Beneficiile papadiei asupra organismului

Beneficiile papadiei asupra organismuluiSa presupunem ca medicul tau iti spune ca a descoperit un medicament-minune care, folosit zilnic, aduce beneficii mari sanatatii, fiind capabil sa vindece boli de ficat, cum ar fi hepatita sau icterul, sa actioneze ca un diuretic tonic si bland pentru a purifica sangele, sa curete sistemul imunitar astfel incat sa aiba capacitatea de a dizolva pietrele la rinichi si sa imbunatateasca functiile gastro-intestinle.

Mai mult de atat, papadia ajuta la scaderea in greutate, curata pielea si elimina acneea; imbunatateste functia intestinului, ceea ce inseamna atat ameliorarea constipatiei, cat si a diareei; previne sau reduce presiunea arteriala; previne sau chiar vindeca anemia; ajuta la scaderea colesterolului seric si, in acelasi timp, nu are efecte secundare. Crezi ca sunt posibile aceste lucruri?

Toate functiile curative de mai sus au fost atribuite plantei Taraxacum officinale, cunoscuta de noi toti sub denumirea de papadie. Acesta este una dintre primele 6 plante care sunt folosite de mii de ani in medicina chineza.

Potrivit buletinului USDA “Composition of Foods” (Haytowitz and Matthews 1984), papadia face parte din primele 4 legume verzi ce dispun de o valoare nutritiva totala. Papadia este cea mai bogata sursa vegetala verde cu un continut mare de beta-caroten, fiind considerata cea de-a treia planta cu cel mai bogat continut de vitamina A dintre toate alimentele, dupa ficat de cod si ficat de vita! De asemenea, papadia este deosebit de bogata in fibre, potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor si vitaminele B, tiamina si riboflavina si este o sursa buna de proteine.

Mai multe studii realizate in Rusia si Europa de Est de catre Gerasimova, Racz, Vogel si Marei (Hobbs 1985) indica faptul ca papadia este, de asemenea, bogata in micronutrienti, cum ar fi cupru, cobalt, zinc, bor, molibden si vitamina D.

 



Iata la ce ajuta vitaminele si mineralele prezente in frunzele verzi ale papadiei:

 

* Vitamina A lupta impotriva cancerului de tesut epitelial, inclusiv a cancerului bucal si pulmonar;

* Potasiul, in combinatie cu magneziul, ajuta la mentinerea tensiunii arteriale si la reducerea riscului de accident vascular cerebral;

* Fibrele prezente in papadie lupta impotriva diabetului zaharat, scad colesterolul, tin la distanta cancerul si bolile de inima;

* Vitaminele B ajuta la reducerea stresului.

De-a lungul istoriei, papadia s-a dovedit eficienta in pierderea in greutate. Testele au indicat ca se poate ajunge la o pierdere de pana la 30% din greutatea corporala in 30 de zile doar daca consumul de papadie se face regulat. Dincolo de bogatia nutritionala, papadia contine si alte elemente chimice active, care pot avea efecte terapeutice asupra organismului.

 

Elemente chimice benefice pe care papadia le contine

 

* Inulina, care se transforma in fructoza in prezenta acidului clorhidric rece sau in stomac. Hiperglicemia care apare dupa o masa poate fi prevenita prin consumul de fibre alimentare solubile existente in papadie. Astfel, inulina poate incetini absorbtia de zahar din alimente si poate ajuta la prevenirea sindromului metabolic, dar si a diabetului zaharat.

* Polimerul de glucoza similar lentinei, care, conform cercetatorilor japonezi, poate actiona impotriva celulelor canceroase la soarecii de laborator. Lentina este un glucan (polimer de glucoza) care mareste rezistenta la infectiile virale;

* Pectina – papadia fiind un diuretic natural dovedit, contribuie la eliminarea acidului uric si ajuta la dizolvarea calculilor renali; mai mult, planta stimuleaza eliminarea bucatelelor dislocate pe tractul urinar;

* Apigeninul si luteolina, doua glicozide flavonoide, care protejeaza ficatul si consolideaza inima si vasele de sange. Ele au, de asemenea, proprietati antibacteriene si antihipoglicemiante si pot stimula productia de lapte;

* Acidul galic, care este antidiareic si antibacterian;

* Acidul linoleic si cel linolenic, care sunt acizi grasi esentiali ceruti de organism pentru a produce prostaglandine, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Acesti acizi grasi reduc inflamatia cronica, cum ar fi artrita proliferativa, regleaza tensiunea arteriala si ciclul menstrual si pot preveni agregarea plachetara;

* Colina ajuta la imbunatatirea memoriei.

 

 

Text: Andreea Popescu