Beneficiile ceaiului de vasc, leacul minune al iernii

ceaiul-de-vasc-1_resultVascul este o planta semiparazita care creste pe tulpinile copacilor, avand aspectul unei tufe ramuroase. Vascul poate fi gasit tot timpul anului pe copacul gazda, insa doar in perioada octombrie-decembrie dezvolta fructe, verzi la inceput si albe atunci cand sunt coapte. Atentie! Fructele de vasc, de forma unor bobite, sunt toxice. Vascul se poate utiliza si in scopuri terapeutice, insa doar ramurile si frunzele sale verzi. In traditia populara, se spune ca vascul trebuie atarnat in casa sau la intrarea in casa in noaptea de Anul Nou pentru a atrage belsugul si energiile pozitive asupra locuintei. De asemenea, tinerii care se saruta la miezul noptii sub vasc vor ramane impreuna si in anul ce vine.



Ceaiuri pentru imunitate, benefice in sezonul rece

Ce contine vascul?

Ramurile de vasc contin o serie de principii active benefice organismului, vitaminele C si E, minerale, aminoacizi, mucilagii, polizaharide, glicozide, acid oleanoic si acid viscic. De punctat ca vascul are actiune terapeutica doar daca este recoltat de pe mar, acesta fiind, de altfel, cel mai valoros, de pe par, gutui, prun, pin, frasin, mesteacan, brad sau trandafir. Vascul de stejar nu este o planta cu proprietati medicinale. De asemenea, tineti cont ca vascul medicinal are fructele grupate in cate trei, nu in ciorchine, ca celelalte soiuri.

Atentie! Vascul care creste in nuc, salcie, tei, artar sau plop este toxic!

Retete de cocktailuri cu ceai

Cum poate fi consumat vascul?

Vascul se recomanda a fi consumat fie sub forma de ceai de vasc, fie macerat la rece, pulbere sau vin de vasc. Recoltarea se poate face in toata perioada anului, iar uscarea vascului trebuie facuta in mod natural, doar in incaperi intunecoase si bine aerisite. Vascul trebuie consumat doar la recomandarea medicului si in dozajul prescris de acesta, deoarece anumite substante componente, ingerate in cantitati mari, pot duce la intoxicare si la lezarea miocardului, muschiul inimii.

Ceaiuri aromate si terapeutice pentru zilele reci

Beneficiile ceaiului de vascceaiul-de-vasc-2_result

Ceaiul de vasc are actiune hipotensiva, vasodilatatoare, antispasmotica, anitumorala si hemostatica. Calmeaza bataile agitate ale inimii, scade tensiunea arteriala si reduce ritmul cardiac. Se recomanda consumul ceaiului de vasc in caz de accident vascular cerebral, afectiuni cardiace, ischemie cardiaca si ateroscleroza. De asemenea, beneficiile ceaiului de vasc sunt recunoscute si in calmarea durerilor reumatice, a tusei convulsive si a hemoragiilor. Pe de alta parte, persoanele care se confrunta cu astm pe fond de stres, sughituri persistente, zgomote in urechi, spasme si nevralgii pot consuma ceai de vasc. Totodata, acesta s-a dovedit a fi util si in ameliorarea simptomelor epilepsiei, paraliziei si isteriei, dar si in tratamentul impotentei si sterilitatii.

Iata cele mai bune retete de ceaiuri cu efect afrodisiac care merita incercate! Click aici!

Text: Madalina Manole