Namolul, acest dar minunat al pamantului, s-a bucurat de recunoastere terapeutica inca din Antichitate, fiind una dintre cele mai valoroase forme de tratament, dar si o veritabila metoda de infrumusetare. Dupa modul de formare, dar si dupa compozitia organica si anorganica, exista trei feluri de namol terapeutic: sapropelic, de turba si namol mineral, iar tara noastra este fruntasa la acest capitol, avand din belsug rezerve din toate cele trei categorii.
Desi nu este pe deplin elucidat mecanismul prin care namolul reuseste sa vindece anumite afectiuni, se crede ca acesta actioneaza foarte mult prin intermediul sistemului nervos, al sistemului cardiovascular si al sistemului imunitar.
Namolul reda frumusetea pielii
Desi poate parea o ironie, caci culoarea, textura si mirosul sunt destul de neprietenoase, namolul are efecte miraculoase asupra pielii. Aplicat prin masaj, prin impachetare sau prin onctiune, namolul curata pielea prin indepartarea celulelor moarte si ajuta la detoxifierea sa, aceasta devenind catifelata si stralucitoare. Totodata, stimuleaza productia proprie de colagen, reducand ridurile si petele inestetice si lasand in urma o piele mai elastica. Datorita proprietatii sale de a absorbi apa, dar si faptului ca stimuleaza circulatia, namolul combate eficient celulita. De asemenea, namolul are capacitatea de a hidrata si tonifia pielea si de a-i echilibra pH-ul, fapt ce-l recomanda tuturor tipurilor de piele, in special persoanelor cu ten gras, deoarece are proprietatea de a inchide porii dilatati.
Namolul, leac contra psoriazisului
Psoriazisul este cunoscut drept o afectiune a pielii, insa este, in realitate, o boala cronica autoimuna. Desi este considerat fara leac, impachetarile repetate cu namol cald amelioreaza vizibil simptomele, iar dupa o astfel de cura, crustele de la suprafata pielii se desprind si cad, iar dermul ramane curat. De asemenea, namolul grabeste cicatrizarea ranilor si are efect antiinflamator si antimicrobian asupra pielii, tratand eczemele, acneea si urticaria. Pe de alta parte, are efect benefic si in cazul persoanelor care se confrunta cu vitiligo.
Namolul trateaza reumatismul
Un mare beneficiu al namolului este faptul ca alina durerile reumatice si, totodata, creste flexibilitatea articulatiilor. Baile de namol sau impachetarile la cald alunga spasmele musculare si trateaza artroza si spondiloza. Una dintre proprietatile namolului este aceea ca isi intensifica efectele in urma expunerii la soare, drept care se recomanda sa fie folosit la malul marii. Pentru a inlatura rigiditatea articulatiilor, sunt suficiente ungeri locale cu namol facute in baie de soare.
Rolul namolului in tratarea afectiunilor ginecologice
Compresele locale cu namol cald trateaza anexita, regleaza ciclul menstrual si combat inflamatiile de la nivelul aparatului genital feminin, iar tampoanele vaginale cu namol sunt recunoscute pentru tratarea infertilitatii, insa aceasta metoda se poate face doar in centrele de profil. Terapia cu namol este recomandata si in cazul persoanelor care se confrunta cu dereglari hormonale.
Namolul amelioreaza problemele digestive
Indigestia, constipatia, flatulenta, gastrita, ulcerul, dar si tulburarile biliare se pot ameliora daca se aplica cataplasme cu namol mineral pe abdomen. Persoanele care se confrunta cu diabet, leucemie si probleme renale se pot supune terapiei cu namol, conditia fizica generala a organismului fiind mult imbunatatita.
Namolul intareste imunitatea
Printre proprietatile de baza ale namolului se numara si faptul ca relaxeaza organismul, reduce oboseala, inlatura stresul si creste tonusul, fiind, totodata, si un bun remediu impotriva insomniilor. Datorita faptului ca stimuleaza intens sistemul nervos central si periferic, namolul trateaza si anumite afectiuni psihice, de la simple nevroze la scleroze si chiar Parkinson. Pe de alta parte, are actiune benefica atat asupra sistemului endocrin, cat si asupra sistemului imunitar, imbunatatind considerabil rezistenta organismului la infectii si alergii.
Beauty adviserii Catena recomanda produsele Gli Elementi. Daca iti doresti sa-i oferi pielii tale ingrijirea adecvata si, totodata, sa reduci semnele imbatranirii, atunci cu siguranta vei fi incantata de serul anti-aging cu celule stem vegetale de la Gli Elementi! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Madalina Manole