Astăzi vom afla mai multe despre înot. Știai că înotul face parte din sporturile nobile, care pot oferi nenumărate beneficii, atât pe plan fizic, cât și psiho-emoțional? Pentru că este un excelent antrenament cardiovascular, acesta tonifică musculatura cu un minim de efort și ajută slăbit, ne face să ne simțim și să arătăm mai tinere.
Descoperă în continuare cele mai importante motive ca să mergi cât mai des la piscină în această vară.
Tonifică și crește forța musculară
Înotătorii își întăresc forța musculară pentru că folosesc mai multe grupe musculare simultan, pentru a se deplasa prin apă, comparativ cu un alergător profesionist.
În plus, apa are o densitate de 12 ori mai mare decât aerul, astfel, înotul este o activitate de 12 ori mai dificilă decât alergatul. Sportul dezvoltă armonios toată musculatura corpului, oferind un antrenament total. Prin înot se solicită fie simultan, fie alternativ mușchii spatelui, ai abdomenului și pieptului, picioarelor și brațelor.
Crește flexibilitatea prin înot
Sporturile „pe uscat” solicită foarte mult articulațiile și sistemul muscular, însă înotul, este considerat exercițiul ce poate ajuta la vindecarea diverselor afecțiuni ale aparatului locomotor.
În apă poți obține toate avantajele unui antrenament aerobic fără a-ți afecta articulațiile. Datorită faptului că apa preia din greutatea corpului, în bazin sau în mare te întinzi, te răsucești și împingi cu mult mai multă ușurință decât pe uscat, fără a suprasolicita articulațiile.
Arde caloriilor prin înot
Adevărul este că înotul poate arde un număr mai mare de calorii decât alergatul. De exemplu, dacă înoți 10 minute poți consuma de la 60 până la 150 de calorii, în funcție de tipul și intensitatea exercițiilor. Comparativ, 10 minute de alergare pot arde în jur de 100 de calorii.
Atenuează simptomele de astm
În loc să te forțezi în sala de sport, alege să te antrenezi în bazinul de înot, în aerul umed. Pe lângă atenuarea simptomelor astmului bronsic, vei obține o stare generală mai bună a plămânilor. De asemenea, vei observa și o ameliorare a simptomelor sforăitului și respirației pe gură.
Combate stresul și depresia
Înotul, ca orice activitate fizică, generează endorfine, neurotransmițători asociați cu stările de bucurie și relaxare. Însă datorită combinației dintre mișcările de întindere a mușchilor și respirația regulată, înotul se apropie de practicile Yoga. Astfel, acesta oferă efecte calmante și meditative.
Înfrumusețează pielea
Se apropie mult-așteptata vacanță de vară și probabil că te gândești cu nerăbdare la prima baie în valurile mării. Înotul în mod regulat în apă sărată contribuie la creșterea nivelului de hidratare a pielii și intensifică procesele de detoxifiere. Acest lucru susține regenerarea celulară.
Crește longevitatea prin înot
Mișcarea în apă are efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare, întărind mușchiul inimii. În plus, contribuie la reducerea inflamației care provoacă apariția aterosclerozei. Presiunea exercitată de apă asupra corpului determină plămânii şi inima să depună mai mult efort. Astfel, se stimulează circulaţia sanguină reglând tensiunea arterială.
Potrivit unor studii, cei care au practicat înotul ca o activitate regulată au avut o rată a mortalității cu 50% mai mică față de cei care au făcut jogging, care s-au plimbat sau care nu au practicat niciun sport. Cercetarea s-a realizat pe grupuri de persoane formate din femei și bărbați cu vârste între 20 și 90 de ani.
Citește mai multe despre înot de AICI!
Bettina Cristea
Photo: Freepik