Barbatii si femeile inteligente

Portretul psiho-comportamental al barbatilor care prefera femeile inteligenteIn afara curiozitatii oricarei femei, indiferent de varsta, calitatile feminine care atrag barbatii au focalizat si atentia oamenilor de stiinta din domeniul psihologiei, sociologiei si, al biologiei.

Psihosociologii suedezi de la Universitatea din Stockholm au finalizat un astfel de studiu la sfarsitul anului 1999, studiu din care reiesea ca pentru aproximativ 20% dintre barbatii din Europa, inclusiv Romania, inteligenta feminina era principala calitate care ii atragea. Studiile ulterioare ale socio-antropologilor au aratat ca exista o anumita tipologie masculina pentru care inteligenta feminina este pusa in prim plan in fata altor calitati precum feminitatea corporala, sex-appeal-ul zonelor erogene, eleganta de miscare ori expresivitatea ochilor si atitudinea feminina eleganta.  Interesant este ca aceste tipologii nu apartin unui singur tip temperamental sau caracterial clasic, ci unor subtipuri aparte masculine.
 
Imaginea unui astfel de barbat
Psihologic: au o intensa viata afectiva pe care o pastreaza in sine, rareori manifestandu-si trairile intime. Sunt condusi mai mult de impresii, de aspecte mai profunde ale realitatii decat de imagini concrete ori actiune. Spre exemplu, barbatii din aceasta categorie prefera sa citeasca un roman legat de o anume actiune in loc sa vizioneze filmul ecranizarii acelui roman. De regula sunt atrasi de fascinatia vietii la timpul trecut si a amintirilor, iar acest lucru se manifesta prin felul in care descriu un anume eveniment, eveniment care este raportat prin exemplificari legate de amintiri ale sale, ori de cele citite in anumite lecturi. Se subintelege ca majoritatea barbatilor din aceasta tipologie au un grad de cultura si o sensibilitate aparte ce le permite incursiunea spre trecut. In multe cazuri sunt pasionati de istorie, iar un alt element comun tuturor celor ce adora inteligenta feminina este imaginatia nativa si creativitatea. Aceasta este exprimata prin calitatea limbajului, de regula foarte bogat in adjective, in special in scris, ca si prin inclinatia spre arta si dragostea pentru peisaj sau natura.

Caractere tipice ce indragesc femeia inteligenta
Emotivii non-activi tip III (sentimentali), dupa caracteriologia Heymans L.S.Doubt.
Sunt extrem de timizi, retrasi si dificili in abordarea prin dialog. Urasc viata de grup si se inchid in ei insisi atunci cand partenerul de dialog nu incearca sa le dea dreptate. Au nevoie de comunicare ca de aer insa numai daca simt ca partenerul de discutie nu poate fi agresiv in comunicare si daca simt ca vorbaria lor filosofica si plictisitoare este auzita de catre interlocutorul de dialog. Rabdarea si calmul cu acest gen de barbat il poate transforma intr-un partener de viata ideal, si intotdeauna plin de puterea de a da culoare unei vieti de cuplu.

Emotivii non-activi tip IV (nervosii)
Descrisi impropriu ca nervosi, barbatii din aceasta categorie sunt aparent sociabili insa numai in grupuri mari ori in discutia cu necunoscuti. Sunt foarte emotivi, fapt observabil doar daca sunt priviti adanc in ochi. Urasc activitatea fizica si programul fix de lucru, cei mai mari dusmani ai lor fiind timpul si trezirea de dimineata. Adorm greu si se trezesc greu ceea ce aduce aminte de un temperament coleric. Au calitati deosebite precum fidelitatea in dragoste, inteligenta bazata pe ratiune analitica. Sunt capabili de daruire totala in dragoste unei femei inteligente.

Emotivii non-activi tip V (nervosii-artisti)
Sunt barbati cu puternice inclinatii artistice, extrem de impresionabili si sedusi, paradoxal, prin frumos. De regula sunt acei barbati care prefera sa citeasca fara oprire romane din cele mai diverse, poezii dar cu o predilectie aparte catre opere abstracte. Prefera umorul rece, englezesc, sec ori macabru. Barbatii din aceasta categorie se pot indragosti nebuneste de o femeie inteligenta insa pot foarte usor sa renunte la ea odata ce constata subiectiv sau obiectiv ca aceasta l-ar putea trada. Este adeptul iubirii vesnice. Gelozia acestor tipologii masculine, fie imaginara, fie avand un obiect real, se incheie de regula tragic prin moartea sa spirituala ori chiar suicid, odata cu despartirea de femeia iubita.

Non-emotivii non-activi tip II (apaticii)
Sunt firi masculine inchise, ce par a fi pline de mistere, care ascund ceva. In realitate simtirile lor, dincolo de aceasta bariera sunt de o nostalgie incantatoare. Adora tot ceea ce inseamna reala valoare, atat la carti sau filme, cat si la o femeie care ii dovedeste tezaurul sau exprimat prin inteligenta. Tacuti si sumbrii, barbatii din aceasta categorie pun in joc absolut toate realele lor puteri pentru a darui ceva concret ca valoare spirituala dar si materiala unei femei a carei inteligenta o adora inainte de toate. Barbatii din aceasta categorie iubesc foarte mult via?a linistita pe care o viseaza, de regula numai alaturi de o femeie cu care poate dialoga pe absolut oricare tema, in special despre valorile vietii, adevar, onoare.

Non-emotivii non-activi tip I (amorfi)
Sunt recunoscuti prin defectele lor: nepunctuali, aparent lenesi, neglijenti, deseori foarte incapatanati. Aceasta categorie de barbati este extrem de toleranta in tot ceea ce priveste viata de cuplu, extrem de tandra si dornica de a oferi satisfactii si bucurii celor ce-i admira. Sunt de regula atrasi de muzica si pictura. Pot fi usor sedusi de oricare femeie inteligenta si cad usor prada dorintelor erotice extraconjugale.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana