Dovlecelul este una dintre cele mai apreciate legume ale verii si, cu toate ca nu-i acordam nici pe departe importanta necesara, acesta are in componenta elemente nutritive, aducand numeroase beneficii sanatatii. Este o sursa excelenta de vitamine si minerale, avand un continut remarcabil de vitamina B, inclusiv acid folic, si vitamina C, mangan, potasiu, magneziu, zinc, luteina si chiar fibre alimentare. Ceea ce putine persoane stiu este ca dovlecelul poate fi consumat si in stare cruda, avand un gust delicios. Iata, in continuare, care sunt beneficiile pe care le aduce sanatatii consumul constant de dovlecel.
>>> Dovleacul: beneficii incredibile pntru sanatate
Previne cancerul
Fibrele alimentare de calitate pe care le contine dovlecelul in cantitati mari ajuta in mod natural la detoxifierea colonului si la prevenirea cancerului de colon. In plus, acesta contine antioxidanti puternici cu rol in anihilarea radicalilor liberi si a stresului oxidativ, factori de risc majori in declansarea maladiei. Conform cercetatorilor, efectul sau benefic este resimtit cu precadere in tratarea cancerului pulmonar si de prostata.
>>> Sanatate verde: rolul si impactul clorofilei in organism
Sustine sistemul digestiv
Consumul de dovlecel s-a dovedit a fi eficient in ameliorarea afectiunilor digestive, avand rol de pansament gastric in tratamentul gastritei si ulcerului. De asemenea, dovlecelul stimuleaza digestia, combate constipatia si este un aliment minune in dietele de slabire, contribuind eficient la pierderea kilogramelor in plus.
>>> Berea: beneficii pentru frumusete si sanatate
Imbunatateste sistemul cardiovascular
Manganul si magneziul din compozitia dovlecelului ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, a infarctului si a accidentului vascular cerebral, in primul rand prin scaderea tensiunii arteriale si, in al doilea rand, prin impiedicarea colesterolului rau sa se depuna pe vasele de sange, totodata prevenind si aparitia aterosclerozei.
>>> Patrunjelul: beneficii pentru frumusete si sanatate
Regleaza glicemia in caz de diabet
Gratie elementelor componente, dovlecelul devine una dintre legumele pretioase indicate persoanelor care se confrunta cu diabet, deoarece acesta are capacitatea de a regla si de a mentine constant nivelul glicemiei din sange, totodata sustinand si metabolismul insulinei.
>>> Avocado: fructul minune pentru frumusete si sanatate
Imbunatateste memoria si vederea
Dovlecelul are efecte antiinflamatoare, antiinfectioase si antiimbatranire si contribuie la regenerarea celulei nervoase si la imbunatatirea memoriei. Gratie luteinei din componenta previne degenerescenta maculara si imbunatateste calitatea vederii.
Efectele benefice ale consumului constant de dovlecel au fost evaluate cu succes si in tratarea astmului, osteoartritei, poliartritei, reumatismului, artritei reumatoidale si gutei.
Text: Madalina Manole