Beneficiile cepei pentru sanatate

shutterstock_71236504Faima cepei si proprietatile sale de vindecare s-au risipit in negura timpului, activitatea sa farmacologica fiind suprapusa celei a usturoiului, avand multe proprietati in comun. Atunci cand cumparam ceapa, este important sa observam daca forma este compacta si fara vanatai sau fara pete de mucegai „ciudate”.

Ceapa are un gust special care ofera mancarurilor o aroma placuta si este folosita adesea ca baza pentru prepararea supelor, mancarurilor cu sau fara carne si a sosurilor.

 



Ce vitamine si minerale contine ceapa?

 

Un studiu recent facut in Olanda arata ca cine mananca o ceapa pe zi reduce semnificativ riscul de cancer la stomac. Aproximativ 90% din greutatea cepei este data de apa. Substantele din care este compusa sunt: carbohidrati, proteine (1%), fibre dietetice, vitamine din grupul B (B3, B5, B6, B9), D, E si provitamina A. Ceapa contine minerale din abundenta: mangan,fosfor, potasiu, zinc, sodiu, sulf, fier, cupru, calciu, nichel, iod, si seleniu. Pe langa acestea, mai prezinta si alte componente la fel de importante, ca uleiul esential (similar celui continut in usturoi), acid fosforic si acid citric, enzime diferite si flavonoide.

 

Care sunt proprietatile terapeutice ale cepei?

 

Ceapa este una dintre cele mai populare legume din intreaga lume. E preferata romanilor la ciorba de fasole si a grecilor la celebra lor salata. Mai nou, a intrat si pe lista preferintelor medicilor, dupa ce i s-a descoperit eficienta in lupta cu diferite afectiuni. Grecii si egiptenii credeau ca ceapa folosita sub forma de ceaiuri si tincturi are puternice proprietati afrodisiace. Exista mai multe varietati de ceapa in natura, acestea se disting prin gustul, culoarea si forma bulbului. Cea mai cunoscuta este reprezentata de ceapa rosie. Prin comparatie cu ceapa alba, ceapa rosie este mai dulce, mai putin usturatoare si, mai important, contine de doua ori mai multi antioxidanti, fapt ce o transforma intr-o componenta importanta in lupta pentru o sanatate de fier.

Gustul pe care il are este dat de sulfide, care odata ingerate, produc la randul lor, in organism, cisteine, niste substante cu rol important in slabire si detoxifiere. Cercetari recente arata ca acesti compusi de sulf au o mare capacitate de a fluidifica sangele, prevenind formarea trombilor. De asemenea, s-a demonstrat ca, introdusa frecvent in alimentatie, ceapa rosie influenteaza si functionarea celulelor, intarindu-le si ajutandu-le sa profite la maximum de oxigenul primit.

Ceapa rosie este o sursa veritabila de flavonoide si polifenoli, antioxidanti care previn degradarea celulara, combat formarea tumorilor si reduc dramatic procesele inflamatorii.

Potrivit cercetarilor, o portie buna de ceapa rosie, adaugata zilnic in meniu, este mult mai eficienta pentru santate decat orice supliment alimentar pe baza de antioxidanti. Asta deoarece organismul recunoaste mai usor nutrientii atunci cand provind din surse naturale decat atunci cand vorbim despre produsi de sinteza. Persoanele care consuma alimente procesate in cantitate mare s-a dovedit ca au deficienta de crom, ceea ce faciliteaza instalarea bolilor cardiovasculare. Ei bine, ceapa rosie este si in acest caz solutia salvatoare, intrucat este o sursa fantastica de crom: scade nivelul zaharurilor din sange si sporeste sensibilitatea la insulina.

Ceapa contine substante cu efect antibiotic si antibacterian. Este suficient sa se aplice sucul pe mana pentru a fi dezinfectata. Utilizata in tratamentul arterosclerozei, hipertensiunii arteriale, problemelor tractului urinar (infectii), este diuretica si depurativa.

 

Remedii populare pe baza de ceapa

 

– impotriva durerii reumatice si nevralgice, se poate face o infuzie de ceapa ce se va aplica cu ajutorul unui tifon pe zona cu probleme;

pentru a combate isteria: se pune o bucata de ceapa sub nas, in acest mod se accelera terminarea crizei;

– impotriva arsurilor: se zdrobeste ceapa, iar sucul obtinut se va aplica asupra zonei interesate;

– pentru eliminarea petelor de pe fata, se scufunda o ceapa in otet timp de 4 sau 5 zile, apoi se va utiliza lichidul aplicandu-l pe pete ca o lotiune;

– in cazul sangerarii din nas, se taie ceapa in jumatate si se inspira pe nas;

– pentru a scapa de oboseala, coaceti cepe la gratar si mancati-le pe stomacul gol seara inainte de culcare;

– in caz de insomnie, pregatiti o farfurie de salata de ceapa cu ulei de masline, suc de lamaie si un pic de sare, pentru cina; va va ajuta sa obtineti un somn adanc si odihnitor;

– pentru crampele menstruale si sindromul premenstrual se recomanda sa se fiarba 250 gr de ceapa intr-un litru de lapte timp de 15 minute; lasati-l sa stea si beti un pahar la fiecare trei ore;

– in caz de muscaturi de insecte, foarte eficient este sa frecati zona cu o tija de ceapa verde pentru a reduce inflamatia;

– in caz de amigdalita, un remediu foarte bun consta in gargara cu suc de ceapa; datorita proprietatilor sale antibacteriene, este foarte utila in tratamentul inflamatiilor cailor respiratorii si a racelilor in general;

decoctul de ceapa este util pentru frumusete, fiind foarte eficient pentru cei care au pielea uscata si deteriorata.


Text: Alexandra Lupu