Odata cu venirea frigului, virusul gripal incepe sa bantuie peste tot, iar riscul de imbolnavire creste exponential. Putini stiu insa cat de benefic este si cimbrul in afectiunile respiratorii si nu numai. El are efecte benefice in tratarea stresului, a alcoolismului, ori chiar in ulcere de piele, circulatie periferica deficitara si reumatism!
Desi cimbrul este folosit ca remediu naturist din timpuri stravechi, cei mai multi dintre noi il folosesc doar in preparatele culinare si uita de efectele lui medicale. Egiptenii si chinezii spuneau odinioara ca cimbrul daruieste invulnerabilitate fata de boli. De mentionat e si faptul ca el e de doua tipuri, respectiv cel de cultura (Thymus vulgaris), cu un miros intepator si mai aspru, folosit doar ca remediu in sanatate, si cel de gradina (Satureja hortensis), cu o aroma mai blanda si foarte placuta.
Cimbrul de cultura, originar din Grecia, este un adevarat antibiotic natural, ce distruge majoritatea bacteriilor si microorganismelor daunatoare. Astfel, putem spune ca este un remediu ideal pentru sezonul rece, in care tocmai am intrat, deoarece intareste capacitatea organismului de a se autoapara. Printre afectiunile medicale in care are un efect miraculos, amintim:
• Bronsita si tusea convulsiva – se administreaza cateva inghitituri de infuzie fierbinte, iar pentru un tratament de lunga durata se recomanda o lingurita de pulbere, de trei ori pe zi. Tratamentul dureaza patru saptamani.
• Astm, pneumonie, infectii respiratorii recidivante – ulei volatil, cate doua picaturi de trei ori pe zi, in cure de 10-20 de zile.
• Colita de fermentatie si de putrefactie – o lingurita rasa de pulbere de cimbru de cultura, de patru ori pe zi, timp de pana la trei saptamani.
• Infectii renale si urinare – doua picaturi de ulei volatil cu miere, de trei ori pe zi.
• Viermi intestinali – cate o lingurita de pulbere de cimbru de cultura si pelin, pe stomacul gol, de patru ori pe zi, timp de trei saptamani.
• Rani si ulcere de piele – se fac spalaturi cu extract alcoolic de cimbru.
Cimbrul de gradina, adus la noi cu mai bine de doua mii de ani in urma, din Imperiul Roman, unde era la mare cinste, este un adevarat panaceu pentru digestie si pentru metabolism. Iata pentru ce afectiuni medicale il poti folosi:
• Indigestie si tulburari digestive pe fond de stres, gastrita hipoacida – un varf de cutit de pulbere, inainte de masa cu 5-10 minute.
• Balonare, alcoolism si dispepsie – infuzie fierbinte, o jumatate de pahar.
• Dischinezie biliara – tratamente succesive de 21 de zile, cu o saptamana de pauza, timp in care se administreaza o lingurita rasa, de trei ori pe zi, de pulbere de cimbru si anghinare (Cinara scolymus).
• Atonie gastro-intestinala – se consuma zilnic 1-2 cani de macerat.
• Amenoree si frigiditate – se face un tratament de doua luni, in care se administreaza extract alcoolic de cimbru de gradina, cate patru lingurite pe zi.
• Crampe stomacale, contractii si dureri abdominale pe fond nervos – o cana cu infuzie fierbinte sau, zilnic, cate o jumatate de litru de macerat.
• Nevralgii si rani – comprese fierbinti cu infuzie concentrata sau spalari.
• Crampe musculare – se fac bai locale, de 15-20 minute, cu infuzie cat mai calda.
Precautii si contraindicatii
Pe de alta parte, supradozat, cimbrul de cultura, si mai ales uleiul volatil extras din el, da reactii adverse extrem de puternice, respectiv convulsii, varsaturi, dureri abdominale severe si delir. In general, cimbrul, indiferent de tipul sau, este contraindicat in cazurile de colon iritabil, ulcer gastric si gastrita hiperacida.
Narcisa Suciu:
“Sanatatea m-a facut vegetariana”
Cantareata folk Narcisa Suciu ne-a dezvaluit ca nu este o impatimita a cimbrului, desi a devenit, in timp, o vegetariana convinsa. “Problemele de sanatate m-au determinat, in urma cu ceva anisori, sa nu mai consum carne. Nu eu am vrut sa aleg acest lucru!”, sustine vedeta.
Consultant: Dr. Cristina Pavel,
Medic naturist la Centrul “Santo Raphael”
Tel: 021/233.19.50