Fructul galben cu gust acrisor denumit lamaie aduce numeroase beneficii organismului atat din punct de vedere al sanatatii cat si din punct de vedere al frumusetii. In primul rand lamaile au proprietati antivirale, antibacteriene si imunostimulatoare, avand in compozitia lor, pe langa vitamina C, si calciu, fier, magneziu, zinc, cupru, fosfor si acid citric. De asemenea, lamaile sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a detoxifia ficatul si de a grabi digestia, fiind recomandate in curele de slabire sau de dezintoxicare. Pe de alta parte, lamaile sunt foarte utilizate in cosmetica datorita ph-ului alcalin si datorita puterii de a anihila unele bacterii de la suprafata pielii.
Beneficiile lamaii in sanatate
O lamaie contine aproximativ 28- 30% din necesarul zilnic de vitamina C, ceea ce o transforma in cel mai bun aliat al organismului in lupta cu gripa si raceala. Astfel pentru imunizarea organismului, se recomanda a se bea zilnic sucul de la aproximativ 3 lamai, fie sub forma de limonada, fie sub forma de ceai. Daca aveti febra si va doare gatul, beti din 2 in 2 ore, un cocktail preparat din apa calda, zeama de lamaie si miere. De asemenea, aftele bucale dispar daca gura este clatita zilnic cu zeama de lamaie combinata cu apa. Puterea vindecatoare a lamaii este recunoscuta si in cazul persoanelor cardiace, aceasta ajutand in reglarea tensiunii arteriale. Datorita acidului citric continut, lamaia ajuta in combaterea calculilor renali si, totodata, ajuta in eliminarea acestora. De asemenea, ajuta in ameliorarea simptomelor reumatice si in ameliorarea problemelor de digestie, ca balonarea sau greata si este eficienta in calmarea arsurilor stomacale. Lamaia nu este recomandata, in caz de gastrita, a fi consumata pe stomacul gol. Unele studii au aratat faptul ca zeama de lamaie este un bun antitumoral, fiind eficienta cu precadere in lupta impotriva cancerului mamar. De asemenea, consumand zilnic lamaie, tesuturile din organism sunt mentinute sanatoase si astfel, procesul de imbatranire celulara este intarziat si, totodata, este inlaturata depresia si starea de anxietate.
Lamaia, eficienta in diete
Datorita capacitatii sale de a regla digestia si implicit de a combate constipatia, limonada neindulcita este recomandata in majoritatea dietelor. Proprietatile detoxifiante pe care le are, o recomanda, de asemenea, consumata in stare cat mai naturala, in timpul curelor de detoxifiere. O lamaie contine intre 15 si 25 de calorii, motiv pentru care poate fi consumata cu incredere in perioadele de regim. Dietele care au la baza sucul de lamaie, pe langa faptul ca te ajuta sa pierzi kilogramele in plus, regleaza si nivelul colesterolului si al glicemiei din sange. Pentru intretinere, se poate consuma apa cu lamaie dimineata, pe stomacul gol, singura conditie este sa nu suferiti de gastrita sau ulcer.
Lamaia infrumuseteaza pielea
Unul din beneficiile cele mai importante ale lamaii in cosmetica este faptul ca, datorita proprietatilor antiseptice, aceasta poate combate acneea. Mastile care au la baza zeama de lamaie ajuta pielea sa devina stralucitoare prin eliminarea petelor de culoare, a punctelor negre si a prin combaterea ridurilor. Datorita proprietatilor antiinflamatoare pe care le detine, compresele cu lamaie aplicate peste arsuri sau eczeme, grabesc vindecarea tesutului cutanat. Bataturile vor disparea, daca vor fi acoperite cu un pansament ce contine o felie de lamaie.
Text: Madalina Manole