Originar din estul Mediteranei, patrunjelul s-a raspandit repede in lume, in mare parte datorita grecilor, dar si datorita calitatilor sale culinare si curative. Planta verde si aromata a fost mentionata de insusi parintele medicinei, Hipocrate, in lucrarile sale, evidentiindu-i statutul de remediu natural pentru diferite afectiuni. Patrunjelul este recomandat in primul rand femeilor, deoarece are capacitatea de a reduce durerile menstruale si de a ameliora simptomele osteoporozei. De asemenea, tot femeile il folosesc cu spor in bucatarie in prepararea diferitelor retete culinare. Insa acestea sunt doar cateva proprietati ce claseaza patrunjelul in topul celor mai apreciate verdeturi. Va invitam in continuare sa-i descoperiti amanuntit beneficiile asupra sanatatii, dar si frumusetii.
Ce contine patrunjelul?
Patrunjelul contine vitamina C intr-o cantitate rezonabila si astfel poate face concurenta cu usurinta citricelor. Contine vitamina K cu rol in buna coagulare a sangelui, betacaroten, un antioxidant si imunoprotector eficient, potasiu si fier, acesta din urma depasind de departe concentratia regasita in spanac sau carnea rosie. In plus, o cana de patrunjel contine tot atat de mult calciu ca si o cana de lapte. De asemenea, contine fibre cu rol in digestie, cat si bor si fluor mai mult decat orice alt aliment cunoscut. Totodata, clorofila, cea care-i da si culoarea verde, are proprietati antiseptice si depurative.
Beneficiile patrunjelului in sanatate
De apreciat este faptul ca putem folosi toate partile acestei minunate plante: atat radacina si tulpina, cat si frunzele si semintele, toate avand proprietati remarcabile. Baut sub forma de ceai sau suc, patrunjelul combate infectiile renale si creste productia de urina, fiind eficient in tratarea si prevenirea pietrelor la rinichi. De asemenea, are capacitatea de a reduce retentia de apa din organism. Pentru femei devine extraordinar de eficient in combaterea durerilor menstruale si in reglarea fluxului menstrual. In perioada de menopauza, se recomanda a fi consumat zilnic, deoarece contribuie la echilibrarea hormonala, in special a nivelului de estrogen. Pe de alta parte, patrunjelul este un bun laxativ si digestiv, considerat in acelasi timp si un bun antioxidant si folosit cu succes in curele de detoxifiere. Are capacitatea de a creste secretiile gastrice, de a combate gazele intestinale si icterul.
Beneficiile patrunjelului in frumusete
Dincolo de proprietatile medicinale ale patrunjelului, iata ca aceasta planta are efecte foarte bune si daca este folosita extern. Amestecat cu zeama de lamaie si miere si folosit sub forma de masca faciala, patrunjelul are capacitatea de a reduce efectele cuperozei si ale acneei, de a diminua petele pigmentare, de a elimina punctele negre si de a lumina tenul. Aplicat pe rani, patrunjelul le grabeste vindecarea, iar pentru tenul gras face adevarate minuni, in sensul ca reduce productia de sebum. De asemenea, preparat sub forma de ceai, patrunjelul devine un bun tonic pentru fata.
Patrunjelul, un bun afrodisiac
Inca din Antichitate, se crede ca patrunjelul are puterea de a creste dorinta sexuala. Explicatia stiintifica vine din faptul ca acesta contine fitoestrogeni care au capacitatea de a tonifica uterul, de a regla ciclul menstrual, de a creste productia de lapte si libidoul feminin.
Text: Madalina Manole