Beneficiile alimentelor alcaline asupra organismului. Mit sau adevar?

decupat_Alimente alcalineMulte s-au spus despre dieta alcalina: ca ne-ar putea ajuta sa scapam usor de kilogramele in plus, ca ne imbunatateste sanatatea si chiar ca ne-ar putea feri de cancer. Ce este adevarat si ce nu din tot ce se vehiculeaza despre aceasta dieta?



Cum functioneaza dieta alcalina?

Sa lamurim mai intai ce inseamna dieta alcalina si cum functioneaza alimentele alcaline. Totul pleaca de la pH. Un pH de 14 este total alcalin, 0 este total acid, iar pH-ul 7 este neutru. Organismul uman are in general un pH putin alcalin, intre 7,35 si 7,45, iar stomacul are un pH acid de 3,5. Dieta alcalina se spune ca ar ajuta corpul sa mentina pH-ul sangelui putin alcalin.

Realitatea este ca organismul nostru are o capacitate extraordinara de a mentine un pH stabil, in acest proces fiind implicati in principal rinichii si sistemul respirator. In ultima perioada insa, s-au produs multe schimbari in dieta noastra din cauza industrializarii si a faptului ca ne-am indepartat din ce in ce mai mult de natura. Dieta noastra este mai saraca in magneziu, potasiu si fibre si mai bogata in zaharuri, grasimi saturate, sodiu si cloruri, iar o astfel de dieta poate induce acidoza metabolica. Nu pH-ul sangelui sufera modificari mari, ci mai mult chimia urinei. Nivelul de magneziu, de citrat urinar si pH-ul urinei scad, in timp ce calciul din urina, acidul uric si fosfatii cresc, iar toate acestea duc la un risc sporit de a face calculi renali (pietre la rinichi). In plus, odata cu inaintarea in varsta, mecanismul renal de reglare acido-bazica isi pierde eficacitatea.

Beneficiile demonstrate ale dietei alcaline

Dincolo de tot ce s-a spus, pro sau contra acestui stil de alimentatie, beneficiile dietei alcaline care au fost demonstrate pana acum sunt urmatoarele, conform unui studiu publicat in Journal of Environmental and Public Health:

  • Fructele si legumele recomandate in dieta alcalina regleaza raportul potasiu/sodiu din corp, imbunatatind sanatatea sistemului osos. Acest lucru se datoreaza mai degraba faptului ca excesul de sodiu din dieta duce la hipertensiune si osteoporoza, iar potasiul reuseste sa modereze efectele sodiului. De asemenea, excesul de proteine din dieta poate duce la pierderea densitatii osoase daca nu este compensat printr-un consum de alimente sau suplimente bogate in alcalii.
  • O dieta in care consumul de alimente acide este redus, iar consumul de alimente alcaline este crescut ajuta la mentinerea masei musculare la barbatii si femeile in varsta.
  • Dieta alcalina (legata de consumul crescut de bicarbonat sau citrat de postasiu) ajuta la marirea nivelului hormonului de crestere, atat la copii, cat si la femeile in postmenopauza. Acest lucru are multiple beneficii, de la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare pana la imbunatatirea memoriei si cognitiei.
  • Un alt beneficiu important al dietei alcaline este dat de cresterea nivelului de magneziu intracelular, care ajuta la functionarea multor sisteme enzimatice si la activarea vitaminei D, atat de importanta in organismul uman.
  • Foarte mult s-a vorbit si despre necesitatea dietei alcalinei pentru bolnavii de cancer. De ce anume se leaga acest lucru, de fapt? S-a constatat ca eficacitatea multor agenti chimioterapeutici este legata de nivelul pH-ului din corp. Unii au nevoie de un mediu alcalin pentru a fi eficienti, in timp ce altii au citotoxicitate sporita daca mediul este acid. De asemenea, celulele canceroase prospera intr-un mediu putin acid in conditii de laborator, astfel ca un mediu alcalin ar trebui sa fie neprietenos pentru proliferarea cancerului. Nu s-a demonstrat inca stiintific faptul ca o dieta alcalina ar ajuta la prevenirea cancerului, insa exista marturii ale multor bolnavi de cancer care au beneficiat de pe urma acestei diete.

Alimentele recomandate in dieta alcalina sunt fructele si legumele (lamaile, ananasul, zmeura, algele marine, pepenele, nectarinele, ceapa, cartofii dulci sunt vegetalele cu cea mai mare capacitate de alcalinizare), nuci, seminte, soia, tofu, vin rosu si alb, apa minerala, in timp ce alimentele acide care trebuie evitate sunt cerealele, carnea, alimentele procesate, ouale, berea, ciocolata.

Farmacistii Catena recomanda produsele Foot Patch. Daca iti doresti o detoxifiere eficienta a organismului, atunci cu siguranta vei fi incantata de plasturii pentru detoxifierea picioarelor Foot Pach! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Bianca Badescu