiuni cardiace circulatorii pot profita de alimentatia vegetariana in aceasta perioada de dezintoxicare.

TONICA: Cum putem trece de la perioada de post, la masa imbelsugata de Craciun fara “a leza” bila si ficatul?
LUIZA BUCUR: Intr-adevar, trecerea de la post direct la masa de Craciun cu carnati, fripturi si alte preparate “grele” traditioanale, afecteaza bila si pancreasul. In niciun caz nu vom servi aceste preparate in cantitati mari. Indicat este sa se faca gradat trecerea la alimentatia normala, nu brusc, intr-o seara, la o singura masa. Sunt recomandate cantitati mici de carne, fierte sau la cuptor, in combinatie cu salatele de cruditati.

TONICA: Din punct de vedere dietetic, exista vreun preparat traditional de Craciun care sa nu afecteze silueta?
LUIZA BUCUR: Friptura la cuptor din carne macra cu salata sau broccoli.

TONICA: Cum putem face sa nu ne ingrasam deloc de Craciun, si totusi sa nu pierdem savoarea meselor de sarbatoare?
LUIZA BUCUR: Putem sa ne mentinem silueta servind alimentele in cantiatati mici, sanatos preparate, pe cat posibil neasociate, mai ales proteinele si glucidele.

Bucataria de post

Pentru ca ne aflam in Postul Craciunului, ne-am gandit sa va propunem cateva retete de post, care nu va vor pune silueta in pericol. Luiza Bucur, specialist in nutritie, ne recomanda:

Paste cu sos
Se prepara 100 de grame de paste integrale la care se adauga sos din ulei de masline, ceapa, morcov, rosii, ardei, ciuperci si patrunjel.

Supa de legume nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica. Pentru prepararea supei, avem nevoie de: ceapa, morcov, ardei,  buchetele mici de broccoli, patrunjel si crutoane din paine integrala.

La serviciu, va propun o salata de cruditati pregatita dintr-un mar, doi morcovi, o telina, zeama de lamaie, doua lingurite de nuci macinate si patrunjel tocat.

Ca desert, ce poate fi mai racoritor ca o salata de fructe: un mar, un sfert de banana, o portocala, un kiwi, cateva boabe de strugure, scortisoara, doua lingurite de nuci macinate si esenta de vanilie.

 

Text: Ana Nicolescu

Foto: Mihnea Ratte