Uleiul de migdale este o sursă importantă de vitamina E, vitamina A, vitamina D, vitamina K, minerale, antioxidanți și numeroși acizi grași. De aceea este indispensabil atât în întreținerea sănătății, cât și în tratamentele de înfrumusețare. Putem spune că uleiul de migdale este cu cel puțin o treaptă înaintea uleiului de măsline, atât din punctul de vedere al proprietăților, cât și al întrebuinţărilor.
Tratează pielea uscată
Persoanele care se confruntă cu uscarea excesivă a pielii pot să apeleze la uleiul de migdale. Acesta, datorită proprietăților sale, acționează eficient asupra dermului descuamat și exfoliat, regenerându-l și hidratându-l.
Farmaciştii Catena recomandă RILASTIL XEROLACT – Ulei de spălare cu ulei de migdale dulci, un produs destinat pielii sensibile, cu tendinţe de uscare.
Utilizat zilnic, acest ulei previne senzația de mâncărime și usturime, cauze ale uscării excesive a tenului. În plus atenuează iritatiile, erupțiile și chiar arsurile de la nivelul pielii.
Se poate folosi ca atare, aplicând câteva picături pe ten și masând până la absorbția completă. Sau se poate combina cu crema obișnuită pentru față. Dacă efectul uleios te deranjează, lăsă-l să acționeze câteva minute și apoi clăteşte-l cu apă caldă. De asemenea, este indicat să se aplice pe ten înainte de culcare și să se lase să acționeze peste noapte.
Uleiul de migdale poate fi componentă esențială în rețetele de măști naturale pentru față.
Previne ridurile și cearcănele
O caracteristică importantă a uleiului de migdale este faptul că poate fi aplicat pe orice tip de piele, fără restricții. Grație acizilor oleic, linoleic și palmitic pe care îi conține, este un nutrient esențial pentru piele. Pentru capacitatea de a anihila ridurile fine și de a preveni apariția altora noi. Folosit zilnic pentru întreținere, acest ulei întârzie vizibil procesul de îmbătrânire a pielii.
Pe de altă parte, masat în jurul ochilor, uleiul de migdale redă strălucirea pielii și elimina cearcănele.
Remediu anti-acnee
Datorită compusilor săi, uleiul de migdale acționează asupra pielii ca un agent de curățare, fapt ce-l face un bun aliat în lupta împotriva acneei. Cu atât mai mult cu cât acesta are acțiune antiinflamatoare asupra pielii. Totodată, acesta elimina punctele negre, reduce excesul de sebum și hidratează tenul în profunzime. Pentru rezultate uimitoare, combină acest tip de ulei cu zeamă de la o lămâie. Amestecul obținut trebuie întins pe zonele cu probleme. Acțiunea trebuie repetată până la ameliorarea problemei.
Vindecă cicatricile
Uleiul de migdale conține o cantitate mare de vitamina E, are capacitatea de a reține apă în derm și astfel de a înmuia pielea. Iar consecința acestui fapt este grăbirea refacerii țesutului afectat și diminuarea cicatricilor. Efectul este vizibil după aproximativ trei săptămâni, timp în care se va aplică de cel puțin două ori pe zi. Aplicat pe comprese locale, acest tip de ulei are capacitatea de a reduce durerea și inflamația.
Alte întrebuinţări ale uleiului de migdale
Uleiul de migdale este comestibil, poate fi adăugat în salate sau în alte preparate culinare. El aduce numeroase beneficii sănătății: reduce colesterolul, reglează tranzitul intestinal, relaxează mușchii și hrănește sistemul nervos, îmbunătățind capacitățile intelectuale.
Farmaciştii Catena recomană DIFEEL Ulei de păr Argan, un ulei special pentru păr cu rol de hidratare şi reparare a structurii firului de păr, lăsându-l moale şi mătăsos.
Pe de altă parte, poate fi folosit în aromoterapie, având efect relaxant și calmant, sau poate fi folosit pentru masaj, în ritualurile SPA. Efectele sale miraculoase nu se termină aici, uleiul de migdale fiind recomandat și pentru îngrijirea unghiilor și a părului. Acesta întărește unghiile și le accelerează creșterea, stopează căderea părului, hrănește și regenerează rădăcina firului de păr, stimulându-i creșterea, și-i conferă o rezistență și o strălucire aparte fibrei capilare.
Foto Shuttterstock