Cartofii dulci sau varianta putin mai colorata a cartofilor normali au multiple beneficii, fiind o sursa bogata de fibre, vitamina A, minerale precum fier, cupru, dar si vitaminele C, B2, B6, D si E. In plus, cartofii dulci contin betacaroten ce protejeaza impotriva cancerului de plamani. Potrivit Asociatiei Americane de Diabet, cartofii dulci sunt alegerea perfecta in ceea ce priveste aportul de carbohidrati in cazul persoanelor care sufera de diabet, regland nivelul zaharului din sange si prevenind rezistenta la insulina.
Proprietati antiaging si nu numai
Vitamina C, prezenta in cartofii dulci, ajuta la producerea de colagen care mentine elasticitatea pielii. Miezul cartofilor este bogat in antioxidanti care lupta, dupa cum se stie deja, impotriva radicalilor liberi, mentinand corpul tanar si sanatos. Si pentru ca aceasta leguma contine vitamina B6, ajuta la prevenirea atacurilor de cord. Potasiul stabilizeaza tensiunea arteriala, iar betacarotenul si vitamina C intaresc imunitatea. Un al beneficiu al cartofilor dulci este ca au efect calmant asupra stomacului si intestinelor si sunt eficienti in tratarea ulcerului gastric. Si tot potasiul ajuta la detensionarea organismului, usurand de exemplu crampele musculare. Magneziul, prezent si el in cartofii dulci, ajuta la relaxare.
Text: Ruxandra Raica