Beneficiile fructului kaki

Beneficiile fructului Kaki2Probabil va veti intreba ce este acela un fruct kaki. Ei bine, este fructul zeilor sau Persimmon, un fruct alcalin, originar din China. Da, este adevarat ca a aparut destul de recent pe piata romaneasca, insa este foarte cautat si apreciat atat datorita gustului sau, cat si datorita proprietatilor sale nutritive. Cu o culoare nicidecum kaki, ci la limita dintre galben, portocaliu si rosu, si aspect de tomata, fructul kaki are un gust asemanator celui de piersica, amestecat cu pepene galben, avand si o textura moale. Coaja este subtire si poate fi curatata asa cum se curata un cartof, insa, daca se spala, se poate consuma ca atare, la fel ca marul.



Proprietati nutritive ale fructului kaki

Fructul kaki este bogat in vitamine si minerale. Dintre acestea, enumeram vitaminele A, C, E si complexul de vitamine B, betacarotenul, potasiul, cuprul si magneziul. De asemenea, kaki este bogat in glucide de buna calitate, contine o cantitate mare de fibre si un numar impresionant de antioxidanti ca luteina, licopenul, zeaxantina, criptoxantina si acidul betulinic. Cat despre calorii, nu va faceti griji: fructul kaki contine doar 70 de calorii la 100 grame, fiind astfel un desert delicios, dar si sanatos.

Beneficiile consumului de kaki

Kaki este un bun imunostimulator si antitumoral, fiind un aliat important in lupta contra cancerului. Amelioreaza simptomele astmului, combate durerile de stomac, are proprietati antiinflamatorii si antiinfectioase si imbogateste hemoglobina prin participarea in procesul de inmultire al celulelor rosii. Totodata, consumul regulat de kaki combate depresia, imbunatateste vederea si tranzitul intestinal, trateaza durerile de stomac si amelioreaza simptomele gastritei. Kaki este un fruct recomandat in dietele persoanelor care sufera de hipertensiune, de diabet, dar si in curele de slabire. De asemenea, datorita nutrientilor continuti, kaki stimuleaza activitatea creierului si creste nivelul de energie al organismului. Pentru asimilarea completa a substantelor nutritive continute, se recomanda ca fructul kaki sa se consume cu coaja.

Kaki in frumusete

Fiind o sursa bogata de vitamine A si E, kaki este recomandat in retetele de masti naturale cu precadere pentru ingrijirea tenului uscat, dar si a tenului matur, fiind sursa naturala de antioxidanti. Amestecat cu miere sau aplicat ca atare pe fata, acesta hraneste si hidrateaza pielea, diminueaza ridurile si ii reda tenului elasticitatea si stralucirea naturale. De asemenea, dupa expunerea la soare, fructul se poate pisa si aplica direct pe fata, betacarotenul contribuind la hranirea pielii si la procesul de bronzare.

Text: Madalina Manole